«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει την αλήθεια, χωρίς να χαϊδεύει αυτιά», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Κοζάνης Χρόνης Ακριτίδης σε χθεσινή συνέντευξή του στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα στην εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που έχει ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της, ο Χρόνης Ακριτίδης ανέφερε ότι «θα ήθελα να ισχύσουν από αύριο, αλλά απ’ ότι καταλαβαίνετε δεν είναι εφικτό να γίνει αυτό γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Από 01/01/2020 θα ισχύσουν, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, η ΝΔ δεν έχει γίνει και ούτε θα γίνει παράταξη λαϊκισμού» και τόνισε ότι «σκοπός μας δεν είναι να λέμε αυτό που είναι αρεστό, αλλά να κάνουμε αυτό που είναι εφικτό, που μπορεί να γίνει, και αυτό θα οδηγήσει στην φορολογική ελάφρυνση και στην εφαρμογή της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας».
Απαντώντας για το ζήτημα της ανάπτυξης που βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας ο υποψήφιος βουλευτής ανέφερε ότι «υπήρχαν και περίοδοι της ελληνικής ιστορίας και οικονομίας που ήταν τελείως στρεβλή η επιχειρηματικότητα στη χώρα.
Δυστυχώς είδαμε πράγματα τα οποία μας οδήγησαν σ’ αυτό που ζούμε τώρα. Σ’ αυτό θα προσθέσω και την κακή συνταγή της αριστεράς. Τα βήματα πρέπει να’ ναι σταδιακά. Κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδί με το οποίο θα ακουμπήσει τη χώρα και ξαφνικά θα γίνει Ελβετία ή Ελ Ντοράντο. Μια συνετή κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει κάτω μερικά πράγματα, να οδηγήσει σε κανόνες απλοποίησης διαδικασιών, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και το κράτος που θα εφαρμόζει αυστηρά την νομοθεσία.
Πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε τα πάντα δικά μας, να πάψουμε να θεωρούμε ότι για τα πάντα φταίνε οι άλλοι, θα πρέπει να υπακούμε στους κανόνες, να τους εφαρμόζουμε και το κράτος να είναι αρωγός».
Αναφερόμενος στον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, ο Χρόνης Ακριτίδης υπογράμμισε ότι «το κράτος οφείλει να στηρίζει τρείς βασικούς πυλώνες, την ασφάλεια, την παιδεία και την υγεία. Είναι υποχρέωση του κράτους. Δεν σημαίνει ότι αν στηρίζει την παιδεία, δεν μπορούν να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν πάει να πει ότι αν στηρίζει την υγεία, δεν θα υπάρχουν και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα πρέπει, όμως, να είναι η δημόσια υγεία ανταγωνιστική και ακόμα καλύτερη από τη ιδιωτική».
Τέλος, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το μέλλον της ΔΕΗ, ο Χρόνης Ακριτίδης τόνισε ότι «ο λιγνίτης για την περιοχή ήταν ευχή και κατάρα. Ευχή γιατί έδινε δουλειές, αλλά έγινε κατάρα γιατί κάποιοι χρησιμοποίησαν την ΔΕΗ για να κάνουν ρουσφετολογική πολιτική. (…) Έτσι όπως έχει γίνει η ΔΕΗ το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, να συζητήσουμε για το δικό μας μέλλον, για τη δική μας ΔΕΗ.
Γιατί ό,τι και να πούμε τώρα, όταν η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή έχει χάσει το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας και οι προσπάθειες της κυβέρνησης Σύριζα, παρότι έλεγε ότι ήταν αντίθετη, για να πωληθούν κάποιες μονάδες δεν προχώρησαν, νομίζω ότι θα κάνει κακό στον τόπο.
Χρειάζεται ανασυγκρότηση, επανασχεδιασμός και βεβαίως στήριξη. Η κοινωνία της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να έχει κι άλλες διεξόδους».