Δήμος Βοΐου: Το Εορταστικό πρόγραμμα για τις 23 Δεκεμβρίου
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Kλιμάκωση των κινητοποιήσεων από του αγρότες και στο μπλόκο Σιάτιστας-Έκλεισαν για δυο ώρες, μόνο για τα φορτηγά, και τον παλιό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών-Τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Βίντεο
Αναβάλλεται η αυριανή συναυλία του Sidarta λόγω των καιρικών συνθηκών
Δήμος Βοΐου: Αναβίωση του εθίμου των Κλαδαριών στη Σιάτιστα
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλάζει πίστα
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης
Δήμος Βοΐου: Βοΐου Γεύσεις στην καρδιά της Αθήνας
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
Χριστουγεννιάτικη γιορτή  για τα παιδιά των εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης   
Μουσική, φως και Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα από το Δημοτικό Ωδείο Γρεβενών.
Η νέα spin-off «Saggel» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πλευρό αγροτών και κτηνοτρόφων: Λύσεις τεχνολογίας γεννημένες από την αγροκτηνοτροφική εμπειρία

Χωρίς γαμοπίλαφο και τσιγαριαστό οι κρητικοί γάμοι λόγω της πανώλης αιγοπροβάτων

Το αρνί και το κατσίκι αντικαθίστανται από… κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για απαγόρευση μετακίνησης αμνοεριφίων και κλείσιμο των σφαγείων

Η πανώλη ήρθε για να δημιουργήσει… προβλήματα – όχι μόνο στους κτηνοτρόφους, αλλά και στους κρητικούς γάμους!

Για τους γάμους στην Κρήτη, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να γίνουν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει μεγάλη αλλαγή στο μενού, αφού το βασικότερο χαρακτηριστικό της τοπικής κουζίνας είναι το βραστό αρνί και το περίφημο γαμοπίλαφο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που απαγορεύει την μετακίνηση αιγοπροβάτων και επιβάλλει το προσωρινό κλείσιμο των σφαγείων, αλλάζουν και τα παραδοσιακά μενού των γάμων στην Κρήτη, ανατρέποντας τα σχέδια των ζευγαριών που έχουν σχεδιάσει να φιλέψουν με συγκεκριμένα πιάτα τους προσκεκλημένους στο γαμήλιο τραπέζι.

Αντ’ αυτού, τα φαγητά που θα προετοιμάζονται θα περιλαμβάνουν… κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι.

Από τη μία, το μέτρο αυτό φαίνεται να είναι προσωρινό, αφού θα επηρεαστούν όσοι γάμοι πραγματοποιηθούν από τις 15 έως και τις 19 Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν αποκλείεται η έλλειψη των αμνοεριφίων από την αγορά, όπως και η αποφυγή κατανάλωσης και σερβιρίσματος τους λόγω πανώλης να παραταθεί, δημιουργώντας πρόβλημα στα γαμήλια τραπέζια της Κρήτης,  καθώς η τοπική κουζίνα ξεχωρίζει ακριβώς για τα πιάτα με αρνί και κατσίκι.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου θα αξιολογήσει και πάλι τα δεδομένα στις 19 Αυγούστου, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει παράταση.

Οι απαγορεύσεις λόγω πανώλης

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Υπουργείου αναφέρει ότι, έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας «…απαγορεύονται από 09/08 ως 19/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκοτόπους».

Επομένως, πρόκειται για μέτρο που επηρεάζει άμεσα και τους γάμους της Κρήτης, αν όχι και πολλές ακόμη εκδηλώσεις του καλοκαιριού στις οποίες παραδοσιακά σερβίρονται φαγητά με αρνί και κατσίκι.

«Αυτή την εποχή η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη στα αμνοερίφια»

«Πλέον με την απόφαση αυτή, μέχρι τις 19 Αυγούστου δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμνοερίφια στους γάμους! Θα αλλάξουμε το μενού, αντί για βραστό αρνί θα μπει κοτόπουλο αναγκαστικά και αντί για τσιγαριαστό αρνίσιο θα μπει μοσχάρι ή χοιρινό. Ας ελπίσουμε η απαγόρευση να είναι μέχρι τις 19 Αυγούστου, γιατί ήδη το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο», είπε στα «Χανιώτικα Νέα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Τέλεσης Γάμων στη Δυτ. Κρήτη κ. Μανώλης Γεραιουδάκης.

«Στις Περιφερειακές Ενότητες που δεν έχουν εμφανίσει κάποιο κρούσμα θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σφαγεία με κάποια περιοριστικά μέτρα» ανέφερε  ο περιφ. σύμβουλος κ. Σπύρος Μπαλαντίνος, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και ο περιφερειάρχης εργάζονταν αυτές τις ημέρες στην κατεύθυνση του να πειστεί το Υπουργείο να λειτουργήσει τα σφαγεία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαντίνος τόνισε πως «αυτή την εποχή η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη στα αμνοερίφια. Η πώληση των αρνιών δίνει μια ευελιξία στους κτηνοτρόφους για να μπουν στην παραγωγική διαδικασία του γάλακτος. Με το να μην μπορούν να τα πουλήσουν έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Προκαλείται θέμα και στους γάμους γιατί όλες οι μεγάλες γαμήλιες εκδηλώσεις γίνονται τον Αύγουστο».

Πηγή: tanea.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *