Με το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο στην ΠΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα άρχισε επαφές με βουλευτές της αντιπολίτευσης για να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ξεκίνησαν συνομιλίες πρώτα με τους βουλευτές για να διαπιστωθεί η ετοιμότητά τους [να στηρίξουν τη συμφωνία]», επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Πέτρε Σιλεγκοφ. «Αρχότερα αν χρειαστεί θα εντατικοποιηθεί το επίπεδο των διαβουλεύσεων».
Το «μασάζ» ξεκίνησε με τρεις αντιπολιτευόμενους βουλευτές, όπως αποκάλυψε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς η κυβέρνηση χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή του Συντάγματος, δηλαδή 80 βουλευτές, ενώ διαθέτει 71.
Στο παιχνίδι έχουν μπει και οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι, η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση του Αλί Αχμέτι. Όπως επιβεβαίωσε βουλευτής του μεγαλύτερου από τα αλβανικά κόμματα, γίνονται προσπάθειες προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ήδη μια πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αχμέτι και του επικεφαλήςτου VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι.
Τελεσίγραφο Ζάεφ στην αντιπολίτευση
Ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε τελεσίγραφο στην αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι «γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία για να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ελπίζω πως θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την διασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων».
Ειδάλλως, όπως είπε, ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση της πλειοψηφίας 2/3 στη Βουλή για την αλλαγή του ονόματος θα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε για τα τέλη Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι θα αφήσει χώρο στους βουλευτές του να προσπαθήσουν να πείσουν τους συναδέλφους τους από την αντιπολίτευση, αλλά τόνισε ότι ένα τετ-α-τετ του με τον ηγέτη του VMRO ίσως ήταν αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή.
«Αν δοκιμάσω κάτι [με τον Μίτσκοσκι] θα μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο όσον αφορά στις απόψεις μας και δεν επιτευχθεί λύση. Αυτό είναι δουλειά των βουλευτών, πρέπει να μιλήσουν. Θα έχω κι εγώ κάποιες συναντήσεις με ορισμένους βουλευτές σε μια χαλαρή διαδικασία για να πετύχουμε το στόχο μας να δούμε τη “Μακεδονία” να αδράξει επιτέλους αυτή τη μοναδική ευκαιρία για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», τόνισε.
Ο Ζάεφ απέρριψε κατηγορηματικά τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο ίδιος 100 μέρες πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, να συγκροτηθεί νέα, μεταβατική κυβέρνηση από όλα τα κόμματα, να διοριστεί νέος γενικός εισαγγελέας και να συσταθεί επιτροπή διερεύνησης των καταγγελιών της για παρατυπίες στο δημοψήφισμα. «Δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε τέτοια πράγματα», είπε.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Η κυβέρνηση Ζάεφ βιάζεται γιατί αν δεν αποδώσουν καρπούς οι επαφές με αντιπολιτευόμενους βουλευτές θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για να προλάβουν να στηθούν οι κάλπες στις 25 Νοεμβρίου, αφού μόνον έτσι θα έχει το χρόνο η νέα πλειοψηφία στη Βουλή των Σκοπίων να περάσει, όπως ελπίζει ο Ζάεφ, τις αλλαγές του Συντάγματος μέχρι τον Φεβρουάριο, ή το αργότερο τον Μάρτιο προτού μπει η Ελλάδα σε τροχιά εκλογών…
Ωστόσο το ρίσκο των πρόωρων εκλογών είναι μεγάλο για τον Ζάεφ εκτός κι αν η κυβερνητική συμμαχία εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη νέα Βουλή, πράγμα που φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή. Εξίσου δύσκολο φαντάζει και το να εξασφαλίσει η αντιπολίτευση πάνω από τις μισές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και να απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το VMRΟ-DPMNE εξακολουθεί να ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα λόγω των σκανδάλων διαφθοράς από την περίοδο που ασκούσε την εξουσία.