Στη Δυτική Μακεδονία σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μία οικονομική και ταυτόχρονα μια εκτεταμένη και πολύπλευρη περιβαλλοντική καταστροφή.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τις παρακάτω ενέργειες:
- Βίαια αποβιομηχάνιση με κλείσιμο όλης της λιγνιτικής παραγωγής. Αυτό φέρνει τεράστια ανεργία που ενδέχεται να φθάσει και σε ποσοστά 50% και 60% με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις αφού υπολογίζεται να χαθούν από την Περιοχή πόροι 2 δις ευρώ ετησίως. Αυτό όμως έχει και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων επειδή τα λιγνιτωρυχεία εγκαταλείπονται ανοιχτά χωρίς καμία αποκατάσταση με συνέπεια να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ντόμινο κατολισθήσεων που θα καταστρέψει γόνιμες εκτάσεις και οικισμούς. Αναμένονται επίσης αυταναφλέξεις λιγνιτών με εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Επιπτώσεις υπάρχουν και στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω μόνιμης διάρρηξης. Το Καμπανάκι έρχεται από το Ορυχείο Αμυνταίου που σταμάτησε τη λειτουργία του και όπως επισημαίνουν φορείς του Αμυνταίου εκτός των άλλων υπάρχει κίνδυνος να στερέψουν οι τέσσερις λίμνες (Πετρών, Ζάζαρης, Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας)
- Η Περιοχή των πρώην Ορυχείων επιλέγεται από την Κυβέρνηση, την ΕΕ και την Αυτοδιοίκηση να υποδεχτεί τα σκουπίδια όλης της βόρειας Ελλάδας αφού σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εδώ τέσσερις μονάδες διαλογής απορριμμάτων! Εκτός των άλλων σχεδιάζεται και η καύση σκουπιδιών για παραγωγή Η/Ενέργειας στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ισχύος 300 MW! Στα σχέδια τους είναι και η, υπό κατασκευή, 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας ισχύος 660 MW μετά το 2028 να καίει σκουπίδια.
- Με ευθύνη της κυβέρνησης, την εμπλοκή εταιρειών, του περιφερειάρχη, του Δημάρχου Σερβίων και άλλων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) ολόκληρης της Ελλάδας (ίσως και των Βαλκανίων) στα πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι. Ο κίνδυνος για ρύπανση με τοξικά και καρκινογόνα υλικά, του Αλιάκμονα και της λίμνης Πολυφύτου, του υδροφόρου ορίζοντα και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής, είναι παραπάνω από ορατός
- Η οριστική και μόνιμη καταστροφή όλων των βουνών, των δασών, των λιβαδιών και των κάμπων της Δυτικής Μακεδονίας έρχεται να συμπληρωθεί με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τερατώδους ισχύος 9 γιγαβάτ Αιολικών και Φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συστημάτων. Για να δούμε τα μεγέθη επισημαίνουμε ότι η 10ετής εγκατάσταση αυτών των συστημάτων σε ολόκληρη τη Χώρα δεν φτάνει σήμερα τα 7 γιγαβάτ.
- Η ανεύθυνη και ασύδοτη δράση της γουνοποιητικής βιομηχανίας έφερε τη μόλυνση με το τοξικό καρκινογόνο υλικό “τετραχλωροαιθυλαίνιο του υδροφόρου ορίζοντα της Καστοριάς και του Βοΐου. Και σαν να μην έφτανε αυτό κουβάλησαν με βυτία αυτό το χημικό για να το πετάξουν μακριά από τις πηγές ρύπανσης μολύνοντας και άλλους υδροφόρους ορίζοντες απειλώντας έτσι ολόκληρη την ύδρευση και άρδευση της Δ. Μακεδονίας.
Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο διακηρύττουμε σε όλους τους τόνους ότι θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους κατοίκους της Περιοχής για να ανατρέψουμε τα σχέδια όλων αυτών, που ετοιμάζουν ένα τέτοιο μαύρο, από όλες τις απόψεις, μέλλον για μας, για τα παιδιά μας και όλες τις επόμενες γενιές.
Δηλώνουμε πως θα αγωνιστούμε απαιτώντας:
- Συνέχιση της λειτουργίας των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων που τηρούν τα περιβαλλοντικά όρια και όρους.
- Αποκατάσταση των Ορυχείων και επιστροφή των εκτάσεων στην κοινωνία της Περιοχής.
- Καμία νέα εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που είναι κορεσμένη όπως και ολόκληρη η Χώρα.
- Όχι στην Καύση σκουπιδιών ούτε εδώ ούτε σε άλλη Περιοχή
- Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Χώρας
- Όχι στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ αμιάντου στο Ζιδάνι, στα πρώην ΜΑΒΕ
- Να αποκατασταθεί άμεσα ο δηλητηριασμένος υδροφόρος ορίζοντας της Περιοχής
- Ναι στην αειφορία και στην προστασία του οικοσυστήματος της Περιοχής, των βοσκοτόπων και των αγροτικών εκτάσεων
- Αγώνας για την προστασία της υγείας και της ευημερίας του λαού της Δυτικής Μακεδονίας
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των νερών
Οι Περιβαλλοντολογικές και άλλες μαζικές κινήσεις της Δ. Μακεδονίας
- «ΑντιΧΥΤΑΜ» κίνηση πολιτών ενάντια στη δημιουργία χωματερής ταφής αμιάντου στο χώρο της πρώην ΜΑΒΕ
- Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης «Ο Βούρινος)
- «Πρωτοβουλία πολιτών στην Εορδαία κατά των ανεμογεννητριών και των Φωτοβολταϊκών πάρκων»
- «Πρωτοβουλία ενάντια στη ”πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Γρεβενά»
- «Ενέργεια Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας»
- Κάτοικοι Μαυροδεντρίου «Ενάντια στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Αιολικών στο Άσκιο»
- Άνω Μηλιά Πιερίας. «Ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Πιέρια»
- Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια: «Εργατική Αλληλεγγύη»