Τα παυσίπονα είναι η πρώτη σκέψη, όταν μας ταλαιπωρεί ένα πόνος. Μπορούν να ανακουφίσουν από έναν απλό πονοκέφαλο μέχρι ένα φρικτό πονόδοντο. Το γεγονός ότι μπορούμε να τα προμηθευτούμε από το φαρμακείο, χωρίς να έχουμε κάποια συνταγή γιατρού, σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση τους και να συμβουλευόμαστε απαραίτητα τις οδηγίες χρήσης τους, πριν προχωρήσουμε στη λήψη.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τα παυσίπονα, υπάρχουν κάποιες βασικές πρακτικές που πρέπει να γνωρίζετε:
1. Τα παυσίπονα καλό είναι να τα λαμβάνουμε μόλις προκύπτει ο πόνος. Ακόμη και αν αναγράφει «άμεσης δράσης», ο μέσος όρος δράσης ενός παυσίπονου, υπολογίζεται στα 30’ από τη στιγμή της λήψης.
2. Μην λαμβάνετε παυσίπονα έχοντας άδειο στομάχι. Είναι πολύ δύσκολο για τον οργανισμό να απορροφήσει το φάρμακο ενώ, είναι πιθανό να του προκαλέσει ζημιά. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το στομάχι, επιλέξτε καλύτερα ένα αναβράζον παυσίπονο.
3. Τα αναβράζοντα παυσίπονα, τα διαλύουμε σε μισό ποτήρι νερό.
4. Μαζί με το χάπι, πίνουμε αρκετό νερό, ώστε να διευκολύνουμε την κατάποση του φαρμάκου και την κυκλοφορία του στον οργανισμό.
5. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει συχνούς εμετούς, επιλέγουμε τη λύση του υποθέτου. Απορροφάται άλλωστε γρηγορότερα από τον οργανισμό, σε σύγκριση με τα παυσίπονα που χορηγούνται από το στόμα.
6. Δεν κόβουμε στη μέση τα χάπια, πέραν όσων έχουν την κατάλληλη εγκοπή στη μέση. Αν κόψεις ένα φάρμακο, θα έχεις καταστρέψει το περίβλημα που προστατεύει τη δραστική ουσία. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που το περίβλημα προστατεύει τη δραστική ουσία από τα οξέα του στομάχου, η καταστροφή του θα επέτρεπε στα οξέα την καταστροφή της δραστικής ουσίας. Αντίστοιχα, δεν τα διαλύουμε σε νερό, καθώς είναι φτιαγμένα για απευθείας κατάποση.
7. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ημερομηνία λήξης που αναγράφει η συσκευασία του κάθε φαρμάκου και φροντίζουμε να ελέγχουμε τακτικά το «σπιτικό φαρμακείο», αφαιρώντας τα φάρμακα που η ημερομηνία λήξης τους έχει παρέλθει.
8. Μπορεί να θεωρείτε απαραίτητο ένα κουτάκι παυσίπονα για την τσάντα σας, αλλά καλύτερα τα φάρμακα να φυλάσσονται σε μέρη ασφαλή, που τα παιδιά δεν είναι εύκολο να τα προσεγγίσουν. Αυτά τα μέρη δεν είναι το ντουλάπι του μπάνιου, που τα τοποθετούμε συνήθως, αφού η ζέστη και η υγρασία τείνουν να αλλοιώνουν τη σύσταση των φαρμάκων.
9. Η συχνή κατανάλωση παυσιπόνων δεν μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Τα παυσίπονα λειτουργούν περιφερικά στο σημείο του πόνου, χωρίς να επηρεάζουν το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου.
10. Η κατανάλωση παυσιπόνων και αλκοόλ είναι απαγορευμένη, καθώς ο συνδυασμός μπορεί να επιφέρει επικίνδυνες επιπλοκές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα φάρμακα, έτσι και παυσίπονα, έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες και δεν είναι κατάλληλα για όλους. Μην ξεχνάς πως η επικοινωνία με έναν ειδικό γιατρό, πριν τη λήψη του φαρμάκου είναι πάντα απαραίτητη.
Πηγή:www.depon.com.gr