• Latest
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

30 Νοεμβρίου 2024
Μουσική βραδιά με Σονάτες για Φλάουτο και Βιολί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων

Μουσική βραδιά με Σονάτες για Φλάουτο και Βιολί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων

4 Ιουνίου 2025
ΤΣΙΓΑΡΑ

Ξεκινά η τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα

4 Ιουνίου 2025
Συμμετοχή του Πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας / Western Macedonia Model Forest στο Παγκόσμιο Φόρουμ 2025 στον Καναδά

Συμμετοχή του Πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας / Western Macedonia Model Forest στο Παγκόσμιο Φόρουμ 2025 στον Καναδά

4 Ιουνίου 2025
kardia, καρδια, εμφραγμα

Καρδιολόγος αποκαλύπτει το άγνωστο σύμπτωμα για τις καρδιακές παθήσεις

4 Ιουνίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Τι αλλάζει για τους συνιδιοκτήτες ακινήτων – Η λεπτομέρεια που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσουν

4 Ιουνίου 2025
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πανελλήνιες 2025: Νέος μηδενισμός γραπτού – Μαθήτρια φορούσε ακουστικά

4 Ιουνίου 2025
Η γιαγιά «λάστιχο» με τους 1,5 εκατ. followers – Δεν φαντάζεστε τι κάνει στα 76 της

Η γιαγιά «λάστιχο» με τους 1,5 εκατ. followers – Δεν φαντάζεστε τι κάνει στα 76 της

4 Ιουνίου 2025
ΠΑΙΔΙ ΤΣΑΚΩΜΟΣ ΞΥΛΟ βια

Άγριο bullying σε 9χρονο -Τον χτυπούσαν και το έγραφαν βίντεο

4 Ιουνίου 2025
σπιτια, ενοικιο

Stegasi.gov.gr: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα με τις 43 επιλογές για το στεγαστικό

4 Ιουνίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Στις εκλογές της Κυριακής 1/6, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης εκλέχθηκαν 35 σύνεδροι

4 Ιουνίου 2025
Φρόντιζε τον ηλικιωμένο γείτονά της και εκείνος της άφησε το σπίτι του – «Τα παιδιά του είναι έξαλλα επειδή δεν κληρονόμησαν τίποτα»

Φρόντιζε τον ηλικιωμένο γείτονά της και εκείνος της άφησε το σπίτι του – «Τα παιδιά του είναι έξαλλα επειδή δεν κληρονόμησαν τίποτα»

4 Ιουνίου 2025
κατασκηνωση

Παιδικές κατασκηνώσεις: Εντατικοποιημένοι έλεγχοι μετά τον θάνατο της 8χρονης στη Χαλκιδική

4 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

sierafm by sierafm
30 Νοεμβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας
0
SHARES
38
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 αναμένεται η καταβολή των αυξημένων προνοιακών επιδομάτων μετά την υιοθέτηση νέων στοιχείων σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία των δικαιούχων.

Αλλαγές θα υπάρξουν σε επίδομα παιδιού και σε άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ το 2025. Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους. Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, από το 2025 θεσπίζονται περιουσιακά κριτήρια και τεκμήρια καταθέσεων και ΙΧ αυτοκινήτων.

Τα κριτήρια δεν έχουν κλειδώσει αλλά όσον αφορά το επίδομα παιδιού, αυτό που εξετάζεται είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών να φτάνει ως τις 220.000 ευρώ (π.χ. για δικαιούχους με 4 παιδιά και άνω).

Στις καταθέσεις το όριο ενδέχεται να φτάνει στις 25.000 ευρώ ανάλογα με τα τέκνα ενώ για τα Ι.Χ το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης μπορεί να φτάνει στις 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται στα επιδόματα είναι:

Αυξάνεται το ΕΕΕ από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Αναλόγως αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

• Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

• Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Αυξάνεται και η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ήτοι σε 75 ευρώ, και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Επίσης, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, από την 1.1.2025 εισάγονται και ακόμη τρία κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.

Έτσι σφίγγει ο κλοιός στην πρόσβαση των εύπορων δικαιούχων στα τρία βασικά Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού.

Εκτιμάται ότι δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων (κυρίως παιδιού και στέγασης) αναμένεται να τα χάσουν λόγω της εφαρμογής των περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο τη διαφάνεια, τη δικαιότερη κατανομή και την εξοικονόμηση πόρων.

Όπως αναφέρεται από την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις στην τράπεζα δεν συνάδει με τον στόχο που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ωστόσο θα θεσπιστεί μια έκπτωση επί του ετήσιου εισοδήματος, που αναμένεται να ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες δικαιούχους που τα έχαναν λόγω των ετήσιων αυξήσεων ή έπεφταν σε χαμηλότερη κλίμακα επιδότησης.

Έτσι δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ένα ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία που ανέρχεται σε 20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης και στο 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η αναμόρφωση των επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ εμπεριέχει τα εξής στοιχεία:

1. Εισάγεται «κόφτης» στη χορήγηση των τριών επιδομάτων που θα προκύπτει από την προσμέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων

2. Προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους που οδηγεί σε ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 70 εκατ. ευρώ.

3. Η απόκτηση των επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται πλέον από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Νέα κριτήρια

Για πρώτη φορά θα τεθεί κριτήριο κινητής περιουσίας για τη λήψη του επιδόματος τέκνων και συγκεκριμένα καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 220.000 ευρώ (αξία ακίνητης περιουσίας) ,ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει στα 1.600 κυβικά.

Έτσι αν μια οικογένεια έχει μία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί αυτομάτως εκτός επιδομάτων.

Αλλά και στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Έτσι το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της μία οικογένεια καθώς και οι καταθέσεις που διατηρεί στην τράπεζα ίσως οδηγήσουν 2 στους 10 σημερινούς δικαιούχους στο να τα χάσουν.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα παιδιού λάμβαναν το φθινόπωρο του 2023 περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος μόλις 521.724 (στοιχεία Σεπτεμβρίου). Αντίστοιχα οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος μειώθηκαν φέτος από 210.000 στις 190.000.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: επίδομακριτηρια
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: Έως την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024 η Έκθεση Σταθόπουλου στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Next Post

Ξάνθη: Μάχη να κρατηθούν στη ζωή δίνουν οι δύο αδελφές – Τα ερωτήματα για την εγκατάσταση υγραερίου

Next Post
ασθενοφορο

Ξάνθη: Μάχη να κρατηθούν στη ζωή δίνουν οι δύο αδελφές – Τα ερωτήματα για την εγκατάσταση υγραερίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Μουσική βραδιά με Σονάτες για Φλάουτο και Βιολί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων
  • Ξεκινά η τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα
  • Συμμετοχή του Πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας / Western Macedonia Model Forest στο Παγκόσμιο Φόρουμ 2025 στον Καναδά
  • Καρδιολόγος αποκαλύπτει το άγνωστο σύμπτωμα για τις καρδιακές παθήσεις
  • Τι αλλάζει για τους συνιδιοκτήτες ακινήτων – Η λεπτομέρεια που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσουν

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr