Οι ανάγκες ύπνου για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικές, αλλά για τις γυναίκες είναι σημαντικό να κοιμούνται περισσότερες ώρες από τους άνδρες, σύμφωνα με ειδικούς.
Μια μελέτη δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κοιμούνται 11 λεπτά περισσότερο τη νύχτα από ό,τι οι άνδρες – και ενώ αυτός είναι ένας μικρός αριθμός που μπορεί να μην ισχύει για όλους, είναι αντιπροσωπευτικό των πραγματικών διαφορών μεταξύ των φύλων και του τρόπου με τον οποίο κοιμόμαστε.
«Οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερα προβλήματα που επηρεάζουν τον ύπνο τους, επομένως μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο για να αναπληρώσουν τον διαταραγμένο ύπνο ή τον ύπνο κακής ποιότητας», εξηγεί η ειδική στις διαταραχές ύπνου, Michelle Drerup, PsyD.
Αυτά τα ζητήματα μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονικές αλλαγές, κατάθλιψη και άγχος.
Ορμόνες
Ο κιρκάδιος ρυθμός σας, το γνωστό ως εσωτερικό «ρολόι», μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας. Η αλλαγή των ορμονών μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου σας και να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχής του ύπνου.
«Οι γυναίκες βιώνουν ορμονικές αλλαγές κάθε μήνα με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και με σημαντικά στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη , ο θηλασμός, η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση», αναφέρει ο Δρ Drerup. «Ειδικά οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν με την εμμηνόπαυση είναι πολύ επιζήμιες για τον ποιοτικό ύπνο».
Υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους
Η ψυχική υγεία και ο ύπνος συνδέονται στενά και έχουν αμφίδρομη σχέση. Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία, αλλά η κατάθλιψη κάνει επίσης πιο πιθανό να έχετε προβλήματα ύπνου.
«Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν άγχος και κατάθλιψη», λέει η Δρ Drerup.
Σύμφωνα με το Sleep Foundation, το 80% των ανθρώπων που έχουν κατάθλιψη αντιμετωπίζουν αϋπνία, το 20% έχει υπνική άπνοια και το 15% έχει υπερυπνία.
Ο κίνδυνος για ορισμένες διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, είναι πάντα διπλάσιος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες και αυξάνεται με την ηλικία.
Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
- Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, που μπορεί να σας δυσκολεύουν να κοιμηθείτε.
- Δημιουργήστε μια ρουτίνα και ένα περιβάλλον ιδανικό για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
- Ασκηθείτε καθημερινά, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες, καθώς το φως μπορεί να σας βοηθήσει να «ευθυγραμμίσετε» το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας και τους κιρκάδιους ρυθμούς.
- Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ύπνου και διατηρήστε το. Με λίγα λόγια, αν ξυπνάτε κάθε μέρα στις 8 για την δουλειά σας, μην ξυπνάτε 11 ή 12 τα Σαββατοκύριακα.
Πηγή iatropedia.gr