Ο Δήμος Σερβίων στηρίζει και φέτος το 10ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025, στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδερού.
Πρόκειται για έναν πολιτιστικό θεσμό με βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία, ο οποίος από το 2015 μέχρι σήμερα αναδεικνύει τη σημασία του παραδοσιακού παιχνιδιού ως φορέα πολιτισμού, μνήμης και συλλογικής εμπειρίας για όλες τις ηλικίες.
Το Σάββατο 26 Ιουλίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο Παιχνιδιού «Γιώργος Τσιώνας», αφήγηση παραμυθιών από την ομάδα Ντίλι-Ντίλι, καθώς και θεατρικό παιχνίδι από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και τη Δέσποινα Αποστολίδου με τίτλο «Τα παλιά παιχνίδια στη σκηνή», μια δράση που συνδέει το θεατρικό παιχνίδι με τη λαϊκή μας παράδοση.
Την Κυριακή 27 Ιουλίου, το Φεστιβάλ συνεχίζεται με μία μεγάλη παιγνιώδη δράση, η οποία περιλαμβάνει έκθεση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών παιχνιδιών, συμμετοχικά παιχνίδια για παιδιά με την καθοδήγηση εμψυχωτών, καθώς και εργαστήρια κατασκευής παιχνιδιών από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Μουσείο Παιχνιδιού «Γιώργος Τσιώνας» και το SISTRON – Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Λιβαδερού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδερού «Νέα Γενιά», τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Λιβαδεριωτών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Ζυρίχης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σερβίων.
Ο Δήμος Σερβίων ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών και επισκεπτών της περιοχής σε ένα φεστιβάλ που ενισχύει τη συλλογική ταυτότητα και την πολιτιστική συνέχεια του τόπου.