Πολλοί καπνιστές πιστεύουν ότι το να καπνίσουν ένα τσιγάρο τους βοηθάει να χαλαρώσουν . Εξαπατούν τον εαυτό τους: Η στέρησης της νικοτίνης κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται νευρικοί και ανήσυχοι , το οποίο οι καπνιστές συχνά συγχέουν με το άγχος. Το κάπνισμα τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα όχι επειδή το τσιγάρο ανακουφίζει το άγχος αλλά επειδή ουσιαστικά παίρνουν την επόμενη δόση της νικοτίνης…
Η αντιμετώπιση του εθισμού στη νικοτίνη μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία. Το άγχος είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποτυγχάνουν στις προσπάθειές τους να σταματήσουν το κάπνισμα. Το άγχος απελευθερώνει μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται επινεφρίνη, η οποία παρεμποδίζει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί κάποιος και να σκεφτεί καθαρά.
Όταν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα, μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας. Ευτυχώς, ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές, που κατακλύζεστε από το άγχος. Ας δούμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες που αντιμετωπίζετε όταν προσπαθείτε να σταματήσετε το κάπνισμα.
1. Να είστε χαλαροί με τον εαυτό σας
Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας, όταν προσπαθείτε να σταματήσετε το κάπνισμα. Η αποβολή της συνήθειας είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία. Αναγνωρίστε εκ των προτέρων ότι θα βιώσετε πολλές στιγμές άγχους και προσπαθήστε να μην είστε επικριτικός με τον εαυτό σας ή τους άλλους.
Να θυμάστε πάντα ποιος είναι ο στόχος σας.
Υιοθετήστε μια αισιόδοξη στάση, “μπορώ να το κάνω”. Η αισιοδοξία αποδεικνύεται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες της επιτυχίας . Αν οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να το κάνουν, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα της επιτυχίας. Εάν έχετε δοκιμάσει ξανά και αποτύχατε, μην αφήνετε αυτό να σας αποθαρρύνει. Οι περισσότεροι καπνιστές πρέπει να δοκιμάσουν αρκετές φορές πριν τα καταφέρουν.
2. Επιλύστε εκ των προτέρων τυχόν βραχυπρόθεσμα προβλήματα.
Εάν μπορείτε να επιλύσετε εύκολα οποιαδήποτε ενοχλητικά βραχυπρόθεσμα προβλήματα , κάντε το πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια. Αντιμετωπίστε αυτή τη σημαντική αιτία υποτροπών και να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν, αγχωτικά ζητήματα και καταστάσεις.
3. Αφήστε προς το παρόν στην άκρη μακροπρόθεσμες ανησυχίες.
Οι πρώτες εβδομάδες της διακοπής του καπνίσματος είναι η πιο δύσκολη χρονική περίοδος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσπαθήστε να μην επιβαρύνετε άσκοπα τον εαυτό σας με την ανησυχία για μακροπρόθεσμα προβλήματα. Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας ότι θα ασχοληθείτε με αυτά αργότερα, αφού έχετε διανύσει με επιτυχία τις πρώτες λίγες εβδομάδες. Δώστε έμφαση στο «εδώ και τώρα».
4. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του άγχους.
Όσο πιο γρήγορα θα ασχοληθείτε με το άγχος, τόσο είναι λιγότερο πιθανό αυτό να σας εκτροχιάσει από τις προσπάθειές σας να σταματήσετε το κάπνισμα. Τα σημάδια του στρες περιλαμβάνουν μια αίσθηση ότι είστε συντετριμμένοι και αδύναμοι να αντιδράσετε, η ανησυχία, η νευρικότητα, οι πονοκέφαλοι ,η αϋπνία, η κατάθλιψη και τέλος η διέγερση, και ο θυμός. Από τη στιγμή που αισθάνεστε τον εαυτό σας κάτω από την πίεση, δράστε γρήγορα.
5. Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν.
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να διευκολυνθείτε στην αντιμετώπιση του άγχους σας είναι να σας αποσπάσετε την προσοχή σας με δραστηριότητες που σας δίνουν ευχαρίστηση.
- Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.
- Παρακολουθήστε μια ταινία.
- Πάρτε το σκυλί έξω για βόλτα.
- Παίξτε με τα παιδιά σας.
- Απολαύστε ένα ζεστό ντους.
- Αφεθείτε στην μπανιέρα κλπ
Πέρα από το να σας βοηθήσουν να εκτονωθείτε, οι απλές χαρές της ζωής μπορεί να σας υπενθυμίσουν γιατί θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα , ενισχύοντας την απόφασή σας να επιμείνετε σε αυτό.
6. Να κινείστε.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και της ανησυχίας .
Η άσκηση φαίνεται ακόμη να ενισχύει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα της ευημερίας. Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν μόνο το ήμισυ περίπου των ατόμων με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Η σωματική δραστηριότητα, από την άλλη πλευρά, διευκολύνει την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε περίπου 80% των ανθρώπων.
Σχεδόν κάθε είδους δραστηριότητα βοηθά. Αλλά το να κάνετε κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε , όπως το κολύμπι ή το περπάτημα σε μια όμορφη περιοχή, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανακούφιση από το στρες.
7. Τεχνικές χαλάρωσης.
Οι τεχνικές χαλάρωσης και μείωσης του στρες, επίσης μπορεί να βοηθήσουν πολλούς καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτές περιλαμβάνουν γιόγκα, προοδευτική χαλάρωση, ασκήσεις αναπνοής, καθώς και διάφορες μορφές του διαλογισμού. Ο διαλογισμός γνώσης και συναίσθησης, ο οποίος σας ενθαρρύνει στο να επικεντρωθείτε στο «εδώ και τώρα», έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθάει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Καμιά τεχνική δε λειτουργεί για όλους, γι ‘αυτό αξίζει να το δοκιμάσετε μερικές εκ των προτέρων. Εάν είναι δυνατόν, εξοικειωθείτε με λίγες τεχνικές μείωσης του στρες πριν από την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος.
8. Γράψτε για αυτά που σας απασχολούν
Γράφοντας για κάτι που σας ενοχλεί – είτε πρόκειται για ένα θέμα που σας απασχολεί καιρό ή για κάτι που συνέβη χθες – μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αποσυμφορήσετε τον εαυτό σας από την πίεση. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και αφιερώστε 15 λεπτά γράφοντας για το τι σας ενοχλεί. Μην το ξαναδιαβάσετε ή μη το διορθώσετε. Απλά γράψτε και κατόπιν, σκίστε ό, τι έχετε γράψει και πετάξτε το μακριά. Αυτό ακριβώς μπορεί σας φανεί πολύ χρήσιμο στην επίλυση των προβλημάτων και την αντιμετώπιση του στρες
9. Επικοινωνήστε με τους φίλους σας.
Το να είστε με άλλους ανθρώπους βοηθά ιδιαίτερα στην ανακούφιση από το στρες. Πριν κόψετε το κάπνισμα, κάνετε μια λίστα με τους ανθρώπους στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για υποστήριξη και μια φιλική επαφή. Αναζητήστε τους όταν όταν αρχίζετε να αισθάνεστε πιεσμένος .
Η κοινωνική στήριξη αποδεικνύεται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες της επιτυχίας για τους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.
10. Να είστε υπομονετικοί.
Είναι συνηθισμένο να είστε αναστατωμένοι και πιεσμένοι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της διακοπής του καπνίσματος. Σχεδόν όλοι οι πρώην καπνιστές αναφέρουν στιγμές κατά τις οποίες είχαν αμφιβολίες για την απόφασή τους.
Να υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας: Τα αποτελέσματα της στέρησης από τη νικοτίνη γίνονται ολοένα και ασθενέστερα, κάθε μέρα που δεν καπνίζετε. Κάθε φορά που αντιστέκεστε στο άναμμα ενός τσιγάρου, είστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ζωή χωρίς καπνό.
Να θυμάστε ότι χρειάζονται περίπου έξι μήνες για την αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου στην αλλαγή συμπεριφοράς και να γίνει κάτι δεύτερη φύση. Αλλά από τη στιγμή που αυτό θα συμβεί, θα νιώθετε άνετα στη νέα σας ζωή ως μη καπνιστής και πιο ευτυχισμένοι και υγιείς για αυτό.
Πηγή: e-cardio.gr