Το σημείο του σώματος που μας αγχώνει περισσότερο είναι η κοιλιά. Ας ακολουθήσουμε τις συστάσεις των ειδικών για τη διατροφή που βοηθά στην απώλεια πόντων από την κοιλιά, αλλά και στη γενικότερη απώλεια βάρους.
Αναλυτικά:
1. Αποφεύγουμε το αλκοόλ που είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο (7 θερμίδες/γραμμάριο) και η κατανάλωσή του συνήθως οδηγεί σε αυξημένο τσιμπολόγημα αλμυρών και λιπαρών σνακ.
2. Προτιμάμε το νερό από τα αναψυκτικά, επειδή δεν έχει θερμίδες και είναι απαραίτητο για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.
3. Καθόμαστε να φάμε προτού η πείνα μας θεριέψει και μας οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής.
4. Εάν έχουμε παρατηρήσει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα μας προκαλούν φούσκωμα (π.χ. χόρτα, κουνουπίδι, σκόρδο κλπ) καλό είναι τα αποφεύγουμε.
5. Αποφεύγουμε επίσης τα πολύ ζεστά, τα τηγανητά καθώς και τα πλούσια σε καρυκεύματα φαγητά.
6. Πριν το φαγητό κάνουμε ένα μικρό περίπατο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα φάμε λιγότερο όταν κάτσουμε στο τραπέζι.
7. Αποφεύγουμε το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα και το φαγητό αργά το βράδυ δύο συνήθεις που οδηγούν σε συσσώρευση κατά 70% περισσότερου λίπους στο σώμα σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk στην Καλιφόρνια.
8. Γεμίζουμε το πιάτο μας με φυτικές ίνες. Οι ειδικοί προτείνουν στις γυναίκες να καταναλώνουν γύρω στα 25 γραμμάρια ινών την ημέρα και στους άνδρες 38 γραμμάρια, ενώ για τους άνω των 50 ετών συστήνουν τα 21 γραμμάρια και τα 30 γρ. αντίστοιχα. Μερικοί πρακτικοί τρόποι για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ίνες είναι να καταναλώνουμε 2 φλιτζάνια φρούτα και 2 ½ φλιτζάνια λαχανικά ημερησίως, καθώς και να αντικαταστήσουμε τα προϊόντα δημητριακών (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά) με ολικής άλεσης.
9. Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα και πλούσια σε ραφιναρισμένους υδατάνθρακες τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα τη γλυκόζη του αίματος και οδηγούν σε εξίσου απότομη μείωσή της, ενεργοποιώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σε διαρκές τσιμπολόγημα.
10. Πριν δοκιμάσουμε το κυρίως πιάτο φροντίζουμε να έχουμε φάει δέκα πιρουνιές από τη σαλάτα. Στη συνέχεια καλό είναι να τρώμε μια μπουκιά σαλάτα κάθε 3-4 μπουκιές φαγητού. Με αυτή την απλή στρατηγική προκαλείται μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού με την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων. Καλό είναι ακόμη να υιοθετήσουμε και ορισμένες καλές συνήθειες όπως το επίμονο μάσημα κάθε μπουκιάς για τουλάχιστον 15 φορές.
Πηγή:aftodioikisi.gr