• Latest
κινημα αλλαγης, κιναλ

13+1 Προτάσεις για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας

5 Ιανουαρίου 2021
Κυνηγετικός – Σκοπευτικός Σύλλογος Βοΐου: Άρχισε η έκδοση αδειών για το κυνήγι

Κυνηγετικός Σκοπευτικός Σύλλογος Πολιτών Δήμου Βοΐου: Γενική Συνέλευση και εκλογές

7 Απριλίου 2026
Ανακοίνωση Αυτοτελούς Γραφείου Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς Δήμου Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: Εντοπισμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς χωρίς σήμανση μετά από ελέγχους

7 Απριλίου 2026

Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – Α.Ε. Κοζάνης την Μ. Τετάρτη

7 Απριλίου 2026
Κοζάνη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ιθάκη» του Αλέξης Τσίπρα – Κριτική για απολιγνιτοποίηση, ενέργεια και διεθνείς εξελίξεις

Αυτοί στηρίζουν το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη-Δείτε όλα τα ονόματα της “Πρωτοβουλίας πολιτών Π.Ε. Κοζάνης για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης

7 Απριλίου 2026
ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση

7 Απριλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος στην Ολομέλεια: «Η “Μεγάλη Εβδομάδα” της Δυτ. Μακεδονίας διαρκεί επτά χρόνια και “Ανάσταση” με αυτήν την Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δει»

7 Απριλίου 2026
Σιάτιστα: Έκθεση ζωγραφικής από την Εθελοντική Δράση Πολιτών

Σιάτιστα: Έκθεση ζωγραφικής από την Εθελοντική Δράση Πολιτών

7 Απριλίου 2026
Στοχευμένες δράσεις της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς για την πρόληψη κλοπών και απατών

Στοχευμένες δράσεις της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς για την πρόληψη κλοπών και απατών

7 Απριλίου 2026
Εράτυρα: Σε ένα μικρό Σχολείο γεννιούνται μεγάλα όνειρα – 14η θέση Πανελλαδικά

Εράτυρα: Σε ένα μικρό Σχολείο γεννιούνται μεγάλα όνειρα – 14η θέση Πανελλαδικά

7 Απριλίου 2026
Συνάντηση του Δημάρχου Γρεβενών με τον νέο Διοικητή της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

Συνάντηση του Δημάρχου Γρεβενών με τον νέο Διοικητή της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

7 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: 770.000€ για προσβασιμότητα ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες

Δήμος Βοΐου: 770.000€ για προσβασιμότητα ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες

7 Απριλίου 2026
παιδι

Σκύλος δάγκωσε δίχρονο κοριτσάκι στο πρόσωπο

7 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

13+1 Προτάσεις για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας

sierafm by sierafm
5 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κινημα αλλαγης, κιναλ
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν 5/11 – και ισχύουν μέχρι σήμερα – είναι ανεπαρκή. Σε ό,τι δε αφορά την περίπτωση της Π.Ε. Κοζάνης επιεικώς απαράδεκτα. Το master plan της απολιγνιτοποίησης καταγράφει με ακρίβεια την κατάσταση στον τόπο μας όπου η ραγδαία πτώση του τοπικού εισοδήματος τα τελευταία 6 χρόνια, η πολύ μεγάλη ανεργία και η πληθυσμιακή συρρίκνωση δεν συναντώνται πουθενά αλλού στη χώρα.

Τα δεδομένα σήμερα είναι ακόμα πιο δυσμενή καθώς κάθε μήνα απολύονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που δούλευαν είτε στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V, είτε στους εργολάβους της ΔΕΗ, το αντικείμενο των οποίων συρρικνώθηκε δραματικά μετά την απόφαση της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Στους πίνακες του ΟΑΕΔ θα έχουν προστεθεί κοντά 4.000 άνεργοι μέχρι τα τέλη του 2021 και κάποιες εκατοντάδες, οι πιο εξειδικευμένοι, αναζητούν ήδη εργασία σε άλλες περιοχές της χώρας ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο ανεργίας-πληθυσμιακής αφαίμαξης.

Από την αρχή της κρίσης, το 2010, ο κόσμος της αγοράς ζει σιωπηλά το δικό του δράμα καθώς έμποροι, επαγγελματίες και επιστήμονες δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για να κρατήσουν όρθια την επιχείρηση ή τη δραστηριότητα τους με όρους που δεν έχουν όμοιο τους πουθενά στη χώρα. Παλεύουν σε μια περιοχή όπου ουσιαστικά επιβλήθηκε ένα 4ο μνημόνιο το 2015 και ένα 5ο το 2019. Μαζί τους παλεύουν και αγωνιούν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα ντόμινο λουκέτων στις τοπικές επιχειρήσεις είναι πολύ κοντά, όπως έδειξε η πρώτη φάση της πανδημίας και ισοδυναμεί με τον αργό θάνατο της περιοχής.

Σε αυτή την πραγματικότητα επιβλήθηκε στην Π.Ε. Κοζάνης το δεύτερο lockdown και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια πανελλαδικά. Κατά συνέπεια ανάλογης σοβαρότητας χρειάζεται να είναι τα μέτρα οικονομικής στήριξης, με στοχευμένες παρεμβάσεις και ιεραρχημένες προτεραιότητες:

▪ τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

  • την ενίσχυση των ανέργων
  • την ενίσχυση των Αγροτών
  • την ανακούφιση επιχειρήσεων, επαγγελματιών, επιστημόνων και

▪ την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας

Με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τα υφιστάμενα εργαλεία και τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους προτείνονται τα πιο κάτω μέτρα.

  1. Το κράτος καλύπτει για το 2021 το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στο μέτρο περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που παρότι δεν έκλεισαν, παρουσιάζουν μείωση τζίρου. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για 12 μήνες και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα. (Κόστος 40 εκ ευρώ – πρόγραμμα SURE).
  2. Έκτακτο επίδομα 500 ευρώ στους 15.000 μακροχρόνια ανέργους για την τόνωση της αγοράς (κόστος 7,5 εκ ευρώ-εθνικοί πόροι) τον Ιανουάριο.
  3. Έκτακτο επίδομα (2η δόση) στην ίδια κατηγορία το Πάσχα με εισοδηματικά κριτήρια από 500-1500 ευρώ (κόστος 15,0 εκ ευρώ-εθνικοί πόροι).
  4. Άμεση καταβολή της ειδικής ενίσχυσης επαγγελματιών για τις 22 μέρες από 16/10-6/11 (μέτρα ενίσχυσης – επίπεδο 4) και ομοίως για όλους τους επιστήμονες.
  5. Έκτακτο επίδομα θέρμανσης οικογενειών ΑΜΕΑ μέχρι 1.000 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια.
  6. Μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος το 2021 για όλους ανεξαίρετα τους υπόχρεους.
  7. Στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή που αφορά το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες λαμβάνουν τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέτρο αναφέρεται στους επαγγελματίες για τους οποίους ο αλγόριθμος που εφαρμόζεται καταλήγει σε ποσά μικρότερα των 2.000 μέχρι μηδενικά (Ταμείο Ανεργίας επαγγελματιών).
  8. Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης προτείνεται επιχορήγηση στο 30% του τζίρου που είχε δηλώσει κάθε επιχείρηση το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 και αναλογική εφαρμογή για τις νέες επιχειρήσεις.
  9. Συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή με ενιαία δήλωση τζίρου του 2020 και υπολογισμό των ποσών σε σύγκριση με το τζίρο του 2019 και ανάλογη εφαρμογή στους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Ποσά που τυχόν έχουν εισπραχθεί σε προηγούμενες δόσεις συμψηφίζονται.
  10. Αύξηση στα 100 εκ. ευρώ του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ειδικό υποπρόγραμμα αποκλειστικά για τις νέες αλλά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ (ΕΣΠΑ).
  11. Η αναστολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων που αποφασίστηκε είτε πρόκειται να αποφασιστεί για όλη τη χώρα να παραταθεί για 6 επιπλέον μήνες στην ΠΕ Κοζάνης . Ειδική μέριμνα επιβάλλεται να υπάρξει για τις εισφορές ΕΦΚΑ των επαγγελματιών αντίστοιχη με αυτή της άνοιξης όπως και με την παράταση του μέτρου μείωσης ενοικίου για 3 επιπλέον μήνες.
  12. Μείωση 30% στα τέλη κυκλοφορίας των ΦΔΧ και 20% στα Ε.I.Χ με έδρα την Π.Ε. Κοζάνης και δυνατότητα τμηματικής καταβολής (4 δόσεις) για όλα τα οχήματα της Π.Ε Κοζάνης συμπεριλαμβανομένων και των Ι.Χ.
  13. Αύξηση προϋπολογισμού στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ από τα 90 στα 300 εκ ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία. Είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και το μοναδικό που μέχρι σήμερα έχει προταθεί συγκεκριμένα (ΕΣΠΑ).

Τέλος, τονίζουμε τη θέση μας για την προτεραιότητα εμβολιασμού ειδικών ομάδων αλλά και περιοχών που έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού με την Π.Ε. Κοζάνης στην πρώτη γραμμή.

 

Ν.Ε. Κοζάνης

 

Tags: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Previous Post

Π.Ε. Κοζάνης: Μεγάλη η προσέλευση υγειονομικών στους εμβολιασμούς

Next Post

Απόφαση του μητροπολίτη Παύλου κόντρα στην Εκκλησία της Ελλάδας – Λειτουργίες σε κλειστές εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανίων

Next Post
Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης

Απόφαση του μητροπολίτη Παύλου κόντρα στην Εκκλησία της Ελλάδας – Λειτουργίες σε κλειστές εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανίων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κυνηγετικός Σκοπευτικός Σύλλογος Πολιτών Δήμου Βοΐου: Γενική Συνέλευση και εκλογές
  • Δήμος Κοζάνης: Εντοπισμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς χωρίς σήμανση μετά από ελέγχους
  • Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – Α.Ε. Κοζάνης την Μ. Τετάρτη
  • Αυτοί στηρίζουν το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη-Δείτε όλα τα ονόματα της “Πρωτοβουλίας πολιτών Π.Ε. Κοζάνης για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr