• Latest
κινημα αλλαγης, κιναλ

13+1 Προτάσεις για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας

5 Ιανουαρίου 2021
Γενικευμένο Black Out στο Νομό Καστοριάς – Στο σκοτάδι δεκάδες χωριά σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό

Γενικευμένο Black Out στο Νομό Καστοριάς – Στο σκοτάδι δεκάδες χωριά σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό

9 Νοεμβρίου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

ΑΡΣΥ: Στηρίζουμε τους κατοίκους της κοινότητας Αχλάδας

9 Νοεμβρίου 2025
ΤΣΙΓΑΡΑ

Ψηφιακό μητρώο ελέγχου προϊόντων καπνού, αλκοόλ, για προστασία ανηλίκων -Οι υποχρεώσεις, τι αναφέρει το ν/σ

8 Νοεμβρίου 2025
σχολειο

Μαθητής Γυμνασίου έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμούς

8 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Πέρασε νικηφόρα ο Μακεδονικός Σιάτιστας από τα Σέρβια

8 Νοεμβρίου 2025
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης

8 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα μέτρα για το δημογραφικό: «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μας πείσει ότι ένα κιλό ατσάλι είναι πιο βαρύ από ένα κιλό βαμβάκι!». (Video)

8 Νοεμβρίου 2025
Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών

Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών

8 Νοεμβρίου 2025

Μητρικός θηλασμός: θεμελιώδης πράξη αγάπης- υγείας- φροντίδας

8 Νοεμβρίου 2025
Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Βόρεια Ελλάδα

Ενημερωτική Ημερίδα της Saga Furs για τους Έλληνες Εκτροφείς Mink την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

8 Νοεμβρίου 2025
Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Το νέο διοικητικό συμβούλιο

8 Νοεμβρίου 2025
Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων  Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

8 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

13+1 Προτάσεις για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας

sierafm by sierafm
5 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κινημα αλλαγης, κιναλ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν 5/11 – και ισχύουν μέχρι σήμερα – είναι ανεπαρκή. Σε ό,τι δε αφορά την περίπτωση της Π.Ε. Κοζάνης επιεικώς απαράδεκτα. Το master plan της απολιγνιτοποίησης καταγράφει με ακρίβεια την κατάσταση στον τόπο μας όπου η ραγδαία πτώση του τοπικού εισοδήματος τα τελευταία 6 χρόνια, η πολύ μεγάλη ανεργία και η πληθυσμιακή συρρίκνωση δεν συναντώνται πουθενά αλλού στη χώρα.

Τα δεδομένα σήμερα είναι ακόμα πιο δυσμενή καθώς κάθε μήνα απολύονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που δούλευαν είτε στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V, είτε στους εργολάβους της ΔΕΗ, το αντικείμενο των οποίων συρρικνώθηκε δραματικά μετά την απόφαση της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Στους πίνακες του ΟΑΕΔ θα έχουν προστεθεί κοντά 4.000 άνεργοι μέχρι τα τέλη του 2021 και κάποιες εκατοντάδες, οι πιο εξειδικευμένοι, αναζητούν ήδη εργασία σε άλλες περιοχές της χώρας ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο ανεργίας-πληθυσμιακής αφαίμαξης.

Από την αρχή της κρίσης, το 2010, ο κόσμος της αγοράς ζει σιωπηλά το δικό του δράμα καθώς έμποροι, επαγγελματίες και επιστήμονες δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για να κρατήσουν όρθια την επιχείρηση ή τη δραστηριότητα τους με όρους που δεν έχουν όμοιο τους πουθενά στη χώρα. Παλεύουν σε μια περιοχή όπου ουσιαστικά επιβλήθηκε ένα 4ο μνημόνιο το 2015 και ένα 5ο το 2019. Μαζί τους παλεύουν και αγωνιούν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα ντόμινο λουκέτων στις τοπικές επιχειρήσεις είναι πολύ κοντά, όπως έδειξε η πρώτη φάση της πανδημίας και ισοδυναμεί με τον αργό θάνατο της περιοχής.

Σε αυτή την πραγματικότητα επιβλήθηκε στην Π.Ε. Κοζάνης το δεύτερο lockdown και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια πανελλαδικά. Κατά συνέπεια ανάλογης σοβαρότητας χρειάζεται να είναι τα μέτρα οικονομικής στήριξης, με στοχευμένες παρεμβάσεις και ιεραρχημένες προτεραιότητες:

▪ τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

  • την ενίσχυση των ανέργων
  • την ενίσχυση των Αγροτών
  • την ανακούφιση επιχειρήσεων, επαγγελματιών, επιστημόνων και

▪ την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας

Με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τα υφιστάμενα εργαλεία και τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους προτείνονται τα πιο κάτω μέτρα.

  1. Το κράτος καλύπτει για το 2021 το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στο μέτρο περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που παρότι δεν έκλεισαν, παρουσιάζουν μείωση τζίρου. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για 12 μήνες και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα. (Κόστος 40 εκ ευρώ – πρόγραμμα SURE).
  2. Έκτακτο επίδομα 500 ευρώ στους 15.000 μακροχρόνια ανέργους για την τόνωση της αγοράς (κόστος 7,5 εκ ευρώ-εθνικοί πόροι) τον Ιανουάριο.
  3. Έκτακτο επίδομα (2η δόση) στην ίδια κατηγορία το Πάσχα με εισοδηματικά κριτήρια από 500-1500 ευρώ (κόστος 15,0 εκ ευρώ-εθνικοί πόροι).
  4. Άμεση καταβολή της ειδικής ενίσχυσης επαγγελματιών για τις 22 μέρες από 16/10-6/11 (μέτρα ενίσχυσης – επίπεδο 4) και ομοίως για όλους τους επιστήμονες.
  5. Έκτακτο επίδομα θέρμανσης οικογενειών ΑΜΕΑ μέχρι 1.000 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια.
  6. Μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος το 2021 για όλους ανεξαίρετα τους υπόχρεους.
  7. Στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή που αφορά το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες λαμβάνουν τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέτρο αναφέρεται στους επαγγελματίες για τους οποίους ο αλγόριθμος που εφαρμόζεται καταλήγει σε ποσά μικρότερα των 2.000 μέχρι μηδενικά (Ταμείο Ανεργίας επαγγελματιών).
  8. Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης προτείνεται επιχορήγηση στο 30% του τζίρου που είχε δηλώσει κάθε επιχείρηση το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 και αναλογική εφαρμογή για τις νέες επιχειρήσεις.
  9. Συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή με ενιαία δήλωση τζίρου του 2020 και υπολογισμό των ποσών σε σύγκριση με το τζίρο του 2019 και ανάλογη εφαρμογή στους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Ποσά που τυχόν έχουν εισπραχθεί σε προηγούμενες δόσεις συμψηφίζονται.
  10. Αύξηση στα 100 εκ. ευρώ του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ειδικό υποπρόγραμμα αποκλειστικά για τις νέες αλλά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ (ΕΣΠΑ).
  11. Η αναστολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων που αποφασίστηκε είτε πρόκειται να αποφασιστεί για όλη τη χώρα να παραταθεί για 6 επιπλέον μήνες στην ΠΕ Κοζάνης . Ειδική μέριμνα επιβάλλεται να υπάρξει για τις εισφορές ΕΦΚΑ των επαγγελματιών αντίστοιχη με αυτή της άνοιξης όπως και με την παράταση του μέτρου μείωσης ενοικίου για 3 επιπλέον μήνες.
  12. Μείωση 30% στα τέλη κυκλοφορίας των ΦΔΧ και 20% στα Ε.I.Χ με έδρα την Π.Ε. Κοζάνης και δυνατότητα τμηματικής καταβολής (4 δόσεις) για όλα τα οχήματα της Π.Ε Κοζάνης συμπεριλαμβανομένων και των Ι.Χ.
  13. Αύξηση προϋπολογισμού στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ από τα 90 στα 300 εκ ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία. Είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και το μοναδικό που μέχρι σήμερα έχει προταθεί συγκεκριμένα (ΕΣΠΑ).

Τέλος, τονίζουμε τη θέση μας για την προτεραιότητα εμβολιασμού ειδικών ομάδων αλλά και περιοχών που έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού με την Π.Ε. Κοζάνης στην πρώτη γραμμή.

 

Ν.Ε. Κοζάνης

 

Tags: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Previous Post

Π.Ε. Κοζάνης: Μεγάλη η προσέλευση υγειονομικών στους εμβολιασμούς

Next Post

Απόφαση του μητροπολίτη Παύλου κόντρα στην Εκκλησία της Ελλάδας – Λειτουργίες σε κλειστές εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανίων

Next Post
Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης

Απόφαση του μητροπολίτη Παύλου κόντρα στην Εκκλησία της Ελλάδας – Λειτουργίες σε κλειστές εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανίων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Γενικευμένο Black Out στο Νομό Καστοριάς – Στο σκοτάδι δεκάδες χωριά σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό
  • ΑΡΣΥ: Στηρίζουμε τους κατοίκους της κοινότητας Αχλάδας
  • Ψηφιακό μητρώο ελέγχου προϊόντων καπνού, αλκοόλ, για προστασία ανηλίκων -Οι υποχρεώσεις, τι αναφέρει το ν/σ
  • Μαθητής Γυμνασίου έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμούς
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Πέρασε νικηφόρα ο Μακεδονικός Σιάτιστας από τα Σέρβια

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr