Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+KA1 με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες, Νέες Προκλήσεις, Καινοτόμες Ευρωπαϊκές Πρακτικές», πραγματοποίησε την τέταρτη και τελευταία κινητικότητά του στην Κύπρο, στο διάστημα από 2 ως 8 Οκτωβρίου 2022.
Η κινητικότητα αφορούσε τη διδασκαλία΄΄Teaching assignement΄΄, από εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μουτταγιάκας της Κύπρου με τη χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας και κινητών συσκευών. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Πραμπρόμη Σουζάνα και Τσιαούση Αγνή.
Η Μουτταγιάκα είναι μια όμορφη παραθαλάσσια κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού και βρίσκεται 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης ,με πληθυσμό 5.000 περίπου κατοίκων. Το συνεργαζόμενο σχολείο υποδοχής είναι εννιαθέσιο και αποτελείται από 136 μαθητές .Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο νεόδμητο κτίριο.
Κύριος στόχος της επίσκεψης και διδασκαλίας ήταν η γνωριμία σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς της Κύπρου της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της Σιάτιστας, με τη χρήση των Τ.Π.Ε.
Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας από την άλλη , είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία ,τον πολιτισμό ,το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από τη συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτικούς του κυπριακού σχολείου, καθώς και να οικειοποιηθούν μεθόδους διδασκαλίας και καλές πρακτικές.
Πραγματοποιήθηκαν τρεις διδασκαλίες στις τάξεις Ε1΄, Ε2΄και ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου Μουτταγιάκας, με θέματα που σχετίζονται με την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της Σιάτιστας. Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών, όπως το Nearpod που αφορά τη διαδραστική παρουσίαση του μαθήματος σε κινητές συσκευές. Οι παρουσιάσεις της γεωγραφίας, της ιστορίας και των εθίμων του τόπου έγιναν με παρουσιάσεις google, Google Earth, CoursePresentatioHP5, ThingLink, βίντεο Animaker. Οι μαθητές απόλαυσαν διαδραστικά παιχνίδια μέσα από το Nearpod, LearningApps και Quizizz. Το παιχνίδι όμως που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους ήταν το Sctatch με επέκταση Makey Makey,καθώς συνδυάστηκε ο προγραμματισμός με τα έθιμα της Σιάτιστας. Χρησιμοποιήθηκε Padlet ,για να ανεβάσουν οι μαθητές τις ζωγραφιές τους, από τις οποίες δημιουργήθηκε στη συνέχεια ψηφιακό βιβλίο Fliphtml5.
Στη διάρκεια του μαθήματος ,ταξιδεύοντας από τη Μουτταγιάκα στη Σιάτιστα, τα παιδιά της Κύπρου γνώρισαν τη γεωγραφία του τόπου, τις ασχολίες των κατοίκων, την ιστορία, τον πολιτισμό, αρχοντικά, μουσεία, εκκλησίες. Σε ό,τι αφορά τα έθιμα παρουσιάστηκαν οι Κλαδαριές, τα Κόλιαντα, τα Μπουμπουσάρια ,οι Καβαλάρηδες ,έθιμα του αρραβώνα και του γάμου. Τα παιδιά γοητεύτηκαν από το περιεχόμενο του μαθήματος και τον πρωτοποριακό τρόπο διδασκαλίας, συμμετέχοντας στο μάθημα με μεγάλο ενθουσιασμό. Χαρακτηριστικά αναφέρει μια μαθήτρια του κυπριακού σχολείου σε αλληλογραφία της με μαθήτρια από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας:
«Μου άρεσαν πολύ τα αρχοντικά με τις ζωγραφιές στους τοίχους και δύο μουσεία σας, το Βοτανικό μουσείο και το Παλαιοντολογικό. Επίσης μας μίλησαν για την ιστορία του τόπου σας και μάθαμε πολλά πράγματα. Κάτι άλλο που δε σου είπα είναι ότι έμαθα για τις ασχολίες σας, ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με το να φτιάχνουν γούνες. Ακόμη, μας έδειξαν πολλά έθιμα του τόπου σας. Μας είπαν για τα έθιμα του γάμου, τις σαλιάρες(σαλιάρια) και τον Τρανό Χορό. Επιπλέον μας μίλησαν για το έθιμο των Καβαλάρηδων και μάθαμε ότι το κάνετε τον Δεκαπενταύγουστο. Σε είδα σε ένα βίντεο που μας έδειξε η κυρία Αγνή στον βιντεοπροβολέα να πλένεις το άλογό σου».
Τα μαθήματα παρακολούθησαν συνάδελφοι του συνεργαζόμενου σχολείου ,γειτονικών σχολείων, καθώς κι ο Σύμβουλος Πληροφορικής Δημοτικής Εκπαίδευσης της Κύπρου.
Οι εκπαιδευτικοί μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα στις τάξεις Α΄,Γ΄ και Δ΄ με τη χρήση ΤΠΕ.
Στην Α΄ τάξη οι μαθητές έμαθαν στα Μαθηματικά τους αριθμούς με σύγχρονες και αποτελεσματικές διδακτικές μεθόδους ,καθώς και με τη χρήση ψηφιακών παιχνιδιών.
Στη Γ΄ τάξη τα παιδιά ταξιδέψανε και γνωρίσανε το ηλιακό μας σύστημα με τη χρήση πρωτότυπων ψηφιακών εργαλείων όπως το Merge EDU, Escape room με τη τη χρήση ThingLink.
Στη Δ΄τάξη τα παιδιά γνώρισαν τα συναισθήματα με δραματοποίηση και τη δημιουργία ψηφιακού βιβλίου. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν στο μάθημά τους.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής κατά την άφιξη των εκπαιδευτικών μας στο σχολείο και με το καλωσόρισμα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτταγιάκας. Στη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα αξιοθέατα της Λεμεσού, οι εκπαιδευτικοί μας συνάντησαν τον διάσημο χαράκτη της Κύπρου Χαμπή και τα έργα του, επισκέφτηκαν το γραφικό χωριό Όμοδος, τη μονή Κύκκου και τον τάφο του Μακάριου, απόλαυσαν μια μοναδική συναυλία στο αρχαίο θέατρο Κουρίου Λεμεσού. Η εβδομάδα έκλεισε με σχολική εκδρομή στην Πάφο, όπου παιδιά και εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαν τους Τάφους των Βασιλέων και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κάτω Πάφου με τα περίφημα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ευχαριστεί θερμά τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Μουτταγιάκας για την υπέροχη φιλοξενία τους! Συνέβαλαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αυτή η εβδομάδα να αποτελέσει μια εποικοδομητική και αξέχαστη εμπειρία.
Υλικό, για τη δημιουργία των βίντεο και των παρουσιάσεων του μαθήματος, χρησιμοποιήθηκε(αλφαβητικά) από τις σελίδες: I Siatista, Radio Siatista, Siatista Info και Siera Fm.Το δημοσιευμένο υλικό τους αποτελεί μια πολύ σημαντική καταγραφή των σύγχρονων πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής μας. Το σχολείο τους ευχαριστεί πολύ για την παραχώρηση του υλικού τους. Επίσης ευχαριστεί θερμά την κυρία Μπόντα Καλλιόπη για τη στήριξη που προσέφερε και για την παραχώρηση σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού, τον πατέρα Βασιλειάδη Κωνσταντίνο για τη δημιουργία βίντεο κυπριακού τραγουδιού και για τη συνεχή προσφορά του στο σχολείο, τον συνάδελφο Πληροφορικής κύριο Γκιάτα Ιωάννη για τη στήριξή του σε ό,τι αφορά τη χρήση των ΤΠΕ, τη μουσικό του σχολείου κυρία Καλεμκερίδου Μαρία για την επιμέλεια και παρουσίαση του κυπριακού τραγουδιού, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας που πάντα είναι αρωγός σε όλες τις δράσεις μας .
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε:
1)Την παρουσίαση του μαθήματος(δίνοντας ένα όνομα για να μπείτε στην εφαρμογή).
2)Το βίντεο με το κυπριακό τραγούδι που τραγούδησαν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας
3)Το ψηφιακό βιβλίο που δημιουργήθηκε από τις ζωγραφιές των Κύπριων μαθητών για τη Σιάτιστα