Ο οργανισμός μας είναι ένα πολύπλοκο μηχάνημα, που ακόμα και όταν όλα δουλεύουν σωστά, μπορεί να εμφανίσει… περίεργες λειτουργίες. Είναι αλήθεια πως το μυστήριο του πώς δουλεύει το σώμα μας μάλλον θα λύνεται για πάντα, καθώς η Επιστήμη καταφέρνει να εξηγεί όλο και περισσότερες πλευρές της ύπαρξής μας.
Προς το παρόν, όμως, ας δούμε μερικές πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα και μας εξέπληξαν…
- Είναι πιθανό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας υπερβολικά δυνατά, με αποτέλεσμα να χαλάσουμε το σμάλτο και να κάνουμε τα δόντια μας πιο ευαίσθητα σε ζεστά αλλά και κρύα φαγητά. Απαλές κινήσεις μόνο.
- Ο λόγος που ανατριχιάζουμε είναι εξελικτικός: Οι πρόγονοί μας αξιοποιούσαν τις ανατριχίλες για να σηκώνονται οι τρίχες του σώματος και να φαίνονται πιο τρομακτικοί στους κυνηγούς. Ακριβώς όπως οι γάτες.
- Οι φρονιμίτες δεν μας χρειάζονται σε απολύτως τίποτα. Είναι εξελικτικό κατάλοιπο από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, και για αυτό πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις τους αφαιρούμε.
- Η Επιστήμη ακόμα δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει με σιγουριά γιατί χασμουριόμαστε, αλλά πιθανολογείται ότι αυτό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
- Τα νύχια μας σταματούν να μεγαλώνουν αφού πεθάνουμε.\
- Αν ενώναμε από άκρη σε άκρη όλα τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα ενός ανθρώπου, θα μπορούσαν να κάνουν τον γύρο της Γης τέσσερις φορές.
- Οι άνθρωποι είμαστε το μόνο ζώο με πιγούνι.
- Σίγουρα δεν το αισθανόμαστε αυτό όταν είμαστε κρυωμένοι και μπουκώνει η μύτη μας, αλλά κατά τη διαδικασία της αναπνοής, ο περισσότερος αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από το ένα ρουθούνι. Και κάθε λίγες ώρες, το άλλο ρουθούνι αναλαμβάνει δουλειά.
- Περίπου 8% του σωματικού μας βάρους αποτελεί το αίμα μας.
- Το δέρμα μας, από την άλλη μεριά, μπορεί να είναι και το 15% του σωματικού μας βάρους, καθώς είναι το μεγαλύτερο όργανό μας.
- Έχουμε δύο νεφρά, αλλά μόνο το ένα είναι απαραίτητο για να ζήσουμε.
- Ο λόγος που βρίσκουμε πάντα χνούδι από τις μπλούζες μας στον αφαλό μας, είναι επειδή οι τρίχες του αφαλού έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να το παγιδεύουν.
- Το πολύ ικανοποιητικό για κάποιους (και ανατριχιαστικό για κάποιους άλλους) “κρακ” που ακούγεται από τα δάχτυλά μας ή από άλλες αρθρώσεις, δεν είναι ήχος από κόκαλο. Είναι φυσαλίδες αερίων παγιδευμένες στις αρθρώσεις μας, που σπάνε.
- Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να αναγνωρίσει γύρω στο ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές.
- Οι αντίχειρές μας έχουν δικό τους παλμό, άσχετο από αυτόν της καρδιάς.
- Η γλώσσα μας είναι φτιαγμένη από οκτώ μύες που είναι πλεγμένοι μεταξύ τους και συνεργάζονται. Παρόμοια δομή έχουν και οι προβοσκίδες των ελεφάντων, και τα πλοκάμια των χταποδιών.
- Αν μιλάμε γενετικά και μόνο, όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη είναι 99% πανομοιότυποι.
- Το πέλμα του ποδιού είναι από τα σημεία του σώματος που γαργαλιούνται πιο εύκολα.
- Οι μύες των ματιών είναι από τους πιο γρήγορους στο σώμα. Επιτρέπουν και στα δυο μας μάτια να στραφούν προς την ίδια κατεύθυνση, μόλις με μία κίνηση που χρειάζεται 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
- Το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα στα μάγουλα όταν ντρεπόμαστε ή βρισκόμαστε σε άβολη θέση συμβαίνει από μια ξαφνική έκκριση αδρεναλίνης.
Πηγή:iatronet.gr