Η αλλαγή του καιρού φέρνει μαζί του και πολλές ιώσεις και σίγουρα μια απαιτητική καθημερινότητα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν είμαστε άρρωστοι.
Η σωστή διατροφή όταν περνάμε γρίπη ή κρυολόγημα αποτελεί βασικό «όπλο» για να εξασφαλίσουμε ταχύτερη ανάρρωση και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα στις δραστηριότητές μας. Ο οργανισμός μας όταν έχουμε κάποια ίωση έχει ανάγκη από ξεκούραση, προσεγμένη διατροφή και φροντίδα, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να γίνουμε χειρότερα. Εξίσου σημαντική είναι και η σωστή ενυδάτωση και η αναπλήρωση πολύτιμων συστατικών που χάνονται από τον οργανισμό όταν αρρωσταίνουμε.
Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση από ένα κρυολόγημα ή κάποια άλλη ίωση. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, υπάρχουν 3 τροφές που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να αναρρώσει πιο γρήγορα. Καλό είναι να τις εντάξεις στο διατροφολόγιό σου για να νιώσεις καλύτερα.
Κοτόσουπα
Υπάρχει λόγος που όταν ήμασταν παιδιά, η μαμά πάντα μας έφτιαχνε κοτόσουπα όταν αρρωσταίναμε. Η σούπα είναι ζεστή και καταπραϋντική, καθιστώντας την σημαντική πηγή ενυδάτωσης, ιδίως αν έχετε πονόλαιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλούσιο μπολ με κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η ρινική συμφόρηση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Το κοτόπουλο παρέχει πρωτεΐνη που είναι σημαντική για την ανάκτηση των δυνάμεών μας όταν έχουμε αρρωστήσει. Ακόμη και ο ατμός από την ζεστή κοτόσουπα είναι ευεργετικός καθώς ο ατμός μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή. Η κοτόσουπα είναι θρεπτική και ενυδατική και είναι από τις πρώτες μας επιλογές όταν αρρωσταίνουμε.
Σκόρδο
Οι αντιμικροβιακές ουσίες του σκόρδου είναι γνωστές. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι το σκόρδο μπορεί όντως να μας προστατεύει από τα κρυολογήματα και να μας κάνει να αναρρώνουμε ταχύτερα. Mάλιστα, οι άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν, σε ημερήσια βάση, διατροφικό συμπλήρωμα σκόρδου, φαίνεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το κοινό κρυολόγημα. Δεν είναι η μυρωδιά του σκόρδου που θα διώξει τα βακτήρια και τους ιούς από τον οργανισμό, αλλά η αλισίνη, μια από τις ισχυρότερες θειούχες ουσίες που περιέχει το σκόρδο με σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.