• Latest

33η  Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη

19 Απριλίου 2021
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Κοζάνη: Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Πτελέα – Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή

3 Οκτωβρίου 2025
Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»

3 Οκτωβρίου 2025
Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας

Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας

3 Οκτωβρίου 2025
Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 112ων Ελευθερίων της Κοζάνης – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Σύμβολο ενότητας, ομοψυχίας και προσφοράς, η 11η Οκτωβρίου» (Φωτογραφίες)

Πρόγραμμα Εορτασμού για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό

3 Οκτωβρίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων για το Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας

3 Οκτωβρίου 2025
Πένθος

Συλλυπητήριο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για τον Κυριάκο Τσανακτσίδη

3 Οκτωβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

5η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας

3 Οκτωβρίου 2025
Στις εγκαταστάσεις των «Λαμπηδόνων» ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης  

Στις εγκαταστάσεις των «Λαμπηδόνων» ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης  

3 Οκτωβρίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης – Σωματείο Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης «Ο Ερμής» – Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Κοζάνης «Digital Marketing και Ψηφιακά Εργαλεία στην Εστίαση»

Επιμελητήριο Κοζάνης – Σωματείο Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης «Ο Ερμής» – Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Κοζάνης «Digital Marketing και Ψηφιακά Εργαλεία στην Εστίαση»

3 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: Είχαν καβάντζα με ναρκωτικά ένας ανήλικος και δύο ακόμη άτομα

Καστοριά: Είχαν καβάντζα με ναρκωτικά ένας ανήλικος και δύο ακόμη άτομα

3 Οκτωβρίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Ενότητα: Η χρηματοδότηση για το έργο του ΣΔΙΤ, που εξασφαλίσαμε το 2023, εδραιώνει τη θέση του Δήμου Κοζάνης ως ένα ισχυρό περιφερειακό αστικό κέντρο της πατρίδας μας 

3 Οκτωβρίου 2025
Το πρώτο χιόνι στον Όλυμπο. Ζωντανή εικόνα

Το πρώτο χιόνι στον Όλυμπο. Ζωντανή εικόνα

3 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

33η  Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη

sierafm by sierafm
19 Απριλίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό ότι στις 22-24 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η 33η  Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.

Η Συνάντηση θα γίνει διαδικτυακά και θα παρουσιαστούν 81 ανακοινώσεις σχετικές με την έρευνα που διεξάγεται στον βορειοελλαδικό χώρο, από τον  Έβρο ως την Καστοριά.

Η αρχαιολόγοι σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τις εργασίες διαδικτυακά, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

https://www.amth.gr/news/aemth-2019-20-33i-epistimoniki-synantisi?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork&fbclid=IwAR3HZJHiMsGYkJ1oV8rXDKlfgdY_1Zq_jUyKwRe-SDWW0r1JlFVVRugK3QE

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει με τρεις ανακοινώσεις, που θα παρουσιαστούν το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

13:10-13:25_Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη: «Λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ: η ανασκαφική έρευνα κατά τα έτη 2018-2020.»

Περίληψη ανακοίνωσης:

Την τριετία 2018-2020 στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ πραγματοπιήθηκε η παρακάτω σωστική αρχαιολογική έρευνα: Στο Νότιο Πεδίο, στην κοινότητα Κλείτου, ολοκληρώθηκε η ανασκαφή στη θέση Κρυόβρυση, με τη διερεύνηση του ανατολικού τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, όπου αποκαλύφθηκαν: οικισμός της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου, προνεολιθικό στρώμα, οικιστικά κατάλοιπα της μέσης και νεότερης/τελικής νεολιθικής περιόδου, της πρώιμης εποχής χαλκού, και των ελληνιστικών έως βυζαντινών χρόνων. Επίσης, σε μικρή απόσταση ανασκάφηκαν οικισμός και νεκροταφείο της ύστερης εποχής χαλκού. Στο λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής, στις παρυφές και εντός της κοινότητας, μετά την κατεδάφιση των οικημάτων, ανασκάφηκαν  σε 12 σημεία ελληνιστικές αγροικίες (3), οικιστικά κατάλοιπα της περιόδου (3), της πρώιμης εποχής σιδήρου (4) και των μεταβυζαντινών χρόνων (3). Επίσης, μεμονωμένες ταφές των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, και δύο νεκροταφεία, ένα με χρήση από την πρώιμη εποχή σιδήρου έως και τους ελληνιστικούς χρόνους, και ένα των μεταβυζαντινών χρόνων. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μια μικρογραφική αναπαράσταση, με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής μελέτης του υλικού, της πολυτελούς «χάλκινης» κλίνης της πλούσιας νεκρής της Μαυροπηγής, η οποία βρέθηκε το 2019 στο οικόπεδο Χαϊτίδη.

13:30-13:45_Α. Κατσαβέλη, Σ. Τριανταφύλλου, Χ. Ζιώτα, Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη: Οστεολογική μελέτη νεολιθικών ταφών καύσεων από τις θέσεις Κλείτος και Τούμπα Κρεμαστής Κοιλάδας του νομού Κοζάνης.

(Την παρουσίαση θα κάνει η Α. Κατσαβέλη.)

Περίληψη ανακοίνωσης:

Η πρόσφατη μακροσκοπική μελέτη των ανθρώπινων οστών, σε συνδυασμό με τα ανασκαφικά δεδομένα, συνθέτει την εικόνα που έχουμε για τις θέσεις Κλείτος και Τούμπα Κρεμαστής Κοιλάδας. Παράμετροι όπως το φύλο και η ηλικία των ατόμων παρέχουν στοιχεία δημογραφίας, ενώ οι θερμικές αλλοιώσεις των καμένων οστών μας δίνουν πληροφορίες σχετικές με τις συνθήκες της καύσης. Επιπλέον, ταφονομικές παρατηρήσεις βοηθούν στην κατανόηση της εν λόγω ταφικής πρακτικής και προσθέτουν δεδομένα στη μεταχείριση των νεκρών στην περιοχή της Μακεδονίας της Νεολιθικής περιόδου. Τα αποτελέσματα της οστεολογικής έρευνας και η ένταξή τους στο χωρικό και χρονικό πλαίσιο αποτελούν το περιεχόμενο της παρούσας ανακοίνωσης.

13:50-14:05_Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, Ε. Γεροφωκά, Σ. Ελευθεριάδου, Γ. Καβουρίδου: «Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο: αιολική ενέργεια και αρχαιότητες.»

(Την παρουσίαση θα κάνει η Ε. Γεροφωκά.)

Περίληψη ανακοίνωσης:

Κατά τα έτη 2018-2019 στα βορειοδυτικά του νομού Κοζάνης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έργου «Αιολικό πάρκο: Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο». Κατά την επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών του έργου εντοπίστηκαν αρχαιότητες και ακολούθησε σωστική ανασκαφή σε τέσσερα σημεία. Στον Ανθότοπο, στη θέση Μπεκρεβένικος διερευνήθηκαν επιχώσεις οικισμού ελληνιστικών χρόνων, ενώ στις θέσεις Γρατσιάνη και Σουλούτερε ανασκάφθηκε  συγκρότημα κεραμικών κλιβάνων υστεροβυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων. Στην Ποντοκώμη, στη θέση Αλώνια ανασκάφθηκε οικισμός και ταφικό σύνολο του τέλους της ύστερης εποχής χαλκού και των αρχών της πρώιμης εποχής σιδήρου. Λόγω της σημαντικότητας των ευρημάτων για την περιοχή κρίθηκε αναγκαία η κατά χώρα διατήρηση, προστασία και ανάδειξή τους.

Tags: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Απόψεις – προτάσεις για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στην Π.Δ.Μ.

Next Post

ΚΚΕ: Περιοδεία του Λεωνίδα Στολτίδη

Next Post
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Περιοδεία του Λεωνίδα Στολτίδη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Πτελέα – Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή
  • Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»
  • Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας
  • Πρόγραμμα Εορτασμού για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό
  • Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων για το Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr