Η απώλεια βάρους είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό γυναικών και παρά τις προσπάθειες που κάνουμε, δεν τα καταφέρνουμε. Μπορεί να φταίει η κακή διατροφή, ή η έλλειψη σωματικής άσκησης. Υπάρχει περίπτωση, όμως, η αιτία να κρύβεται σ’ ένα πρόβλημα υγείας που μέχρι τώρα, ούτε που μας είχε περάσει απ’το μυαλό.
Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη, η οποία είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό όλων των ιστών του σώματος. Η έλλειψη της προκαλεί υπολειτουργία του θυρεοειδή. Ένας τρόπος για να εκδηλωθεί ο υποθυρεοειδισμός είναι η επιβράδυνση του μεταβολισμού. Το άτομο πάσχει από δυσκοιλιότητα και επειδή γίνεται κατακράτηση υγρών, αυξάνεται και το βάρος. Πολλές φορές ο υποθυρεοειδισμός μπερδεύεται με την εξάντληση, καθώς πολλά από τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε προβλήματα στον μεταβολισμό σας, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο για να κάνετε τις απαραίτητες ορμονολογικές εξετάσεις.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δε χάνετε βάρος μπορεί να είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει σταδιακή αύξηση βάρους και το πάχος είναι ιδιαίτερα εμφανές στην κοιλιακή περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγεται αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα, που διευκολύνει την αποθήκευση λίπους. Αν παρατηρήσετε λοιπόν ότι παίρνετε κιλά, παρόλο που τρέφεστε υγιεινά και συμπτώματα, όπως αυξημένη τριχοφυΐα και ακμή είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να κάνει την κατάλληλη διάγνωση.
Ινσουλίνωμα
Το ινσουλίνωμα είναι ένας συνήθως, καλοήθης όγκος του παγκρεάτος που προέρχεται από τα β-κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η παραγωγή της είναι αυξημένη με αποτέλεσμα ο ασθενής να υποφέρει από υπογλυκαιμίες. Η υπογλυκαιμία οδηγεί σε έντονη πείνα, καθώς ο οργανισμός «παλεύει» να αναπληρώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τις περισσότερες φορές όταν συμβαίνει, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, κρυάδες και τάσης λιποθυμίας. Αν δείτε ότι έχετε ένα από τα παραπάνω, πρέπει οπωσδήποτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
Στην περίπτωση του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη το πάγκρεας μπορεί να παράγει ινσουλίνη, ωστόσο τα κύτταρα να μην ανταποκρίνονται σε αυτήν ή να σταματάει να παράγει επαρκή ποσότητα, με αποτέλεσμα η υπερβολική συσσώρευση της ή η απουσία της να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Αυτή η ασθένεια είναι ύπουλη, καθώς εκδηλώνεται πολύ αργά και μπορεί το άτομο που νοσεί να μην το καταλάβει νωρίς. Σε όλους τους τύπους διαβήτη τα συμπτώματα εκδηλώνονται με ξηροστομία, συχνή συχνοουρία αλλά και υπερβολική δίψα. Αν, όμως, παρατηρήσετε και φαγούρα στο δέρμα τότε πρέπει να ανησυχήσετε γιατί αυτό σημαίνει ότι ο διαβήτης έχει αφεθεί εκτός ελέγχου. Μην παραλείπετε λοιπόν να κάνετε συχνά εξετάσεις αίματος.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το καλύτερο φάρμακο, για αυτό μην αγνοείτε τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι ο οργανισμός σας δεν λειτουργεί σωστά.
Πηγή:mama365.gr