Πριν τον τερματισμό μιας σχέσης, θέστε στον εαυτό σας τις παρακάτω πέντε πολύ σημαντικές ερωτήσεις. Θα ανακαλύψετε πράγματα για τον εαυτό σας που ίσως δεν γνωρίζατε. Θα αποκτήσετε γνώση από το ταξίδι σας και θα εμπιστευτείτε την απόφασή σας, επειδή θα ξέρετε ότι είναι η σωστή.
5 ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε πριν τον τερματισμό μιας σχέσης. Ο τερματισμός μιας σχέσης είναι μια μεγάλη και πολύ σημαντική απόφαση. Επομένως, είναι ουσιαστικό να αξιοποιήσετε αυτήν την κατάσταση ως μια ευκαιρία για να θέσετε στον εαυτό σας μερικά μεγάλα και σημαντικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, πριν τον τερματισμό μιας σχέσης πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας τις πέντε ερωτήσεις που ακολουθούν.
Οι ερωτήσεις αυτές θα σας κάνουν να ανοίξετε να μάτια σας και να σκεφτείτε. Θα πρέπει να αναλογιστείτε αν η απόφαση τερματισμού της σχέσης είναι σωστή ή λανθασμένη.
Επίσης, και οι πέντε ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να μάθετε από τη συγκεκριμένη σχέση. Αν πράγματι αποφασίσετε να την τερματίσετε, θα μπορείτε να δημιουργήσετε πιο υγιείς και πιο δυνατές σχέσεις στο μέλλον.
1. Μήπως αναζητάτε το «τέλειο» στον/στη σύντροφό σας;
Είναι σημαντικό να το καταλάβετε αυτό, επειδή όλοι έχουμε υψηλές προσδοκίες. Κάποιες φορές αυτές οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα ή να βλάψουν μια υγιή σχέση.
Μερικές φορές ξεχνάμε ότι το άλλο άτομο είναι άνθρωπος. Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο/η σύντροφός μας είναι κάτι σαν υπόδειγμα, διαφορετικά η σχέση απλώς δεν θα πάει καλά.
Όπως ισχύει για κάθε σχέση, δεν θα ικανοποιηθούν απόλυτα όλες μας οι προσδοκίες. Μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε ματαίωση και απογοήτευση. Αρχίζουμε επίσης να έχουμε την τάση να κρίνουμε ή να κατηγορούμε το άλλο άτομο.
Είναι ουσιαστικό να αναρωτηθούμε μήπως αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τον τερματισμό μιας σχέσης επειδή ο/η σύντροφός μας δεν ανταποκρίνεται στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρέπει να πάψουμε να τυφλωνόμαστε από τις μη ρεαλιστικές εξιδανικεύσεις μας για τη σχέση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο/η σύντροφός μας είναι άνθρωπος.
2. Μήπως η σχέση δεν είναι υγιής;
Αυτό που σας κάνει να σκέφτεστε τον τερματισμό μιας σχέσης μπορεί να είναι ένα αίσθημα δυστυχίας που απλώς αυξάνεται με τον καιρό. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε πόσο υγιής είναι η σχέση. Πρέπει να εξακριβώσετε αν έχει γίνει μη υγιής για σας.
Για να πραγματοποιήσετε με επιτυχία αυτή την ενδοσκόπηση, χρειάζεστε χώρο και, πάνω από όλα, χρόνο.
Τα συναισθήματα και ο πόνος μπορούν να μας κάνουν να μη βλέπουμε καθαρά τα πράγματα και να λαμβάνουμε παράλογες αποφάσεις. Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι παραβλέψαμε τα σημάδια κακοποίησης, τον χειρισμό, τα ψέματα ή την κακομεταχείριση που μας έβλαψαν.
Αν βρίσκεστε σε μια μη υγιή σχέση, πρέπει να σκεφτείτε τον τερματισμό της όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η σχέση αυτή βλάπτει δύο ανθρώπους, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν ούτε τη σχέση τους ούτε την αγάπη.
3. Μήπως είμαι πολύ αγχωμένος/η για να αποφασίσω τον τερματισμό μιας σχέσης;
Αν και μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, οι περίοδοι υπερβολικής εργασίας και άγχους μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Μπορούν να μας κάνουν να δείχνουμε λιγότερη κατανόηση και ανοχή προς τους άλλους και να μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις.
Όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που προκαλεί πολύ άγχος και ανησυχία, εύκολα μπορεί να ξεπεράσουμε κάποια όρια και ακόμα και να χάσουμε τη σωστή οπτική των πραγμάτων γύρω μας.
Λόγω αυτού, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτούς τους παράγοντες όταν σκεφτόμαστε τον τερματισμό μιας σχέσης. Ειδικά αν η σχέση είναι σοβαρή, μπορεί να αισθανόμαστε έτσι απλώς επειδή είμαστε αγχωμένοι και υπερβολικά πολυάσχολοι.
4. Μήπως τρίτα άτομα επηρεάζουν τη σχέση μου;
Η επιρροή που ασκούν οι άλλοι πάνω σε μας και στη σχέση μας είναι εντυπωσιακή. Μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι συνειδητοποιούμε. Όταν κατανοήσουμε τον ρόλο της, πρέπει οπωσδήποτε να θέσουμε στον εαυτό μας αυτήν την ερώτηση.
Για παράδειγμα, η άρνηση ενός γονιού να δεχτεί τη σχέση του παιδιού του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σύγκρουση και ένταση στο ζευγάρι, επηρεάζοντας την υγεία της σχέσης.
Όταν κάποιος φίλος ή συγγενής απορρίπτει ή αποδοκιμάζει τον/τη σύντροφό μας, μπορεί να αισθανόμαστε προσβεβλημένοι και πληγωμένοι.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι, αν όλα αυτά συμβαίνουν σε ασυνείδητο επίπεδο, θα προβάλουμε αυτόν τον πόνο στη σχέση ή στον/στη σύντροφό μας. Θα ξεσπάσουμε όλη μας τη ματαίωση πάνω του/της, όπως και κάθε αρνητικό μας συναίσθημα γενικά.
5. Εμπιστεύομαι την απόφασή μου ή έχω αμφιβολίες;
Έχουμε μάθει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις γνώμες των άλλων όσον αφορά προσωπικές πτυχές της ζωής μας. Ωστόσο, μόνο εμείς θα πρέπει να κρίνουμε τις πτυχές αυτές.
Ίσως κάποιος φίλος σάς λέει ότι αυτή η σχέση δεν είναι καλή για σας ή ότι δεν συμπαθεί τον/τη σύντροφό σας. Κάποιος συγγενής σας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σας λέει ότι θα χάσετε αν τερματίσετε τη σχέση. Αναρωτιέται πώς μπορείτε ακόμα και να σκεφτείτε να αφήσετε αυτήν την ευκαιρία να γλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλά σας…
Οι γνώμες των άλλων μπορούν να σας επηρεάσουν καθώς προσπαθείτε να αποφασίσετε σχετικά με τον τερματισμό μιας σχέσης.
Επομένως είναι επιτακτικό να καταλάβετε ξεκάθαρα και να οραματιστείτε τι θέλετε ΕΣΕΙΣ. Μην αφήνετε τις γνώμες των άλλων να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Κοιτάξτε μέσα σας και βρείτε τη δική σας απάντηση.
Πριν τον τερματισμό μιας σχέσης, θέστε στον εαυτό σας αυτές τις πέντε πολύ σημαντικές ερωτήσεις. Θα ανακαλύψετε πράγματα για τον εαυτό σας που ίσως δεν γνωρίζατε. Θα αποκτήσετε γνώση από το ταξίδι σας και θα εμπιστευτείτε την απόφασή σας, επειδή θα ξέρετε ότι είναι η σωστή.
Πηγή:meygeia.gr