Η αγαπημένη μας φέτα, το τυρί που δεν λείπει από σχεδόν κανένα ελληνικό σπίτι, δεν είναι μόνο νόστιμη είναι επίσης ένα τυρί που μας κάνει καλό. Ανακαλύψτε τους 5 λόγους που “επιβάλλεται” να τρώτε φέτα και απολαύστε την χωρίς τύψεις.
Είναι κατάλληλη για ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στα αγελαδινά γαλακτοκομικά
Πολλοί άνθρωποι έχουν, σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό, δυσκολία στην πέψη των αγελαδινών γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν έχετε ανακαλύψει πως τα γαλακτοκομικά σας ενοχλούν, δοκιμάστε τη φέτα. Η καλής ποιότητας φέτα παράγεται από κατσικίσιο γάλα, το οποίο είναι πολύ πιο εύπεπτο για το στομάχι. Για την ακρίβεια, η “φέτα” που παράγεται από αγελαδινό γάλα δεν είναι φέτα αλλά λευκό τυρί, με εντελώς διαφορετικά διατροφικά χαρακτηριστικά.
Συνδυάζει ιστιδίνη και βιταμίνη Β6
Η ιστιδίνη είναι ένα αμινοξύ (ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά), που σημαίνει πως το σώμα μας δεν μπορεί να το παράξει και πρέπει να το παίρνουμε από τη διατροφή μας. Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, το μεταβολισμό των λιπών και της πρωτεΐνης ενώ παίζει επίσης ρόλο στην υγεία των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και του συκωτιού. Ο συνδυασμός της ιστιδίνης με τη βιταμίνη Β6, συμβάλει στη δημιουργία ισταμινών, βασικών ουσιών για την ανταπόκριση του οργανισμού στους τραυματισμούς και τις ασθένειες. (Πολλές φορές αναφερόμαστε αρνητικά στις ισταμίνες συνδέοντάς τες με αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονές, ωστόσο ο οργανισμός καταπολεμά τις ασθένειες δημιουργώντας μικρές οξείες φλεγμονές). Η φέτα, έτσι, είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό, ειδικά όταν την τρώμε σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Παρά τα θετικά της θρεπτικά στοιχεία, η φέτα καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο καθώς περιέχει αρκετό αλάτι και λιπαρά. Η ιδανική ποσότητα είναι τα 30 γρ. όσο δηλαδή ένα σπιρτόκουτο.
Πλούσια σε πρωτεΐνη
Κάθε κύτταρο στο σώμα μας περιέχει πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των κυττάρων και την παραγωγή νέων καθώς και για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να ζούμε. Η φέτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, με περίπου 4 γρ. ανά μερίδα 30 γραμμαρίων.
Ασβέστιο και γερά οστά
Είναι γνωστό πως η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το μέταλλο που εξασφαλίζει γερά οστά. Επιπλέον, το ασβέστιο βοηθά στην ομαλή πήξη του αίματος, στη μεταφορά των μηνυμάτων διαμέσου του νευρικού συστήματος και στη σύσπαση των μυών.
Προσφέρει βιταμίνη Α
Η φέτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και τα λιπαρά που περιέχει σημαίνουν πως είναι άμεσα απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την όραση, την καλή υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων στο σώμα μας.
Πηγή:capital.gr