Yπάρχει έρωτας, μετά υπάρχει αγάπη και μετά τριβή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναιρούνται τα πρώτα δύο. Η σχέση δύο ανθρώπων για να έχει μια υγιή πορεία στον χρόνο χρειάζεται υποχωρήσεις, κατανόηση και αρκετή συναισθηματική δουλειά και από τους δύο. Ακόμη κι όταν η ρουτίνα και η καθημερινότητα κουράζουν, με το να υπάρχει ειλικρίνεια και εξωτερίκευση συναισθημάτων, μια σχέση μπορεί να λειτουργεί ομαλά με τα πάνω και τα κάτω της.
Σύμφωνα με πολλούς ψυχοθεραπευτές είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει θέληση και κατανόηση- συμπληρωματικά θα λειτουργήσουν και κάποιες δοκιμασμένες συμβουλές:
Σπάστε τον κύκλο του αρνητισμού
Τα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί, λόγω της έντονης καθημερινότητας και λόγω της συνήθειας που αποκτούν, είναι πιο επιρρεπή από ένα νέο ζευγάρι για να «μπουν» στον φαύλο κύκλο του αρνητισμού. Το στρες, η κούραση και τα νεύρα από μια δύσκολη μέρα είναι παράγοντες που προκαλούν προβλήματα σε μια σχέση. Για παράδειγμα, όταν ένας από τους δύο γυρνάει από τη δουλειά και είναι κουρασμένος, η συμπεριφορά του μπορεί να είναι απότομη και αυτό οδηγεί σε αιχμηρά σχόλια από τον άλλον. Άλλη πτυχή του αρνητισμού είναι όταν μια γυναίκα νιώθει μόνη στο γάμο της και ότι δεν αναγνωρίζονται οι κόποι της και αντιδράει με φωνές και ενοχλητικές συμπεριφορές προς το ταίρι της.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αναγνωρίσετε το πρόβλημα του αρνητισμού και να εντοπίσετε από ποιον παράγοντα πηγάζει. Αν προέρχεται από νεύρα λόγω δουλειάς, καλό θα ήταν ο σύζυγος, για παράδειγμα, να πάει για ένα δεκάλεπτο περπάτημα ή να κάνει ένα ντουζ μόλις φτάσει στο σπίτι, έτσι ώστε να μπορέσει να αναλογιστεί την μέρα του και να μην ξεσπάσει τα νεύρα στην σύντροφό του. Το ίδιο χρειάζεται και η γυναίκα! Αυτό που προτείνεται στα ζευγάρια είναι να παίρνουν ελάχιστο χρόνο μέσα στη μέρα για τον εαυτό τους και να αναγνωρίζει ο ένας τις πράξεις του άλλου.
Πείτε αυτό που νιώθετε
Παρόλο που υπάρχει εμπιστοσύνη και βαθιά γνώση των χαρακτήρων σε μια σχέση χρόνων, δεν είναι λίγες οι φορές που και οι δύο κρύβουν τα συναισθήματά τους ή δεν μιλάνε ανοιχτά για τα «θέλω» και τις ανάγκες τους. Δεν είναι απαραίτητο ότι συμβαίνει, αλλά όταν γίνεται οι ψυχοθεραπευτές συμβουλεύουν τα ζευγάρια να έχουν απόλυτη ειλικρίνεια μεταξύ τους. Να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, να ακούν προσεκτικά ο ένας τον άλλον και να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα.
Το γνώθι σαυτόν
Μεγαλώνοντας έρχεται η ωρίμανση και το καταστάλαγμα στις απόψεις και στον τρόπο ζωής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες παραμένουν στάσιμα. Αντιθέτως, αλλάζουν με τον ρυθμό που αλλάζουν και οι εκάστοτε συνθήκες, συναισθηματικές ή μη. Είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει υγιής σχέση χωρίς να υπάρχει το γνώθι σαυτόν. Ο καθένας πρέπει να δει και να καταλάβει τον εαυτό του, πρώτα σε ατομικό επίπεδο και στην συνέχεια σε συλλογικό. Πολλά ζευγάρια επαναπαύονται πίσω απ΄το «εμείς» και ξεχνούν ότι είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες με δικές τους ξεχωριστές ανάγκες.
Συναισθηματική στήριξη
Είναι υπέροχο να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη σε μια σχέση και συνάμα εξαιρετικά απαιτητικό καθώς, αρκετές φορές, οι προσωπικές ανάγκες του ενός δεν συμβαδίζουν με του άλλου. Ακόμη, όμως, και αν έχουν τεθεί διαφορετικοί στόχοι, με την αποδοχή αυτών το ζευγάρι θα βρει την χρυσή τομή και η σχέση θα βελτιωθεί αυτόματα. Όταν αγαπάς και σέβεσαι τον άνθρωπό σου, σέβεσαι και αυτά που χρειάζεται για να γίνει καλύτερος. Οι ειδικοί λένε, ότι τα ζευγάρια που στηρίζουν συναισθηματικά ο ένας τον άλλο δημιουργούν ισχυρούς συναισθηματικά δεσμούς, λειτουργούν σαν ομάδα και η σχέση τους δυναμώνει.
Να είστε στοργικοί και να δείχνετε κατανόηση
Όλα τα ζευγάρια καυγαδίζουν και έχουν διαφωνίες και, τις περισσότερες φορές, μπορεί να ειπωθούν και λόγια που να πληγώσουν. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημασία έχει να δίνεται προτεραιότητα στο πώς θα φτιαχτεί μια κατάσταση και όχι στο πώς θα κατηγορήσει ο ένας τον άλλο. Χρειάζεται μια ανάσα και κατανόηση και από τις δυο πλευρές. Όταν τα ζευγάρια προσεγγίζουν την σχέση τους με ενσυναίσθηση, μπορούν πιο εύκολα να λύσουν τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Αν καταφέρουν και δώσουν βάρος στο να είναι στοργικοί, τότε θα γεφυρώσουν το χάσμα και θα δυναμώσουν τη σχέση.
Πηγή:mama365.gr