Να θυμάστε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μη σας κάνει να αισθάνεστε ιδιαίτερα άρρωστοι, όμως πρόκειται για μια πάθηση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή επίσης ως υπέρταση, είναι μια πάθηση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας.
Η πίεση του αίματος είναι ουσιαστική για την υγιή κυκλοφορία του αίματος, το οποίο μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Πρόκειται για την κινητήρια δύναμη, που περνάει μέσα από τις αρτηρίες και ταξιδεύει παντού στο σώμα για να θρέψει τα όργανά σας.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκύπτει όταν οι αρτηρίες στενεύουν αναγκάζοντας την καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα. Οι συνέπειες της υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό και την καρδιακή προσβολή.
Αν οι γιατροί δεν μπορέσουν να προσδιορίσουν την αιτία, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 60%.
Υψηλή αρτηριακή πίεση, ένας «σιωπηλός δολοφόνος”
Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν παρουσιάζει συμπτώματα, γεγονός που εξηγεί το γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις περνάει απαρατήρητη. Συνήθως αρχίζουμε να την προσέχουμε όταν έχει ήδη γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Σχεδόν 16.000 άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Υπάρχει γενετική προδιάθεση για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες γενετικές τροποποιήσεις παρεμβαίνουν στον ρόλο που παίζουν τα νεφρά στη ρύθμιση των αλάτων καθώς και σε άλλες μεταλλάξεις.
Όμως η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει πάντα αυτήν την αιτία. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποφεύγετε την καθιστική ζωή και να προσέχετε τις διατροφικές σας συνήθειες.
5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
Κάθε περίπτωση υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι διαφορετική. Ωστόσο είναι γνωστοί κάποιοι παράγοντες-κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν στην πάθηση. Οι περισσότεροι συνδέονται με τις καθημερινές συνήθειες.
1. Υπερβολικό βάρος
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά πρέπει να δουλεύει περισσότερο.
Η απώλεια βάρους μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους.
2. Ανθυγιεινός τρόπος ζωής
Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η κυριαρχία του καθιστικού τρόπου ζωής στον πολιτισμό μας παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των περιπτώσεων υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες και σε μικρότερους σε ηλικία ανθρώπους.
- Προσπαθείτε να ασκείστε κάθε μέρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με περπάτημα τριάντα λεπτών κάθε μέρα και να προσθέσετε περισσότερες αεροβικές ασκήσεις στη ρουτίνα σας.
- Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά, τροφές με χαμηλά λιπαρά και πλήρη δημητριακά μπορείτε να ωφελήσετε την υγεία σας.
- Διαχειριστείτε το άγχος και τα συναισθήματά σας. Κλινικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι ο θυμός, η εχθρικότητα, το άγχος και άλλα έντονα, άλυτα συναισθήματα συνεισφέρουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
3. Κλινικά αίτια
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να συνδέεται με χρόνιες νεφρικές παθήσεις, προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, τον διαβήτη και την υπνική άπνοια.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το 10% των ασθενών υποφέρουν από δευτερογενή υπέρταση. Με άλλα λόγια, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου άλλου κλινικού προβλήματος.
4. Φάρμακα
Μερικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος καθώς και οι ορμόνες, όπως στα αντισυλληπτικά, μπορούν να αυξήσουν την πίεση του αίματος. Επίσης σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά και αναλγητικά φάρμακα.
Τα φάρμακα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την πίεση του αίματος επειδή μεταβάλλουν την ισορροπία των αλάτων και των υγρών στο σώμα. Ως αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία συσπώνται, προκαλώντας κατά συνέπεια υψηλή αρτηριακή πίεση.
5. Ηλικία
Οι άνθρωποι άνω των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία μας αποδυναμώνονται χάνοντας την ελαστικότητά τους.
Οι αρτηρίες αλλάζουν και σκληραίνουν με τα χρόνια κάνοντας την καρδιά να δουλεύει περισσότερο. Όπως συμβαίνει με κάθε καταπονημένο μυ, η καρδιά αυξάνει σε μέγεθος για να αναλάβει το επιπλέον φορτίο. Καθώς η καρδιά μεγαλώνει, χρειάζεται περισσότερο αίμα και οξυγόνο. Ωστόσο αυτές οι ανάγκες σε αίμα δεν μπορούν πάντα να καλυφθούν.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ουσιαστικό να προσέχετε τις καθημερινές σας συνήθειες, αν θέλετε να έχετε καλή υγεία στο μέλλον.
- Αποφύγετε τις πακεταρισμένες τροφές καθώς και την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.
- Πίνετε λιγότερα οινοπνευματώδη ποτά και προσπαθείτε να καπνίζετε όλο και λιγότερο κάθε μέρα.
Κάνοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και λαμβάνοντας τα φάρμακα που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας μπορείτε να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και να μειώσετε τις παρενέργειές της.
Να θυμάστε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μη σας κάνει να αισθάνεστε ιδιαίτερα άρρωστοι, όμως πρόκειται για μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.
Πηγή:meygeia.gr