Τα μαλλιά μας, πέραν του ότι συμβάλλουν στην καλή μας εμφάνιση, είναι και ένα θεμελιώδες μέρος του σώματός μας. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι πως ότι συμβαίνει στο κεφάλι μας και πιο συγκεκριμένα στις τρίχες μας, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό μας ή ότι του λείπει κάτι. Τι μπορείτε όμως να καταλάβετε από τα μαλλιά σας σχετικά με την υγεία σας;
Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά που σπάνε
Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν οφείλονται απλά και μόνο στο ότι τα βάφετε συχνά και ότι τα επηρεάζετε με τη θερμότητα από το πιστολάκι. Το λάθος που κάνετε υπάρχει τεράστια πιθανότητα να βρίσκεται στη διατροφή σας. Το μυστικό για λαμπερά, υγιή και μακριά μαλλιά κρύβεται στην καλά ισορροπημένη διατροφή, στην οποία υπάρχει αφθονία βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Απαραίτητα για να έχετε δυνατή και υγιή τρίχα είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Ε, αλλά και η αρκετή πρωτεΐνη.
Πιτυρίδα
Η πιτυρίδα είναι ένα από τα βασικά αποτέλεσμα του ξηρού δέρματος, της ψωρίασης και του εκζέματος, ενώ η πιο κοινή αιτία της εμφάνισής της είναι το πολύ λιπαρό δέρμα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να οφείλεται στην κακή διατροφή που περιέχει πολλά λιπαρά και ζάχαρη και στην έλλειψη του ψευδάργυρου και της βιταμίνης Β. Επιπλέον στην εμφάνιση της πιτυρίδας μπορεί να οδηγήσει το άγχος, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και οι νευρολογικές διαταραχές όπως για παράδειγμα το Πάρκινσον.
Λεπτές τρίχες
Η άτονη και λεπτή τρίχα θα μπορούσε να δείχνει ότι έχετε υποθυρεοειδισμό. Αν δείτε ότι εκτός από αυτά τα συμπτώματα έχετε αρχίσει να παίρνετε κιλά και να νιώθετε κόπωση, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε πως δεν έχετε υποθυρεοειδισμό.
Γκριζάρισμα μαλλιών
Όλοι μας έχουμε συνδυάσει το γκριζάρισμα των μαλλιών με το άγχος και το στρες, αλλά επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ίσως μόνο να έχουν καταφέρει να το συσχετίσουν με τα άτομα που έχουν αυξημένη γενετική προδιάθεση για γκρίζες τρίχες. Όπως και να έχει δε λέει και πολλά το χρώμα για την υγεία μας.
Τριχόπτωση
Οι ορμόνες μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την απώλεια των μαλλιών. Επιπλέον, η απώλεια βάρους, θέματα με το θυρεοειδή, το άγχος, κάποια συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές μπορεί επίσης να προκαλέσουν την τριχόπτωση.
Πηγή: www.ediva.gr