Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα και τη θετική σκέψη. Το 1/3 του γενικού πληθυσμού δεν καταφέρνει να κοιμηθεί όσο χρειάζεται ο οργανισμός του σε καθημερινή βάση – και αυτή η αναλογία ισχύει μόνο για τους ενήλικες.
Η ενδεδειγμένη διάρκεια νυχτερινού ύπνου είναι στις 7-9 ώρες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του σώματός μας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αφήνουμε στην άκρη ηλεκτρονικές συσκευές και να αφήσουμε τις σειρές στην τηλεόραση. Επίσης σημαίνει ότι χρειάζεται να προσπαθούμε να έχουμε μια τακτική, λογική ρουτίνα ύπνου.
Αλλά τι συμβαίνει όταν κάνετε όλα όσα μπορείτε για να διασφαλίσετε επαρκή ύπνο, αλλά και πάλι δεν βλέπετε αποτελέσματα; Τι συμβαίνει όταν απλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και στριφογυρνάτε μέσα στα σκεπάσματά σας για ώρες; Και τι φταίει που ξυπνάτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ξυπνάτε το πρωί αλλά νιώθοντας εξουθενωμένοι;
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτά τα προβλήματα ύπνου μπορεί να προκαλούνται από κάποιο είδος έλλειψης στον οργανισμό. Αν αν σας λείπει κάποιο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό ή ορμόνη, τότε το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να ξεκουραστεί.
6 ελλείψεις του οργανισμού που μπορεί να προκαλούν αϋπνία
1. Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και δεν μπορεί να παραχθεί από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να βρεθεί κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης έχει συνδεθεί πολλές φορές με προβλήματα ύπνου και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και οι ακριβείς επιδράσεις της έλλειψης ακόμα μελετώνται, υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων Β12 σε μικρές δόσεις μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα του ύπνου και να προλάβουν κατά των διαταραχών ύπνου.
2. Βιταμίνη D
Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να νομίζετε ότι δεν είναι συνηθισμένη, αλλά ένα σοκαριστικό 41% των Αμερικανών μόνο αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Το πρόβλημα ισχύει και για τη χώρα μας και μάλιστα το ποσοστό αυξάνεται ραγδαίως. Οι ρίζες του δεν έχουν βρεθεί ακόμα, αλλά είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πόσοι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μακριά από τον ήλιο, δουλεύοντας σε γραφεία ή σε παρόμοιες δραστηριότητες.
Το σώμα παράγει τη βιταμίνη D με φυσικό τρόπο όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον ήλιο. Δεν βρίσκεται σε μεγάλες δόσεις στο φαγητό, αν και υπάρχουν ορισμένες διατροφικές πηγές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει αϋπνία αλλά και άλλα συμπτώματα, όπως τριχόπτωση, μυϊκό πόνο, κόπωση, πόνος στα οστά και κατάθλιψη.
3. Σίδηρο
Η αναιμία είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση. Μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρή κατάσταση και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η ήπια έλλειψη δεν εμφανίζει έντονα συμπτώματα, αλλά ένα από αυτά σχετίζεται με τον ύπνο. Μάλιστα, η αναιμία αποτελεί κοινό παράγοντα σε μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
Όπως λέει και το όνομα, περιλαμβάνει μια ανεξέλεγκτη κίνηση των ποδιών, ειδικά όταν ξαπλώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια ενόχληση δυσκολεύει τον ύπνο και την ξεκούραση. Άλλα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη σιδήρου είναι: απώλεια όρεξης, στηθάγχη, αδυναμία, λαχάνιασμα, κόπωση και λήθαργο κ.α. Τροφές που περιέχουν σίδηρο: κόκκινο κρέας, πράσινα λαχανικά, σπόροι, αυγά, ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο, χοιρινό, αποξηραμένα φρούτα, ψάρια και φασόλια.
4. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ενζύμων. Ένα τέτοιο ένζυμο συνδέεται με την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή γνωστό ως GABA. Χωρίς αρκετό GABA, το νευρικό μας σύστημα υποφέρει, οι αισθήσεις μας ατονούν και ο ύπνος γίνεται δυσκολότερος.
Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με τα κλασικά συμπτώματα της αϋπνίας. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι άγχος, μεταπτώσεις της διάθεσης, κόπωση, άσθμα, οστεοπόρωση, αδυναμία, εμετοί και λιγότερο θετική εγκεφαλική λειτουργία. Κάποιες τροφές που περιέχουν μαγνήσιο είναι: η μπανάνα, οι σπόροι, το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα σύκα, τα όσπρια, ο τόνος, ο σολομός, τα σπαράγγια, τα κόκκινα φρούτα.
5. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες, ανάμεσά τους και την καταπολέμηση ασθενειών. Αλλά είναι επίσης καλή στο να ρυθμίζει το στρες. Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, εμφανίζεται και η αϋπνία. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η κόπωση, η αύξηση βάρους, οι μεταπτώσεις της διάθεσης, η αρθραλγία, η αιμορραγία στα ούλα. Κάποιες τροφές που την περιέχουν είναι: οι πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, φράουλες, μαϊντανό, θυμάρι, κάλε.
6. Μελατονίνη
Η μελατονίνη είναι η φυσική ορμόνη του ύπνου. Χωρίς αυτή, ο ύπνος είναι αδύνατος. Γι’ αυτό είναι καλό που την παράγει από μόνο του. Το πρόβλημα είναι πως πολλές συνήθειες μειώνουν την παρουσία της, όπως τα φώτα, οι οθόνες και η κακή διατροφή. Κάποιες από τις τροφές οι οποίες φαίνεται να βοηθούν στην παραγωγή μελατονίνης είναι: τα καρύδια, οι μπανάνες, ο ανανάς, οι ντομάτες, τα goji berries και τα πορτοκάλια.
Πηγή:enallaktikidradi.gr