Ποια επίδραση έχει στο σώμα και στη διάθεση η συνήθεια της καθημερινής κατανάλωσης του ροφήματος.
Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν πίνουμε το συγκεκριμένο ρόφημα κάθε μέρα; Ευτυχώς, φαίνεται ότι η κατανάλωση καφέ είναι υγιεινή συνήθεια.
Υπάρχει περίπτωση να μειώσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου και άλλων ασθενειών
Για αρχάριους, ο μέσος Έλληνας πίνει περίπου 5,5 κιλά καφέ ανά έτος. Έχοντας αυτό κατά νου, αν πίνετε καφέ κάθε μέρα, μειώνετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ορισμένες ασθένειες.
Σύμφωνα με τη Beth Witherspoon, «η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-5 φλιτζάνια ημερησίως) μπορεί να συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, όπως μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, μειωμένο κίνδυνο νόσου του Parkinson, κίρρωση και ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος και του ενδομητρίου.
Η διάθεση μπορεί να βελτιωθεί
Εκτός από την πρόληψη ασθενειών, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη σχετίζεται άμεσα με τον εγκέφαλό σας. Αυτές οι επιδράσεις παρατηρούνται ιδιαίτερα σε χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης (περίπου 75 mg). Σύμφωνα με τη Witherspoon, «η καφεΐνη έχει συσχετιστεί με θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πνευματικής εγρήγορσης και της προσοχής, της βοήθειας στη συγκέντρωση και της βελτιωμένης διάθεσης». Σχετικά με την κακή διάθεση και τελικά τη μειωμένη πιθανότητα για κατάθλιψη, σύμφωνα με το AARP, «Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας». Μια μελέτη του 2013 της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως μείωσαν τον κίνδυνο αυτοκτονίας κατά 45 τοις εκατό.
Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη
Ενώ η θετική επίδραση της καφεΐνης στην εγρήγορση, την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη διάθεση δεν είναι έκπληξη, η ικανότητά της να ενισχύει τη μνήμη βασίζεται σε μια αρκετά νέα μελέτη. Σύμφωνα με το περιοδικό Nature Neuroscience, «η καφεΐνη βελτίωσε την απόδοση 24 ώρες μετά τη χορήγηση. Καταλήγουμε ότι η καφεΐνη ενίσχυσε την εδραίωση των μακροχρόνιων αναμνήσεων στον άνθρωπο».
Μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος αθλητής
Αποδεικνύεται ότι οι αθλητές επωφελούνται από ψυχικές και φυσικές ιδιότητες που προέρχονται από τον καφέ. Σύμφωνα με τη Witherspoon, «Η φυσική καφεΐνη του καφέ έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη απόδοση, ειδικά όσον αφορά την αερόβια άσκηση ή την άσκηση αντοχής. Η ποσότητα της καφεΐνης που συνιστάται για βελτίωση της απόδοσης είναι 2-6 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Πρόκειται για περίπου 1 με 4 φλυτζάνια κανονικού καφέ για κάποιον που ζυγίζει 68 κιλά».
Τέλος, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την απόδοση κατά τη διάρκεια παρατεταμένων και βραχυπρόθεσμων προπονήσεων. Η καφεΐνη αντιδρά επίσης με τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για να «απενεργοποιήσει» το τμήμα που αναγνωρίζει την αδενοσίνη, τη χημική ουσία που προκαλεί την αίσθηση κούρασης.
Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά σας
Πρώτον, η υπερβολική κατανάλωση καφέ σε ορισμένα άτομα μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες, όπως άγχος, πανικό, ανήσυχο ύπνο, αϋπνία και εξάρτηση από την καφεΐνη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου, «τα άτομα που έχουν κάνει λήψη καφεΐνης μπορούν να νιώσουν ότι έχουν αποβάλει την καφεΐνη 12-24 ώρες μετά την τελευταία δόση. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος».
Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας (ανάλογα με το πώς τον παρασκευάζετε)
Εάν χρησιμοποιείτε τη συσκευή εκχύλισης χειρός για γαλλικό καφέ ή αν προτιμάτε να πίνετε εσπρέσο, τότε ο καφές σας αποτελείται από μια σημαντικά υψηλότερη ποσότητα καφεστολίνης από αυτή που βρίσκεται στον καφέ φίλτρου ή στον στιγμιαίο καφέ, γεγονός που προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης LDL. Ο συλλογισμός έγκειται στο γεγονός ότι το φίλτρο διαχωρίζει τον καφέ από τα τερπένια (έλαια που αυξάνουν τη χοληστερόλη).
Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθεί – αλλά δεν υπάρχουν αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Τέλος, ο καφές μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συνήθως, η αύξηση αυτή είναι προσωρινή και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με το dietvsdisease.org, «οι κύριοι διαιτητικοί παράγοντες που συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις (…) συνήθως συμβάλλουν στην ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων (…) Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση καφέ παρατηρήθηκε ότι δεν έχει τέτοια επιβλαβή επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία».
Πηγή:iatronet.gr