• Latest
Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας

8η Μάρτη Τιμάμε την παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας

6 Μαρτίου 2020
Δωρεάν σεμινάρια και εκδήλωση Πρώτων Βοηθειών στο Κοβεντάρειο

Δωρεάν σεμινάρια και εκδήλωση Πρώτων Βοηθειών στο Κοβεντάρειο

25 Νοεμβρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: 34η Αιμοδοσία στο ΑΕΙ (Φλώρινα)    

25 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις

Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις

25 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθμιας Εκπαίδευσης:  Ανακοίνωση  για την έναρξη της  νέας σχολικής  χρονιάς

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Εξαίρεση της Π.Ε. Κοζάνης από τις υπηρεσιακές μεταβολές Σχολικών Μονάδων

25 Νοεμβρίου 2025
Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου 2025
Καλαμίτσι Γρεβενών: «Βροντερό» ΟΧΙ στην εγκατάσταση κοντέινερ μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Καλαμίτσι Γρεβενών: «Βροντερό» ΟΧΙ στην εγκατάσταση κοντέινερ μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

25 Νοεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Νέα Δωρεάν Δράση Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας –  Ραδιοφωνικός κύκλος στην ΕΡΤ «Μίλα μου για Ταξίδια»

25 Νοεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Πιθανή αρρυθμία- Διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα την Τρίτη 25 & την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου

25 Νοεμβρίου 2025
Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

25 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο

Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο

25 Νοεμβρίου 2025
Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

25 Νοεμβρίου 2025
«Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

«Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

25 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

8η Μάρτη Τιμάμε την παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας

sierafm by sierafm
6 Μαρτίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

8η Μάρτη Τιμάμε την παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας

Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Συναδέλφισσα- συνάδελφε,

Η επέτειος, της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, στις 8 Μάρτη είναι μέρα αγώνα. Είναι μέρα σύμβολο για τη συμμετοχή των γυναικών στην πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή.

Σήμερα, το περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμούμε τον αγώνα των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, το Μάρτη του 1857. Τη μέρα εκείνη οι γυναίκες σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος. Ζητούσαν «12ωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών», ο ξεσηκωμός των γυναικών χτυπήθηκε από την αστυνομία και βάφτηκε στο αίμα των εργατριών. Εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ΄τους μισθούς των ανδρών, ενώ η πολύωρη δουλειά σε ανθυγιεινές συνθήκες κλόνιζε σοβαρά την υγεία τους.

Ο αγώνας τους μας δείχνει σήμερα το δρόμο ώστε να αντιπαλέψουμε την εκμετάλλευση των εργοδοτών και να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Να προτάξουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να σηκώσουμε τη φωνή μας και τη γροθιά μας, να απαιτήσουμε να σταματήσουμε να βιώνουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα, να μην επιτρέπουμε να ζούμε το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη μητρότητα, την εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου μας.

Σήμερα που μας καλούν να δουλεύουμε μέχρι τα 67 και 70, με το να πληρώνουμε από τους πενιχρούς μισθούς μας για την υγεία μας, τα φάρμακα μας και τα εμβόλια των παιδιών μας. Να συμβιβαστούμε με το ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση του καθενός μας. Να συμβιβαστούμε με το ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας και την ισοπέδωση της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής, του δικαιώματος μας στην ξεκούραση.

Εμείς οι εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα, στα super market, στις αποθήκες ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση: ζωή και ωράρια λάστιχο, με ένα ατελείωτο τρέξιμο, με δουλειά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με έντονη πίεση και εξαντλητικούς ρυθμούς μέχρι λιποθυμίας, με το κυνήγι των στόχων κι όλα αυτά με την απειλή της κακής αξιολόγησης! Με τη μερική απασχόληση στον κλάδο να σπάει κόκκαλα, με τους εργοδότες να μας θέλουν απίκο στη διάθεσή τους ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για όσες από εμάς έχουμε ή σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε οικογένεια αφού αυτό που για εμάς αποτελεί ευτυχία για τους εργοδότες αποτελεί μειονέκτημα στο βιογραφικό ή ακόμα και λόγο απόλυσης! Πολλές συναδέλφισσες από φόβο αναγκάζονται ακόμα και να κρύψουν την εγκυμοσύνη τους αφού ο εργοδότης θα ψάξει μια πιο «γρήγορη και παραγωγική». Ταυτόχρονα οι κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της τωρινής έχουν φτάσει στον πάτο. Λόγω τις υποαπασχόλησης που κυριαρχεί στον κλάδο πολλές γυναίκες δεν δικαιούνται άδεια ή επίδομα κύησης αφού δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα. Μας κοροϊδεύουν με χρονοεπιδόματα την ίδια στιγμή που με απόφαση της Ε.Ε μπορούν να απολύουν τις εγκύους. Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους!

Ταυτόχρονα, γίνεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς εργοδοσίας–κυβέρνησης–ΕΕ να αλλοιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη. Την παρουσιάζουν ως μια μέρα που η γυναίκα πρέπει να αφιερώνει στον εαυτό της, να πηγαίνει για ψώνια, να βγαίνει με τις φίλες της για να ξεσκάσει. Παράλληλα υπάρχουν διάφορες φωνές, που ρίχνουν το φταίξιμο για τη σημερινή κατάσταση στο ότι την «εξουσία την έχει το ανδρικό φύλο», λες και το ζήτημα δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων, λες και φταίνε οι «κακοί άνδρες» κι όχι αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που μας εξοντώνει!

Έχουμε δει πολλές γυναίκες που έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε αντιλαϊκούς νόμους και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή, Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός πως η «κυρία» που καλούσε τους εργαζόμενους στα Market In να χαμογελάνε για 300€ ήταν γυναίκα! Εργαζομένη σε super market να ξεφορτώνει μονή της δεκάδες κιλά μαναβικής ενώ ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και την εντολή την έλαβε από την διευθύντρια του καταστήματος.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, δυστυχώς τα παραδείγματα είναι χιλιάδες και καθημερινά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ξέρουμε καλά πως γι’ αυτά που περνάμε μέσα στους χώρους δουλειάς, δεν μας φταίει αν ο διευθυντής/προϊστάμενος είναι άντρας ή γυναίκα. Ξέρουμε καλά ότι για όλα αυτά ευθύνεται η τακτική που ακολουθούν από τους εργοδότες και τις μεγάλες αλυσίδες, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείτε στον κλάδο του εμπορίου.

Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση χρειάζεται να δυναμώσει

η εργατική και λαϊκή αντίσταση, να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας.

Να μην υποταχθούμε στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Σήμερα 8 Μάρτη 2020, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες. Με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα, την ολόπλευρη κοινωνική προστασία της μητρότητας, ικανοποίηση των ιδιαίτερων βιολογικών αναγκών μας, αλλά και των αναγκών των οικογενειών μας, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών. Ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας, αλλά και για να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση για ένα καλύτερο αύριο.

Η μόνη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι η οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, συνολικά στον κλάδο, η ισχυροποίηση και μαζικοποίηση του κλαδικού μας σωματείου.  Αυτό είναι που φοβούνται οι εργοδότες, αυτό θέλουνε να εμποδίσουν. Κανένας εργαζόμενος μόνος του στην πάλη για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Η συμμετοχή περισσότερων γυναικών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο του εμπορίου θα δυναμώσει τη διεκδίκηση μας για κλαδική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο με αυξήσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε όλες τις γυναίκες να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:

  • Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Προστασίας της μητρότητας. Μέτρα για τη φροντίδα των παιδιών και των νηπίων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπιζόμαστε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή μας δυνατά, μαχητικά! Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην οργάνωση, στα συνθήματα της πραγματικής ρήξης και ανατροπής, παρουσία και η γνώμη σου είναι απαραίτητη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΗ, 11:00 πμ

Tags: ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Previous Post

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 09-03-2020 έως 15-03-2020)

Next Post

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας: 3η Πρόσκληση της γεωργοπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»

Next Post
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας: 3η Πρόσκληση της γεωργοπεριβαλλοντικής - κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Δωρεάν σεμινάρια και εκδήλωση Πρώτων Βοηθειών στο Κοβεντάρειο
  • Γέφυρα Ζωής: 34η Αιμοδοσία στο ΑΕΙ (Φλώρινα)    
  • Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Εξαίρεση της Π.Ε. Κοζάνης από τις υπηρεσιακές μεταβολές Σχολικών Μονάδων
  • Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr