Η 8η Μαρτη, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών, τιμάται κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας στο παγκοσμίων διαστάσεων ζήτημα της ισότητας των φύλων.
Δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς/καμία τους σπουδαίους και μακροχρόνιους αγώνες που έχουν σημειωθεί για την απόκτηση βασικών δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και τις αξιόλογες κινητοποιήσεις μέσα στο χρόνο, με στόχο την ηθική και κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, την εναρμόνιση της ατομικής, οικογενειακής, επαγγελματικής και δημόσιας ζωής και τη διεκδίκηση ίσης πρόσβασης και ισότιμης αντιμετώπισης.
Ωστόσο, η ανισότητα εις βάρος των γυναικών εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή. Η γυναίκα παρά την ανάληψη πολλαπλών και δύσκολων ρόλων στους τομείς τους οποίους δραστηριοποιείται καθημερινά, δεν έχει αποκτήσει τη θέση που έχει κερδίσει και της αξίζει. Σημαντικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, με σπουδαιότερο και ιδιαίτερα ευαίσθητο το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Πρόκειται για ένα ενα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, το οποίο, αν και διαχρονικό φαινόμενο, έχει λάβει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία έτη. Αρκεί απλά να αναλογιστεί κάποιος/α τον μεγάλο αριθμό εγκλημάτων που διαπράττονται εις βάρος των γυναικών παγκοσμίως σε καθημερινή βάση (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, γυναικοκτονίες κλπ).
Η ιστορία και η εμπειρία αποδεικνύουν πως τίποτα δε χαρίζεται και όλα κατακτώνται με αγώνες και διεκδικήσεις. Η ισότητα των φύλων απαιτεί την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση όλων μας. Με το βλέμμα συνεχώς στραμμένο στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και υπερβαίνοντας τις απαιτητικές συγκυρίες των καιρών που διανύουμε, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) αποτελούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που δημιούργησαν και λειτουργούν υποστηρικτικές δομές για γυναικες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις, σε μια προσπάθεια διασφάλισης πραγματικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα (βία λόγω φύλου, εργασία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, μεταναστευτικό ζήτημα, εκπαίδευση, κέντρα λήψης αποφάσεων, οικογένεια). Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του ΚΕΘΙ εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ). Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
- ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
- ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
- εργασιακή συμβουλευτική
- νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
- συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο βρίσκεται σε νέα διεύθυνση, στην οδό Ροδόπης 5 (Ροδόπης και Πανόρμου γωνία στην περιοχή “Αλώνια”) στον 1ο όροφο και λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8πμ-4μμ.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womensos.gr
Οι ενδιαφερόμενες/νοι μπορούν να απευθύνονται στη νέα διεύθυνση του Κέντρου:
Ροδόπης 5
(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)
Τηλ.: 24610 49672 / 24610 27067 E-mail: kozani@isotita.gr