Αν δεν σας ενδιαφέρει και τόσο πολύ ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, αυτό το κείμενο θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη…
Ο ύπνος είναι τόσο βασικό κομμάτι της υγείας μας, που είναι παράξενο το ότι δεν μιλάμε συχνότερα για αυτόν. Όποιος άνθρωπος έχει αντιμετωπίσει λίγο σοβαρότερα προβλήματα με τον ύπνο από την περιστασιακή αϋπνία, ξέρει πολύ καλά ότι ο φαύλος κύκλος που ξεκινά όταν χαλάει το πρόγραμμα του ύπνου μας είναι πολύ δύσκολο να σπάσει. Και τα αποτελέσματά του γίνονται ορατά, ψυχή τε και σώματι.
Και αν δεν σας ενδιέφερε και τόσο πολύ να διατηρείτε ένα σταθερό ωράριο ύπνου χωρίς διακοπές και ενοχλήσεις, έχουμε οκτώ λόγους που πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
Ο ύπνος προστατεύει την υγεία της καρδιάς
Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με αυξημένες τιμές στην αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, που και οι δύο είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Παίζει τον δικό του ρόλο σε ορισμένους καρκίνους
Έχει παρατηρηθεί σε άτομα που δουλεύουν νύχτα ότι ο οργανισμός τους παράγει λιγότερη μελατονίνη το βράδυ, λόγω της έκθεσης σε τεχνητό φως. Και δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η ορμόνη του ύπνου καταστέλλει και την ανάπτυξη καρκίνων.
Ο ύπνος ελαττώνει το στρες
Πέρα από το πρακτικό κομμάτι, επειδή όλοι μας έχουμε πέσει για ύπνο όταν απλώς δεν αντέχαμε να διαχειριστούμε άλλο μία πολύ κακή μέρα, ο σταθερός καλός ύπνος συσχετίζεται με γενικότερα μειωμένα επίπεδα άγχους.
Η αϋπνία δημιουργεί φλεγμονές
Όσο χάνουμε ύπνο, αυξάνονται οι ορμόνες του στρες στον οργανισμό, οι οποίες έχουν φλεγμονώδη δράση και αυξάνουν τον κίνδυνο για αρκετές σωματικές παθήσεις, από καρδιοπάθεια μέχρι διαβήτη.
Ο ύπνος βελτιώνει τη συγκέντρωση
Όλοι το έχουμε ζήσει: Πηγαίνουμε στη δουλειά μετά από ένα ξάγρυπνο βράδυ, και η αίσθηση συγκέντρωσής μας είναι στα χειρότερά της. Όταν η αϋπνία είναι χρόνιο πρόβλημα, το αποτέλεσμά της στη συγκέντρωση γίνεται και αυτό χρόνιο πρόβλημα.
Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη
Δεν είναι 100% κατανοητή η σχέση ύπνου και μνήμης, αλλά πιστεύεται ότι όσο κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας στο παρασκήνιο κάνει ένα playback της ημέρας μας, βρίσκει συνδετικά μοτίβα μεταξύ καταστάσεων και ατόμων, αλλά επίσης διαχωρίζει τις αναμνήσεις σε εκείνες που πρέπει να φυλάξει και για την επόμενη ημέρα, και εκείνες που “πετάει στα σκουπίδια” (δηλαδή στα αζήτητα, για να εμφανιστούν συνήθως την πιο άσχετη ή ακατάλληλη στιγμή – αυτό δεν το λέμε ως iatronet, το λέμε ως άνθρωποι). Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι αυτό το “πέταγμα στα σκουπίδια” είναι στην ουσία τα όνειρά μας. Όταν ο ύπνος είναι κακός και λίγος, η διαδικασία αυτή δεν συμβαίνει κανονικά, με αποτέλεσμα η μνήμη μας να γίνεται κάπως θολή.
Συμβάλλει στο αδυνάτισμα
Τα δύο πιο γνωστά κλειδιά του αδυνατίσματος είναι η διατροφή και η άσκηση, αλλά και ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν δεν κοιμόμαστε σωστά ή αρκετά, απορρυθμίζονται ορμόνες στον οργανισμό που επηρεάζουν την όρεξή μας. Επίσης, όλοι ξέρουμε πως για να αντεπεξέλθουμε στη νύστα μέσα στην ημέρα, είναι πολύ πιθανό να καταφύγουμε σε απλούς υδατάνθρακες.
Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει και τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. Σε συνδυασμό με την επιδείνωση του στρες, είναι αρκετά πιθανό να εμφανιστούν καταθλιπτικές τάσεις σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνια αϋπνία.
Πηγή: iatronet.gr