Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας ή πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικα: Η υγεία μας είναι η απόλυτη προτεραιότητα και δεν πρέπει να την θεωρούμε δεδομένη.
Πολλοί θεωρούν την υγεία τους δεδομένη, μέχρι την στιγμή που εμφανίζεται ένα πρόβλημα. Σίγουρα σου έχει συμβεί να νιώθεις κούραση και εξάντληση, αλλά να μην κάνεις κάτι ουσιαστικό αυτό. Οπως για παράδειγμα να αρχίσεις την γυμναστική, να ξεκινήσεις να τρέφεσαι σωστά ή να κάνεις κάτι για να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου.
Κι όμως πρέπει να δίνεις μεγάλη σημασία στην ευεξία σου γιατί έχεις ευθύνη απέναντι στο σώμα σου. Η υγεία σου πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά σου και δεν πρέπει να αφήνεις τίποτα να γίνεται εις βάρος του εαυτού σου.
Υπάρχουν κάποια βασικά και σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να κλείσεις ένα ραντεβού στον γιατρό σου.
Ας δούμε ποια είναι αυτά:
1. Βεβαιώσου ότι η κατάσταση είναι όντως επείγουσα
Πολλές φορές έχουμε την τάση να δραματοποιούμε τις καταστάσεις που αφορούν την υγεία μας. Ισως επειδή έχουμε άγνοια για θέματα ιατρικά, σίγουρα επειδή έχουμε άγχος και μάς κυριεύει ο φόβος ότι κάτι σοβαρό μας συμβαίνει. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να λέμε στον γιατρό μας ότι η κατάσταση που βιώνουμε είναι έκτακτης ανάγκης, αν όντως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
2. Λέμε στον γιατρό την απόλυτη αλήθεια
Πριν επισκεφθείς τον γιατρό σου, μην σκέφτεται τι θα του πεις και πώς θα του το πεις. Οφείλεις να μιλάς ελεύθερα για το πρόβλημα υγείας σου. Ορισμένα πράγματα είναι άβολα για να τα συζητήσεις, αλλά πρέπει να το κάνεις για να μπορέσει ο γιατρός να κάνει σωστή διάγνωση. Κανείς δεν πρόκειται να σε κρίνει και ο γιατρός σου θα μπορέσει να κάνει καλύτερα την δουλειά του.
3. Δεν ψάχνουμε τι έχουμε στο διαδίκτυο
Πριν πας στον γιατρό μην διαβάζεις ιατρικά σάιτ στο ίντερνετ. Είναι μια πολύ κακή συνήθεια που κάνουν πολλοί και δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Αν ανήκεις στη κατηγορία των ανθρώπων που με το παραμικρό πόνο διαβάζουν το διαδίκτυο για να βρουν τι έχουν, πρέπει να το σταματήσεις.
4. Να ελέγχεις το βάρος σου
Το βάρος μπορεί να είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης της γενικής υγείας. Καλό είναι να είσαι ενήμερη για τα κιλά σου και για το αν έχεις χάσει ή πάρει κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
5. Μην καπνίζεις, μην πίνεις πολύ, βάλε λίγη άσκηση στην ζωή σου
Πώς είναι δυνατόν να ανησυχείς για την υγεία σου όταν καπνίζεις πολύ, πίνεις αρκετά και δεν κάνεις γυμναστική. Μην αδιαφορείς και βελτίωσε την ποιότητα της ζωής σου.
6. Μην σταματάς την φαρμακευτική σου αγωγή επειδή νιώθεις καλύτερα
Αν ο γιατρός σου έχει δώσει κάποια φάρμακα να παίρνεις και εσύ έχεις σταματήσει να τα παίρνεις γιατί νιώθεις καλύτερα, τότε αυτό είναι λάθος.
7. Οι πρώτες βοήθειες δεν είναι όπως βλέπουμε στις ταινίες
Κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στο καλοκαίρι είναι: η θερμοπληξία, το έγκαυμα, ο πνιγμός, η λιποθυμία, το τσίμπημα ή το δάγκωμα από κάποιο ζώο, οι αλλεργίες κλπ. Συνήθως όμως, ο πανικός και η άγνοια είναι δύο χαρακτηριστικά που μας κατακλύζουν και έτσι είτε αφήνουμε τον άνθρωπο στη μοίρα του ή κάνουμε χειρότερα τα πράγματα για εκείνον. Πρέπει να γνωρίζουμε πώς να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες.
8. Μην χρησιμοποιείς φάρμακα που έχουν λήξει
Είναι επικίνδυο να παίρνεις ληγμένα φάρμακα. Η ημερομηνία λήξης δεν είναι εκεί για αισθητικούς λόγους. Αν υποφέρεις από έναν ενοχλητικό κι έντονο πονοκέφαλο και ανοίγεις το ντουλάπι με τα φάρμακα και βλέπεις ότι το κουτί με τα παυσίπονα έχει λήξει εδώ και καιρό, μην τα πάρεις. Πήγαινε στο φαρμακείο και αγόρασε ένα καινούργιο πακέτο.
Πηγή:bovary.gr