Όλοι οι γονείς κάνουμε τα πάντα για να είναι τα παιδιά μας ευτυχισμένα. Κάποιες φορές, μάλιστα, κάνουμε περισσότερα κι από όσα χρειάζονται με αποτέλεσμα να μεγαλώνουμε μικρούς δυνάστες που τελικά δεν είναι ποτέ ευτυχισμένοι ή ικανοποιημένοι.
Κάποιες συμπεριφορές κρούουν των κώδωα του κινδύνου και καλό είναι να τους δώσουμε αξία και σημασία, αφού δείχνουν πως δεν τους παρέχουμε τα ασφαλή όρια που χρειάζονται για να μεγαλώσουν σωστά. Το ευτυχισμένο παιδί είναι εκείνο που μπορεί να προσαρμόζεται, να κάνει φίλους, να προσπαθεί και να διαχειρίζεται ακόμα και τις αποτυχίες του.
Δεν είναι ευγενικό
Καλό είναι να μάθουμε στα παιδιά από νωρίς να ζητούν αυτό που θέλουν με ευγένεια και σεβασμό. Το ευχαριστώ και το παρακαλώ δεν είναι τυπικές φράσεις αλλά τρόπος ζωής που δείχνει ευγνωμοσύνη και καλή ανατροφή. Όταν μεγαλώνετε ένα παιδί που απλά απαιτεί και συμπεριφέρεται σαν να πρέπει όλοι να το υπηρετούν, τότε μάλλον τα όρια δεν είναι πολύ αυστηρά και χρειάζεται να τα αναπροσαρμόσετε.
Δεν συμμετέχει στις οικιακές δουλειές
Τα παιδιά δυσκολεύονται να αποθηκεύσουν τα παιχνίδια τους ή να μαζέψουν το δωμάτιό τους. Ακόμα πιο σπάνιο είναι να βοηθούν στις υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο, όταν τους το ζητάμε ευγενικά και εξακολουθούν να αδιαφορούν και να βρίσκουν δικαιολογίες για να τις αποφύγουν, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά.
Δεν μπορεί να παίξει με τους συνομήλικούς του
Όλα τα παιδιά τσακώνονται ή διαφωνούν. Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται πάγια κατάσταση και το μικρό σας δυσκολεύεται να παίξει αρμονικά με τα υπόλοιπα παιδιά, είναι σημάδι πως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και να κάνει συμβιβασμούς. Τα όρια και οι κανόνες του περιβάλλοντός του χρειάζεται να τεθούν εκ νέου ώστε να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμόζεται.
Έχει συχνά tantrums σε δημόσιους χώρους
Δεν υπάρχει γονιός που δεν έχει δει το παιδί του να χτυπιέται και να κλαίει στο παιχνιδάδικο ή το σουπερμάρκετ. Όταν, όμως, αυτό συμβαίνει συχνά και ζείτε ξανά και ξανά τέτοιες άβολες καταστάσεις δώστε περισσότερη προσοχή στην διαπαιδαγώγησή του και προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι κάνετε λάθος.
Δεν αντέχει τον ανταγωνισμό
Τα παιδιά που αρνούνται να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά παιχνίδια από φόβο μήπως χάσουν ή εκτεθούν, μάλλον δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται την ήττα ή την αποτυχία. Κατά πάσα πιθανότητα μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου τα έχουν όλα έτοιμα και λυμένα και άρα δεν προσπαθούν αρκετά και δεν ξέρουν πώς να ξανασηκώνονται κάθε φορά που πέφτουν.
Διεκδικεί διαρκώς την προσοχή σας
Μήπως διεκδικούν τον χρόνο ή την προσοχή σας έντονα κάθε φορά που κάνετε κάτι που δεν τα περιλαμβάνει; Εάν ναι, τότε σκεφθείτε εάν τα έχετε μάθει να λειτουργούν αυτόνομα και να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους. Κάθε μέλος της οικογένειας έχει δικαίωμα να έχει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο κι αυτό είναι ένα όριο που χρειάζεται να είναι σεβαστό απ’ όλους.
Βαριέται συνέχεια
«Μαμά, βαριέμαι!» Φράση που ακούμε πολύ συχνά από τα μικρά μας, και μάλιστα αφού δεν έχουν περάσει ούτε πέντε λεπτά από την προηγούμενη δραστηριότητά τους. Δεν ξέρουν να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους χωρίς καθοδήγηση, ενώ περιμένουν από τους άλλους να τους δείξουν πώς να είναι ευχαριστημένα.
Τελικά δεν έχει αυτοπεποίθηση
Όταν παρέχουμε τα πάντα σε ένα παιδί και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είναι ευτυχισμένο, περιμένουμε πως θα είναι χαμογελαστό και με πίστη στον εαυτό του. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το παιδί δείχνει δυστυχισμένο, μοιάζει αχάριστο και χωρίς αυτοπεποίθηση. Δυστυχώς, η υπερβολική προσοχή χωρίς όρια και κανόνες, μεγαλώνει παιδιά που δεν ξέρουν να προσπαθούν, να προσαρμόζονται, να συνεργάζονται και να διεκδικούν σωστά. Η ασφάλεια έρχεται μέσα από περιβάλλοντα οροθετημένα, με αγάπη και κατανόηση και όχι μέσα από την ασυδοσία.
Πηγή:brightside.me