Η βιταμίνη D είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη που παίρνει μέρος σε πολλές διεργασίες που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα.
Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες λειτουργεί σαν ορμόνη και επηρεάζει κάθε κύτταρο που βρίσκεται στο σώμα μας. Η βιταμίνη D παράγεται από την χοληστερόλη που βρίσκεται στο σώμα μας όταν αυτό εκτίθεται στο φως του ήλιου.
Η βιταμίνη D βρίσκεται σε τροφές όπως:
- ο σολομός
- οι σαρδέλες
- το μουρουνέλαιο
- ο τόνος που βρίσκεται σε κονσέρβα
- τα στρείδια
- οι γαρίδες
- τα αυγά (συγκεκριμένα ο κρόκος)
- τα μανιτάρια
Υπάρχουν και άλλα τρόφιμα με βιταμίνη D όπως είναι τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά. Ακόμα και αν καταναλώνετε καθημερινά τροφές με βιταμίνη D είναι λίγο δύσκολο να αποκτήσετε την απαραίτητη ποσότητα μόνο από αυτά.
Οι Φυσιολογικές τιμές βιταμίνης D είναι πάνω από 30 ng/ml. Αν η τιμή βιταμίνης D κυμαίνονται σε ποσοστά 20 έως 30 θεωρείται ότι έχετε ανεπάρκεια ενώ κάτω από 20 ng/ml τότε έχετε έλλειψη και θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDI) Βιταμίνης D είναι περίπου 400 – 800 IU, όμως αν δεν έχετε φυσιολογικά επίπεδα χρειάζεστε περισσότερο και από αυτό.
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Εκτιμάται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους.
7 παράγοντες που σας κάνουν επιρρεπή στην έλλειψη βιταμίνης D.
- Έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα.
- Είστε ηλικιωμένοι.
- Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
- Δεν καταναλώνετε πολλά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Ζείτε μακριά από τον ισημερινό, άρα δεν σας χτυπά ο ήλιος.
- Χρησιμοποιείται πάντα αντιηλιακό όταν βγαίνετε έξω.
- Περνάτε όλη τη μέρα σας σε εσωτερικούς χώρους.
Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό και κάθονται συχνά στον ήλιο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, γιατί το δέρμα τους παράγει αρκετή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σώματος.
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν έλλειψη βιταμίνης D καθώς δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα. Ακόμα όμως κι αν δεν καταλαβαίνετε τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα της ζωής σας.
Δείτε παρακάτω 8 συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D.
- Αρρωσταίνετε ή παθαίνετε μολύνσεις συχνά.
Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της βιταμίνης D είναι η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορεί να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν τις ασθένειες.
Η βιταμίνη D αλληλοεπιδρά απόλυτα με τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Εάν αρρωσταίνετε συχνά ειδικά με κρυολόγημα ή με γρίπη είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας.
Έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με μολύνσεις του αναπνευστικού όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη σκευασμάτων βιταμίνης D δοσολογία έως και 4000 IU καθημερινά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού.
- Κόπωση
Το αίσθημα της κόπωσης μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, η έλλειψη βιταμίνης D είναι μια από αυτές. Δυστυχώς συχνά παραβλέπετε ως πιθανή αιτία.
Έρευνες έχουν δείξει ότι πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, κάτι που έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση μια γυναίκα που είχε χρόνια κόπωση και πονοκέφαλο αποδείχθηκε ότι είχε πολύ χαμηλή βιταμίνη D μόλις 5,9 ng/ml. Ένα σκεύασμα βιταμίνης D στη σωστή δοσολογία ήταν αρκετό για να ανεβάσει τα επίπεδα στα 30 ng/ml και τα συμπτώματα της να αποχωρήσουν.
Παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται τα επίπεδα να είναι τόσο χαμηλά για να υπάρξει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στα ενεργειακά σας επίπεδα. Μια μελέτη έχει ερευνήσει τη συσχέτιση της βιταμίνης D στις νεαρές γυναίκες με χρόνια κόπωση. Σε επίπεδα αίματος μικρότερα των 30 ng/ml οι γυναίκες παραπονιούνταν συστηματικά για κόπωση.
- Πόνος στα κόκαλα και τη μέση
Η βιταμίνη D συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των οστών με πολλούς τρόπους. Ο πρώτος είναι η βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου από το σώμα σας.
Ο πόνος των οστών και χαμηλά στην πλάτη μπορεί να υποδηλώνει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σας. Μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D με τον χρόνιο πόνο στην πλάτη.
Μια μελέτη εξέτασε τα επίπεδα βιταμίνης D σε 9000 γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνιο πόνο στην πλάτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια είχαν επίσης έντονο πόνο στην πλάτη που περιόριζε τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν πόνο στα πόδια, στα πλευρά και τις αρθρώσεις.
- Κατάθλιψη
Μια καταθλιπτική διάθεση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση της έλλειψης βιταμίνης D με την κατάθλιψη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D σε άτομα με κατάθλιψη, θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης ιδιαίτερα αν είναι εποχική και εμφανίζεται κατά τους χειμερινού μήνες.
- Αδυναμία επούλωσης πληγών
Η αργή επούλωση των τραυμάτων μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης έδειξαν ότι η βιταμίνη D αυξάνει την παράγωγη ενώσεων που είναι πολύ σημαντικές για τον σχεδιασμό νέου δέρματος ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης των πληγών στο δέρμα σας.
Μια μελέτη σε ανθρώπους που είχαν κάποια οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση διαπίστωσε ότι η επούλωσή καθυστερούσε σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Επίσης είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της βιταμίνης D στην θεραπεία των μολύνσεων και των φλεγμονών.
Μια ακόμα μελέτη διαπίστωσε ότι ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D και έλκη στα πόδια υποβλήθηκαν σε θεραπεία με σκευάσματα βιταμίνης D και το μέγεθος του έλκος τους μειώθηκε σε ποσοστό 28% κατά μέσο όρο.
- Απώλεια των οστών
Όπως είπαμε και πιο πάνω η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική στην απορρόφηση του ασβεστίου και στον μεταβολισμό των οστών.
Πολλοί ηλικιωμένοι που έχουν διαγνωστεί με οστική απώλεια πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Η χαμηλή οστική πυκνότητα είναι ένδειξη ότι τα οστά σας έχουν χάσει το ασβέστιο και άλλα σημαντικά μέταλλα. Αυτό θέτει ιδιαίτερα τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας σε μεγάλο κίνδυνο.
Γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και πιο μετά που εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D είναι πιθανό να έχουν και χαμηλή πυκνότητα των οστών.
Η επαρκείς πρόσληψη βιταμίνης D είναι μια καλή μέθοδος για την προστασία της οστικής μάζας και τη μείωση του κινδύνου θραύσης.
- Τριχόπτωση
Η τριχόπτωση συνήθως εύλογα συνδέεται με το άγχος. Ωστόσο όταν η απώλεια μαλλιών είναι σοβαρή μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια ή έλλειψη άλλων θρεπτικών ουσιών.
Η απώλεια τριχών σε γυναίκες έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η Alopecia areata είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σοβαρή τριχόπτωση από το κεφάλι και άλλα μέρη του σώματος. Συνδέεται με τη ραχίτιδα-ασθένεια που προκαλεί μαλακά κόκαλα στα παιδιά λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D.
Μια μελέτη πάνω στη συγκεκριμένη ασθένεια έδειξε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με ακόμα μεγαλύτερη απώλεια τριχών. Η τοπική εφαρμογή μιας σύνθεσης βιταμίνης D θεράπευσε επιτυχώς την απώλεια μαλλιών σε ένα μικρό αγόρι.
Πολλά άλλα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών σας.
- Μυϊκοί πόνοι
Οι αιτίες της εμφάνισης μυϊκού πόνου συχνά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αποτελέσει πιθανή αιτία μυϊκού πόνου σε παιδιά και ενήλικες.
Μια έρευνα έδειξε ότι το 71% των ατόμων με χρόνιο πόνο βρέθηκε να έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η λήψη σκευασμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει διάφορους τύπους πόνου σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια.
Μια μελέτη που έγινε σε 120 παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D, που είχαν αυξημένους πόνους έδειξε ότι μια εφάπαξ δόση μείωσε τον πόνο σε ποσοστό 57% κατά μέσο όρο.
Συμπερασματικά
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι πολύ συχνή και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα συμπτώματα δεν είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορεί να διαγνωστεί αν προκαλούνται από την έλλειψη βιταμίνης D ή κάτι άλλο.
Αν πιστεύετε ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για να σας συνταγογραφήσει τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις.
Τι ώρα να παίρνω βιταμίνη D;
Ευτυχώς αρκούν μόνο οι εξετάσεις για να διαγνωστεί έλλειψη βιταμίνης D και ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα παίρνετε κάθε πρωί είναι αρκετό για να διορθώσει την κατάσταση. Επίσης μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Πηγή:healthtimes.gr