• Latest
φωτοβολταικα

Λευκός δράκος, το σχέδιο για φωτοβολταϊκά 25.000 στρεμμάτων στην Κοζάνη

19 Νοεμβρίου 2020
Δύο σοβαρά ατυχήματα στην Καστοριά – 65χρονος και 11χρονος διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη

Σοκ στο Άργος Ορεστικό-Νεκρός 40χρονος γνωστός γουνοποιός

30 Νοεμβρίου 2025

ΕΠΣ Κοζάνης: Ξεμακραίνουν οι πρωτοπόροι

30 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ Εθνική: Έχασε η Κοζάνη, νίκησε ο Εορδαϊκός

30 Νοεμβρίου 2025
Η Καστοριά υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano-Cortina 2026

Η Καστοριά υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano-Cortina 2026

30 Νοεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σπάρτακος: Ημέρα ενάντια στο AIDS

30 Νοεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

ΔΕΥΑΚ:  Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί, προσωρινά, η τηλεθέρμανση λόγω διαρροής μέχρι αύριο το μεσημέρι

30 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Το Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης σε συνέχειες…

30 Νοεμβρίου 2025
νεκροταφειο

Άρπαξαν κρίκους και σταυρούς από κοιμητήρια!

30 Νοεμβρίου 2025
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΞΥΛΟ ΒΙΑ

Έδειρε τους αστυνομικούς που πήγαν να κάνουν έλεγχο στο μαγαζί του

30 Νοεμβρίου 2025
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα: Το ωράριο λειτουργίας – Τι ισχύει με τα σούπερ μάρκετ

30 Νοεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Ψήφος από το κινητό: Πότε θα ξεκινήσει – Τι λέει ο νέος Κώδικας

30 Νοεμβρίου 2025
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

Αισιόδοξα νέα για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια Αισιόδοξα νέα για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

30 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Λευκός δράκος, το σχέδιο για φωτοβολταϊκά 25.000 στρεμμάτων στην Κοζάνη

sierafm by sierafm
19 Νοεμβρίου 2020
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
φωτοβολταικα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας λευκός δράκος εμφανίζεται, τον τελευταίο καιρό, δίπλα σε ένα μαύρο άλογο, τον γαλάζιο Δούναβη, έναν ασημένιο βάτραχο κι έναν μονόκερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Hydrogen Europe, με τα αντίστοιχα φιλόδοξα σχέδια για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σχέδιο «Λευκός Δράκος» (White Dragon) έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες και αυτόν τον καιρό στοιχειοθετείται ο φάκελος με τις προδιαγραφές του προγράμματος IPCEI, που δηλώνει με την ονομασία του ένα σημαντικό σχέδιο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Important Project of Common European Interest).

Όταν ο δράκος «ξυπνήσει», ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σύστημα, της τάξης του ενός Gigawatt, σε μια έκταση εικοσιπέντε χιλιάδων στρεμμάτων, θα παράγει ρεύμα στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης θα παράγει -με τη σειρά του- καθαρό, περιβαλλοντικά φιλικό «πράσινο» υδρογόνο που θα αποθηκεύεται με συμπίεση.

Ως το τέλος του χρόνου το θεσμικό πλαίσιο – Μέχρι τον Απρίλιο η ετοιμασία του φακέλου

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την προετοιμασία του εγχειρήματος είναι αφενός η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, αφετέρου η ολοκλήρωση του φακέλου από ομάδα πολύ εξειδικευμένων επιστημόνων.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Περιφέρεια προτείνει το θεσμικό πλαίσιο στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ με το θέμα ασχολούνται τα υπουργεία που εμπλέκονται στην τεχνολογία αυτή, την εφαρμογή της και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κασαπίδη, «σύντομα, πριν το τέλος του έτους θα έχουμε και αυτό το πλαίσιο» ενώ «μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να είναι έτοιμος ο φάκελος και από εκεί και πέρα εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί».

Τι προβλέπει ο «Λευκός Δράκος»

Παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της πρότασης με την επωνυμία «Λευκός Δράκος», ο κ. Κασαπίδης αναφέρει αρχικά ότι το υδρογόνο αποτελεί πλέον καύσιμο και αποθήκη ενέργειας και χρησιμοποιείται είτε για την παραγωγή ρεύματος, είτε για την παραγωγή θερμότητας, είτε για κίνηση, είτε για θέρμανση. Σε αυτό το μήκος κύματος, επισημαίνει ότι «μέρος του υδρογόνου που θα παράγεται στη Δυτική Μακεδονία μπορεί, με την κατάλληλη διάταξη να παράγει θερμότητα για την τηλεθέρμανση που είναι εγκατεστημένη στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο, να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία σαν καύσιμο κίνησης του εξοπλισμού και να τροφοδοτεί ως καύσιμο τις μεταφορές οχημάτων, εφόσον δημιουργηθεί ένα “υδρογονάδικο”, όπως είναι το γνωστό σε όλους “βενζινάδικο”».

Στο πλαίσιο, άλλωστε, της ρήτρας του προγράμματος που προβλέπει διακρατικά οφέλη, μέρος του «πράσινου» υδρογόνου που θα παράγεται στη Δυτική Μακεδονία θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού TAP σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η άλλη προϋπόθεση του προγράμματος είναι να απαντά σε καίρια προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Εμείς εδώ, με την απολιγνιτοποίηση χάνουμε τον λιγνίτη το καύσιμό μας» σχολιάζει ο περιφερειάρχης και υπογραμμίζει ότι ο «Λευκός Δράκος» έρχεται να καλύψει ένα μέρος από το κενό αυτό

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας, Στέργιος Κιάνας αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «προετοιμάζεται ώστε να είναι η πρώτη σε επίπεδο και Ευρώπης αλλά και Ελλάδος».

«Αν είναι να γίνει κάτι, θα ήταν πολύ καλό να γίνει σίγουρα στην περιοχή μας, η οποία είναι και το ενεργειακό κέντρο της χώρας και θέλουμε να κρατήσουμε αυτό το χαρακτήρα», υπογραμμίζει ο κ. Κιάνας.

Εμβληματικές προτάσεις – Μεγάλες χρηματοδοτήσεις

Μιλώντας για τα μεγέθη του προγράμματος IPCEI, κ. Κασαπίδης το παρομοιάζει με τα «δικά μας» ΠΕΠ ή τα τομεακά προγράμματα και επισημαίνει: «η Ευρώπη έχει προγραμματίσει μέχρι το 2024 να κάνει υποδομές για 6 Gigawatt παραγωγής “πράσινου” υδρογόνου και μέχρι το 2030 υποδομές για 40 Gigawatt εντός της Ευρώπης. Ανάμεσα στις πρώτες έξι προτάσεις που έχουν υποβληθεί είναι και η δική μας. Πρόκειται για εμβληματικές προτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν εμείς πάρουμε το ένα Gigawatt, μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της αλυσίδας του υδρογόνου, θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο για το υδρογόνο, χωρίς να υπολογιστεί η περιφερειακή οικονομία γύρω από αυτό. Τα μεγέθη είναι ασύλληπτα».

Στην ελληνική πρόταση συντονιστής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ και ερευνητικά ιδρύματα όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΚΕΤΑ. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη υπήρξε, επίσης, υποστήριξη από εταιρείες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Νορβηγία.

Η δαπάνη για την υλοποίηση της πρότασης, εφόσον αυτή εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρηματοδοτηθεί κατά 40% από το IPCEI. «Στο ένα δισ. ευρώ περίπου, τα 400 εκ. θα μπουν από την Ευρώπη και τα άλλα 600 εκ. θα μπούνε κατά το ήμισυ από την ελληνική πλευρά και ίδια συμμετοχή που θα αφορά την υλοποίηση αυτών των υποδομών ως επενδύσεις για την εφαρμογή της τεχνολογίας του υδρογόνου στην πράξη», αναφέρει ο κ. Κασαπίδης. Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι «θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη η υποδομή παραγωγής υδρογόνου για να συμφέρει οικονομικά, διαφορετικά κοστίζει πάρα πολύ να στηθούν σειρές ηλεκτρολυτών, κυψελών καυσίμου και όλων αυτών των εγκαταστάσεων. Όταν η υποδομή γίνεται σε μεγάλη κλίμακα υπάρχουν οικονομίες κλίμακας».

«Ναι, είναι δύσκολο»

Στο ερώτημα για τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, ο κ. Κασαπίδης απαντά ότι «πράγματι, είναι το πιο δύσκολο που μπορεί να κάνει κανείς σήμερα στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί στην πατρίδα μας. Επίσης το όλο ζήτημα είναι ακόμη στο ξεκίνημα, δεν έχουμε ακόμη ούτε ένα Gigawatt εγκατάστασης παραγωγής υδρογόνου πουθενά. Τα πρώτα που θα στηθούν στην Ευρώπη είναι αυτά τα 6 Gigawatt».

Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας, Στέργιος Κιάνας σχολιάζει: «δεν είναι και η πιο ώριμη τεχνολογία γενικότερα για να πούμε ότι σε λίγα χρόνια θα τη δούμε να αναπτύσσεται δίπλα μας. Αν όμως δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, σίγουρα δεν θα το δει κανείς ποτέ να πραγματοποιείται».

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης τονίζει ότι «η Ευρώπη πλέον βάζει τον πήχη του υδρογόνου ως ύψιστη προτεραιότητα με πολύ μεγάλη χρηματοδότηση» και τονίζει ότι τώρα πια που έχει επισημοποιηθεί η προτεραιοποίηση αυτή μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε περισσότερο τις εκτιμήσεις περί δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας και μόχλευσης μεγάλων κονδυλίων από την επένδυση

Tags: ΥΔΡΟΓΟΝΟΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Previous Post

Μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού συζητά με την κυβέρνηση επένδυση στην Κοζάνη

Next Post

Εντολή για επίταξη 2 ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και του προσωπικού τους

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Εντολή για επίταξη 2 ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και του προσωπικού τους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Σοκ στο Άργος Ορεστικό-Νεκρός 40χρονος γνωστός γουνοποιός
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Ξεμακραίνουν οι πρωτοπόροι
  • Γ Εθνική: Έχασε η Κοζάνη, νίκησε ο Εορδαϊκός
  • Η Καστοριά υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano-Cortina 2026
  • Σπάρτακος: Ημέρα ενάντια στο AIDS

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr