• Latest
κορονοιος, γριπη

Πώς αντιδρά ο οργανισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στον ιό -Ο δρ Μοριακής Βιολογίας Ιωάννης Πρασσάς στο iefimerida.gr

24 Αυγούστου 2021
Voiorace: Εκκίνηση στη Νεάπολη στις 22 Μαρτίου

Voiorace: Εκκίνηση στη Νεάπολη στις 22 Μαρτίου

3 Μαρτίου 2026

GREEN as GREVENA – Στηρίζοντας τα Γρεβενά που Παράγουν

3 Μαρτίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα : «Ποια είναι η ετοιμότητα της Χώρα μας ενόψει της πλήρους εφαρμογής από την 10η Απριλίου 2026, του νέου Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES) της European Union»

3 Μαρτίου 2026
ΔΕΗ myHome Maxima: Νέο σταθερό προϊόν για οικιακούς πελάτες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες

ΔΕΗ myHome Maxima: Νέο σταθερό προϊόν για οικιακούς πελάτες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες

3 Μαρτίου 2026
Προμήθεια οικοδομικών & ηλεκτρολογικών υλικών στο 15ο ΣΠ«XV ΜΠ» από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας- Π.Ε. Καστοριάς

Προμήθεια οικοδομικών & ηλεκτρολογικών υλικών στο 15ο ΣΠ«XV ΜΠ» από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας- Π.Ε. Καστοριάς

3 Μαρτίου 2026
Η συνέντευξη του Δημάρχου Βοΐου Χρήστου Ζευκλή στο West. Βίντεο

Η συνέντευξη του Δημάρχου Βοΐου Χρήστου Ζευκλή στο West. Βίντεο

3 Μαρτίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα : «Ποια είναι η ετοιμότητα της Χώρα μας ενόψει της πλήρους εφαρμογής από την 10η Απριλίου 2026, του νέου Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES) της European Union»

3 Μαρτίου 2026
φορολογια

ΑΑΔΕ: Όλες οι αλλαγές στους ΚΑΔ – Αλλαγή χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου

3 Μαρτίου 2026

Επιχείρησαν να περάσουν μέσω drone σε φυλακές απαγορευμένα αντικείμενα

3 Μαρτίου 2026
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Το λάθος που κάνουν οι 9 στους 10 με PIN και password

3 Μαρτίου 2026
Κ. Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

Το 5ο Π.Τ. Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας διοργανώνει ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα: “Εργασιακά θέματα”

3 Μαρτίου 2026
Δυναμική παρουσία της ΕΥΔΑΜ στην Καστοριά – Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ΜμΕ με νέα χρηματοδοτική δράση

Δυναμική παρουσία της ΕΥΔΑΜ στην Καστοριά – Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ΜμΕ με νέα χρηματοδοτική δράση

3 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 3 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πώς αντιδρά ο οργανισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στον ιό -Ο δρ Μοριακής Βιολογίας Ιωάννης Πρασσάς στο iefimerida.gr

sierafm by sierafm
24 Αυγούστου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος, γριπη
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι συμπτωματικές επιμολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων κατά του νέου κορωνοΐού δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν, τονίζει μέσω του iefimerida.gr ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, Ιωάννης Πρασσάς, και αναφέρεται στη λειτουργία των εμβολίων σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η προστασία που προσφέρουν.

«Πρόκειται για μάχη με τον χρόνο. Ο πολύς κόσμος μπερδεύεται. Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού δεν λειτουργεί σαν μια νοερή ασπίδα έξω από τη μύτη μας που δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει. Αυτό που κάνουν τα εμβόλια και μας προστατεύουν είναι να μικραίνουν τον χρόνο αντίδρασης του οργανισμού», εξηγεί.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-07/prassas-ioannis.jpg.webp?itok=0Uo3ebQH
Ο οργανισμός των εμβολιασμένων αντιλαμβάνεται τον ιό μέσα σε λίγες ώρες, αντί για 7 έως 10 μέρες στην αντίθεση περίπτωση

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, πριν από τον εμβολιασμό, από τη στιγμή που θα έμπαινε ο ιός στον οργανισμό μας μέσω της μύτης και θα μόλυνε τα πρώτα κύτταρα στον βλεννογόνο, θα έπρεπε να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα μέχρι να τον αντιληφθούν οι συνοριοφύλακες-κύτταρα να τον πάνε στο «εργοστάσιο» και να φτιάξουν εντέλει τα εργαλεία ανοσίας (αντισώματα, κύτταρα εξολοθρευτές κ.λπ.) που χρειάζονται για να τον περιορίσουν. Μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα, ο ιός ενίοτε προλαβαίνει να εισχωρήσει ανενόχλητος στα πνευμόνια και να προκαλέσει πνευμονία και συστημική φλεγμονή.

«Αντίθετα, όταν είμαστε εμβολιασμένοι, αντί για 7-10 μέρες, χρειαζόμαστε λίγες ώρες μέχρι να ειδοποιηθούν τα κύτταρα της αναμνηστικής ανοσίας μας, που κάθονται υπομονετικά στους λεμφαδένες μας και περιμένουν σιωπηλά σήμα για να παραγάγουν άμεσα τα εργαλεία ανοσίας που έχουν ήδη μελετήσει από το εμβόλιο. Έτσι, το παράθυρο αντίδρασης γίνεται πολύ μικρότερο και ο ιός δεν προλαβαίνει να κάνει σοβαρό κύκλο μόλυνσης στο βαθύτερο αναπνευστικό. Στις λίγες ώρες που έχει συνήθως μένει απλά στη μύτη μας (στο ανώτερο αναπνευστικό) και δημιουργεί μια ελαφριά νόσηση κρυολογήματος», σχολιάζει ο συνδιευθυντής ερευνητικής ομάδας, που μαζί με τον καθηγητή Ελευθέριο Διαμάντη ερευνούν, μεταξύ άλλων, τις μακροχρόνιες ανοσολογικές επιπτώσεις των λοιμώξεων.
Σε κάποιους τα συστήματα αναμνηστικής ανοσίας είναι «εξασθενημένα» και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος

Σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες, τα συστήματα αναμνηστικής ανοσίας είναι «εξασθενημένα» και παίρνει περισσότερο χρόνο μέχρι να ειδοποιηθούν σωστά και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί άμυνας μετά από μια πιθανή επαναμόλυνση. Ο Γιάννης Πρασσάς επισημαίνει ότι «στις περιπτώσεις αυτές χάνεται χρόνος και έτσι ο ιός προλαβαίνει και κάνει συμπτωματικές επιμολύνσεις. Στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως, ο πλήρης εμβολιασμός στερεί από τον ιό τον απαραίτητο ζωτικό χρόνο και έτσι δεν νοσούν πολύ σοβαρά».
10 με 15 φορές μικρότερος ο κίνδυνος νόσησης με τα εμβόλια

Σε κάθε περίπτωση, ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει περίπου 10 με 15 φορές το ρίσκο σοβαρής νόσησης ή και θανάτου από τον ιό. «Πρόκειται για μεγάλη μείωση ρίσκου. Όπως, ήδη, ξέρουμε, η ηλικιακά σταθμισμένη θνητότητα του ιού είναι περίπου 2-15 φορές μεγαλύτερη από τη θνητότητα του ιού της γρίπης. Δηλαδή, για τους περισσότερους το ρίσκο για σοβαρή νόσηση και θάνατο μετά τον πλήρη εμβολιασμό γίνεται αντίστοιχο με το ρίσκο της εποχιακής γρίπης. Δεν είναι δηλαδή μηδέν. Θα συνεχίσουν να πεθαίνουν και κάποιοι διπλοεμβολιασμένοι από τον ιό, όπως πεθαίνουν και από τον ιό της γρίπης», λέει ο Έλληνας ερευνητής.

Και συμπληρώνει με νόημα: «Και επειδή ο SARS COV2, ειδικά το στέλεχος Δέλτα, είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τον ιό της γρίπης, ακόμη και με την ίδια θνητότητα αναμένεται να δίνει ετησίως περισσότερους θανάτους. Ο ιός ήρθε για να μείνει. Από 12 ετών και πάνω, για την ώρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε την άμυνά μας για την πρώτη επαφή μαζί του».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Ανεμβολίαστο σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Next Post

Απίστευτη καταγγελία για τον ΕΦΚΑ: Της ζητάνε 4.000 ευρώ για να βγάλει σύνταξη, ενώ λένε ότι έχουν κάνει λάθος

Next Post
ΕΦΚΑ

Απίστευτη καταγγελία για τον ΕΦΚΑ: Της ζητάνε 4.000 ευρώ για να βγάλει σύνταξη, ενώ λένε ότι έχουν κάνει λάθος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Voiorace: Εκκίνηση στη Νεάπολη στις 22 Μαρτίου
  • GREEN as GREVENA – Στηρίζοντας τα Γρεβενά που Παράγουν
  • Καλλιόπη Βέττα : «Ποια είναι η ετοιμότητα της Χώρα μας ενόψει της πλήρους εφαρμογής από την 10η Απριλίου 2026, του νέου Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES) της European Union»
  • ΔΕΗ myHome Maxima: Νέο σταθερό προϊόν για οικιακούς πελάτες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες
  • Προμήθεια οικοδομικών & ηλεκτρολογικών υλικών στο 15ο ΣΠ«XV ΜΠ» από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας- Π.Ε. Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr