Ο ύπνος δεν είναι εύκολο ζήτημα για πολλούς ανθρώπους. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Εμείς έχουμε είκοσι να προτείνουμε.
Ο σωστός και επαρκής ύπνος είναι ένα από τα αναμφισβήτητα κλειδιά της καλής υγείας. Ο οργανισμός μας επανακτά τις δυνάμεις του όσο κοιμόμαστε, αλλά και “θεραπεύει” τον εαυτό του από το στρες, την κούραση και τις διάφορες μικρές βλάβες της ημέρας.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν και τόσο εύκολα να πέσουν για ύπνο. Είτε αυτό οφείλεται σε στρες, είτε σε κακό πρόγραμμα, έχουμε είκοσι συμβουλές για να το κάνουμε πιο εύκολο.
-
- Ρίξτε την θερμοκρασία στο δωμάτιο. Όσο πιο ζεστό είναι το δωμάτιό μας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πέσει φυσικά η θερμοκρασία του σώματος και να κοιμηθούμε. Ένα δροσερό ντους μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
- Κάντε ασκήσεις αναπνοής. Εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας και σύντομα θα καταφέρετε να χαλαρώσετε.
- Κρατήστε τακτικό πρόγραμμα ύπνου, με το να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε ημέρα – και, ναι, αυτό σημαίνει και τα σαββατοκύριακα. Το σώμα ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά στην δύναμη της συνήθειας.
- Προσπαθήστε να βγείτε λίγο από το σπίτι το πρωί, για να νιώσει ο οργανισμός σας τον ήλιο και την ημέρα, και το βράδυ μην έχετε δυνατό φως.
- Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό, που και τα δύο έχουν επιβεβαιωμένα οφέλη για τον εγκέφαλο και βοηθούν να χαλαρώσουμε και να αδειάσουμε το κεφάλι μας από τις σκέψεις της ημέρας.
- Αποφύγετε να κοιτάτε το ρολόι, ακόμα κι αν δεν σας παίρνει με τίποτα ο ύπνος. Απλά θα σας αγχώσει περισσότερο, κάνοντας τον ύπνο πιο δύσκολο. Αντιθέτως, κάντε μια σύντομη βόλτα στο τετράγωνο, χωρίς να κοιτάξετε ούτε στιγμή το κινητό σας.
- Αν έχετε την τάση να κοιμάστε για λίγο το μεσημέρι, αυτό μπορεί να σας εμποδίζει. Δοκιμάστε για λίγο καιρό να σταματήσετε τον μεσημεριανό ύπνο και δείτε αν φέρνει αποτελέσματα.
- Μην τρώτε γεύματα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες το βράδυ, καθώς ακόμα κι αν καταφέρετε να κοιμηθείτε, ο ύπνος δεν θα είναι ιδιαίτερα ξεκούραστος. Αντιθέτως, τα γεύματα με αρκετά λιπαρά βοηθούν να κοιμηθούμε καλύτερα – υγιεινά λιπαρά, δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο είναι καλά συστατικά για όταν προγραμματίζουμε το βραδινό μας.
- Η χαλαρωτική μουσική μπορεί να σας βοηθήσει, ή κάποιου είδους λευκός θόρυβος, όπως ήχοι από φύση, βροχή ή κύματα.
- Κάντε γυμναστική μέσα στην ημέρα. Ο οργανισμός σας θα ζητάει ξεκούραση μετά από μια καλή προπόνηση.
- Επενδύστε σε ένα καλό στρώμα. Τα καλά στρώματα, δυστυχώς, δεν είναι πολύ φθηνά, αλλά η αντοχή τους στον χρόνο και το πόσο ανεβάζουν την ποιότητα του ύπνου μας αξίζουν και το τελευταίο σεντ. Το ίδιο ισχύει και για ένα καλό μαξιλάρι.
- Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η μπλε ακτινοβολία από τις οθόνες δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο. Επιπλέον, οι επιπλέον πληροφορίες διατηρούν τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση και δεν του επιτρέπουν να χαλαρώσει και να νυστάξει.
- Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Η λεβάντα είναι ίσως το πιο συνηθισμένο αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει με τον ύπνο.
- Δοκιμάστε να γράψετε σε ημερολόγιο. Είναι μια διαδικασία που σάς επιτρέπει να αναλογιστείτε για μια τελευταία φορά την ημέρα σας, να βγάλετε από μέσα σας σκέψεις που είχατε και να πέσετε στο κρεβάτι με πιο καθαρό μυαλό. Επίσης, το ημερολόγιο μπορεί να είναι εξαιρετικό εργαλείο για να παρακολουθούμε την πρόοδό μας πάνω σε οποιοδήποτε θέμα – από τον ύπνο μέχρι τις διακυμάνσεις της διάθεσής μας.
- Περιορίστε την καφεΐνη. Προφανώς, από το απόγευμα και μετά, ο καφές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιδράσει κάπως στον ύπνο σας, αλλά ακόμα και αν το παρακάνετε μέσα στην ημέρα (ή έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη και δεν το γνωρίζετε) μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Πειραματιστείτε με διαφορετικές ποσότητες καφέ για μερικές μέρες, και δείτε αν υπάρχει ανταπόκριση από τον οργανισμό σας το βράδυ.
- Δοκιμάστε να γυρίσετε στο πλάι, αν κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα. Πιστεύεται ότι τα άτομα που συνηθίζουν να κοιμούνται σε αυτή την στάση, κάνουν κατά μέσο όρο καλύτερο ύπνο.
- Διαβάστε ένα βιβλίο. Το διάβασμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικό, ιδιαίτερα για άτομα που απλώς δεν μπορούν να “σβήσουν” εντελώς τον εγκέφαλό τους: Προσφέρει μια πολύ καλή απόσπαση της προσοχής, όσο στο παρασκήνιο ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για ύπνο. Εδώ όμως πρέπει να πούμε πως αυτά τα οφέλη ισχύουν πολύ περισσότερο για διάβασμα από βιβλία, και όχι e-book. Τα e-books είναι πολύ βολικά, αλλά εξακολουθούν να είναι μια οθόνη που δεν θέλουμε πριν τον ύπνο.
- Προσπαθήστε να σκεφτείτε μόνο ότι θέλετε να μείνετε ξύπνιοι. Μάλλον θα αποτύχετε. Είναι, άραγε, τόσο απλό να πέσουμε θύμα αντίστροφης ψυχολογίας από τον ίδιο μας τον εαυτό; Η απάντηση είναι “ναι, τις περισσότερες φορές”, και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας αυτό.
- Σκεφτείτε κάτι που σας κάνει χαρούμενους. Σκέψεις για πράγματα που θέλετε να κάνετε. Δοκιμάστε να φτιάξετε εικόνες στο κεφάλι σας. Είναι πολύ πιθανό λίγη ονειροπόληση να σας κάνει να ονειρευτείτε κανονικά.
- Αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο συμπλήρωμα μελατονίνης ή μαγνησίου, που και τα δύο μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε καλύτερα τον ύπνο σας. Δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, αλλά δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν τα πάρετε.
Πηγή: iatronet.gr