• Latest
ΣΚΥΛΟΣ

Ζώα συντροφιάς: Όλα όσα προβλέπει ο νέος νόμος – Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

16 Σεπτεμβρίου 2021
Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

29 Ιουνίου 2025
Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

28 Ιουνίου 2025
Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

28 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

28 Ιουνίου 2025
ΔΕΥΑΒ

Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος

28 Ιουνίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας»

Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)

28 Ιουνίου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

28 Ιουνίου 2025
Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

28 Ιουνίου 2025
καιρος

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από τον καύσωνα σε μπουρίνια, πτώση θερμοκρασίας και ανέμους 9 μποφόρ

28 Ιουνίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Πήγαν για κατάθεση, έστησαν γλέντι και χόρευαν τσιφτετέλι μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας – video

28 Ιουνίου 2025
βια, κακοποιηση

Άγριος καβγάς ζευγαριού με κατηγορίες για ομόφυλη σχέση – Πέταξε γλάστρες και χαλιά από το μπαλκόνι

28 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Πέθανε 70χρονος από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό στην Ελασσόνα

28 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ζώα συντροφιάς: Όλα όσα προβλέπει ο νέος νόμος – Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

sierafm by sierafm
16 Σεπτεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΚΥΛΟΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς.

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Σε σειρά, ωστόσο, επιμέρους άρθρων καταγράφηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

O αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι το νομοσχέδιο “σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης”.

Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, η κυβέρνηση αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών συλλόγων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και της προστασίας των αδέσποτων.

Όπως υπογράμμισε, διαμορφώνεται μια νέα φιλοσοφία, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μεσοπρόθεσμα, να γίνει αξιολόγηση της πορείας του.

Η υπερψήφιση το νομοσχεδίου, τόνισε ο κ. Πέτσας, αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της γενικότερης προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και της φύσης: “Καθώς οι πιέσεις της κλιματικής κρίσης πολλαπλασιάζονται, έχουμε το ηθικό χρέος να προστατέψουμε τους πλέον άμεσους συγκατοίκους μας στον πλανήτη, εφαρμόζοντας έξυπνες λειτουργίες και σύγχρονες λύσεις” είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν είναι μόνο θέμα Πολιτισμού αλλά και κοινής λογικής, να θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί ο πλανήτης Γη, το κοινό σπίτι όλων μας”, πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Πλέον, με τις προωθούμενες διατάξεις για τα ζώα συντροφιάς, οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων για τη δημιουργία του οποίου το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) θα επιχορηγηθεί με 2 εκατ. ευρώ.

Για το ζήτημα της στείρωσης ζώων ο ιδιοκτήτης υποχρεούται:

  • να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.

H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

  • Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάνυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.

Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ.

Με μεταγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζεται το ύψος του ηλεκτρονικού παραβόλου για λοιπά ζώα, καθώς και για λοιπές υπηρεσίες.

Το ποσό του παραβόλου θα αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του Εργαστηρίου, κατά 10% στον κτηνίατρο που έλαβε το γενετικό υλικό και κατά 50% μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των ενόπλων δυνάμεων. Εκτός της στείρωσης, στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών εντάσσεται και η σήμανση και η καταγραφή του ζώου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του.

Κίνητρα

Οι δήμοι θα μπορούν, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να παρέχουν κίνητρα, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη σήμανση και καταχώρηση στο ΕΜΖΣ των σκύλων και των γατών, τη στείρωσή τους, καθώς και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, είτε

  • μέσω διατακτικών («voucher») στους δημότες ή κατοίκους τους ή άλλων αντίστοιχων κινήτρων είτε
  • με μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά ανώτατο ποσοστό έως 10% για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο ΕΜΖΣ ζώων

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΣΚΥΛΟΣ
Previous Post

Σημαντικά οχήματα στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, αποκτά ο δήμος Κοζάνης

Next Post

Οι  εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Next Post

Οι  εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)
  • Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!
  • Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό
  • Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr