• Latest
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Eγκύκλιος του Αρείου Πάγου βάζει «φρένο» στα αυτόφωρα από μηνύσεις αντιεμβολιαστών

23 Σεπτεμβρίου 2021
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Καστοριά και Γρεβενά (Εικόνες και Βίντεο)

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Καστοριά και Γρεβενά (Εικόνες και Βίντεο)

16 Οκτωβρίου 2026
Δρόμος φώτα

Δήμος Κοζάνης: Πράσινο φως” από τη Δημοτική Επιτροπή για την αναβάθμιση του φωτισμού πάρκων

16 Οκτωβρίου 2026
Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου

Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου

16 Οκτωβρίου 2026
Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία

Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία

16 Οκτωβρίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο από την Ηλιαχτίδα

16 Οκτωβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επανεκλογή Νίκου Σαμαρά  στην Προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου  και ανάδειξη νέου Προεδρείου και Περιφερειακής Επιτροπής

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο Σχεδιασμός της Πολιτικής Συνοχής στο Εθνικό και Περιφερειακό Εταιρικό Σχέδιο

16 Οκτωβρίου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Έως 5.000 ευρώ σε 20 νέα ζευγάρια από τον Δήμο Σερβίων

16 Οκτωβρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο Μήνυμα για τον Γιάννη Τσοκτουρίδη

16 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Πρόσκληση τοπικών φορέων για συμμετοχή στη διαβούλευση του νέου Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της Ισότητας των Φύλων

16 Οκτωβρίου 2026
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κοζάνης – Αιανής»

4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ένταξης και Απένταξης Έργων ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας

16 Οκτωβρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

61η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

16 Οκτωβρίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026

16 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Eγκύκλιος του Αρείου Πάγου βάζει «φρένο» στα αυτόφωρα από μηνύσεις αντιεμβολιαστών

sierafm by sierafm
23 Σεπτεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οδηγίες για τον χειρισμό των μηνύσεων που στρέφονται σε βάρος εκπαιδευτικών, ιατρών, νοσηλευτών και άλλων δημόσιων λειτουργών από αντιεμβολιαστές – αρνητές του κορωνοϊού δίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς και ανακριτικούς υπαλλήλους (αστυνομικούς).

Όπως επισημαίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, «αδήριτη παρίσταται η ανάγκη και ασφαλώς συνιστά εισαγγελικό καθήκον και υποχρέωση να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, ήδη, από το πρώιμο στάδιο υποβολής, έγκλησης ή μήνυσης, προεχόντως, των προσχηματικών ή και κακόβουλων.»

Ο κ.Πλιώτας στην εγκύκλιό του αναφέρει πως όταν ένας ανακριτικός υπάλληλος λάβει στα χέρια του έγκληση, μήνυση και εν γένει καταγγελία κατά εκπαιδευτικού λειτουργού, ιατρού, νοσηλευτή ή εργαζομένου σε δομή υγείας από αντιεμβολιαστή-αρνητή να ενημερώνει τηλεφωνικά τον αρμόδιο εισαγγελέα και να αναμένει συγκεκριμένες οδηγίες και να μην προχωρά σε σύλληψη ή προσαγωγή του μηνυόμενου.
Ο εισαγγελέας, αφού ενημερωθεί για το επακριβές περιεχόμενο της καταμήνυσης, θα αξιολογεί την ύπαρξη ή μη ενδείξεων βασιμότητας και θα αξιοποιεί την εισαγγελική εμπειρία του για να διαγνώσει και, τον τυχόν, προσχηματικό χαρακτήρα της καταγγελίας.
Όπως τονίζει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπάρχει η δικονομική ευχέρεια να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και ο εισαγγελέας να μην διατάσσει τη σύλληψη του μηνυόμενου.

Τέλος ο κ.Πλιώτας τονίζει ότι επιβάλλεται στις αρχές να επιχειρούν ώστε να εξιχνιαστούν τυχόν κυκλώματα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:

Προς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών
της Χώρας

ΘΕΜΑ: Έννομη προστασία δημοσίων λειτουργών που
στοχοποιούνται από «αντιεμβολιαστές»

Τις τελευταίες ημέρες, έλαβαν δημοσιότητα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται πρόσωπα εμφορούμενα από ιδέες αμφισβήτησης των παραδοχών της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας για τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 («αντιεμβολιαστές», αρνητές της πανδημίας κ.λπ.), να στρέφονται, κυρίως, κατά εκπαιδευτικών λειτουργών (δασκάλων και καθηγητών), ιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων των εν γένει δομών υγείας, υποβάλλοντας εναντίον τους εγκλήσεις και μηνύσεις, με εμφανή την πρόθεση να αποτρέψουν την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου. Η αρνητική όμως αυτή τακτική μπορεί να επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο για τα καθών στρέφεται πρόσωπα αλλά και ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο. Να αποτελέσει αφορμή αδικαιολόγητης προσωπικής ταλαιπωρίας ευσυνείδητων δημόσιων λειτουργών, που εκτίθενται στον κίνδυνο προσαγωγών και συλλήψεων, να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου ή αναλόγως μιας δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας και ακόμη, με εξελισσόμενη την αλληλουχία των καταστάσεων, να συμβάλλει στον κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, δηλαδή βλάβης της υγείας ή της ζωής στο κοινωνικό περιβάλλον και σ΄ αυτό ακόμη το ευαίσθητο μαθητικό περιβάλλον.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, αδήριτη παρίσταται η ανάγκη και ασφαλώς συνιστά εισαγγελικό καθήκον και υποχρέωση να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, ήδη, από το πρώιμο στάδιο υποβολής, έγκλησης ή μήνυσης, προεχόντως, των προσχηματικών ή και κακόβουλων, απευθύνοντας σαφείς οδηγίες προς όλους τους ανακριτικούς υπαλλήλους της περιφέρειάς σας.

Ειδικότερα:

Ι. Όταν ο ανακριτικός υπάλληλος λάβει έγκληση, μήνυση και εν γένει καταγγελία κατά εκπαιδευτικού λειτουργού, ιατρού, νοσηλευτή ή εργαζομένου σε δομή υγείας, με περιεχόμενο που άπτεται των προηγουμένων, πάραυτα θα ενημερώνει τηλεφωνικά τον αρμόδιο εισαγγελέα (εισαγγελέα υπηρεσίας – ποινικής δίωξης) και θα αναμένει τις συγκεκριμένες οδηγίες του, χωρίς στο μεταξύ να προβαίνει σε ενέργεια εναντίον του μηνυόμενου προσώπου, δηλαδή σε σύλληψη για αυτόφωρο αδίκημα ή και προσαγωγή του λόγω υπονοιών διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (κατά τα άρθρα 74 § 1 εδ. θ και 95 ΠΔ 141/1991). Μετά τη λήψη των οδηγιών θα συμμορφώνεται απολύτως με το περιεχόμενο αυτών.

ΙΙ. Ο Εισαγγελέας, αφού ενημερωθεί για το επακριβές περιεχόμενο της καταμήνυσης, ζητώντας ενδεχομένως και πλείονες πληροφορίες για τις ιδιαίτερες περιστάσεις υπό τις οποίες αυτή υποβλήθηκε και την αφορμή που την προκάλεσε, θα αξιολογεί (σύμφωνα με το δικονομικό καθήκον και τη λειτουργική αποστολή του) την ύπαρξη ή μη ενδείξεων βασιμότητας και θα αξιοποιεί την εισαγγελική εμπειρία του για να διαγνώσει και, τον τυχόν, προσχηματικό χαρακτήρα της καταγγελίας, ώστε να δώσει τις προσήκουσες ανάλογες κατευθύνσεις για τον περαιτέρω χειρισμό της. Τονίζεται ότι και στην περίπτωση ακόμη που καταγγέλλεται φερόμενο ως επ΄ αυτοφώρω τελεσθέν πλημμέλημα, η ρύθμιση του άρθρου 417 ΚΠΔ παρέχει τη δικονομική δυνατότητα στον εισαγγελέα, να κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι να μη εφαρμοστεί η συνοπτική διαδικασία του αυτοφώρου και να διατάξει, συνακόλουθα, να μη συλληφθεί και να μη προσαχθεί ο μηνυόμενος, η δε υποβολή – διαβίβαση της μήνυσης ή έγκλησης να επακολουθήσει. Ο εισαγγελέας, ως οιονεί «κυρίαρχος της ποινικής προδικασίας», θα λάβει υπόψη του και θα συνεκτιμήσει, εκτός των άλλων, τα κίνητρα της συμπεριφοράς του μηνυτή, καθώς και την ανάγκη έννομης προστασίας του μηνυόμενου, πιστού στο καθήκον, δημόσιου λειτουργού της εκπαίδευσης ή της υγείας, εν μέσω προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

ΙΙΙ. Υπενθυμίζονται και τα διαλαμβανόμενα σε προγενέστερες, πρόσφατες, εγκυκλίους μας και, ιδίως, η επιβαλλομένη προσπάθεια εξιχνίασης τυχόν «κυκλωμάτων» που αναπτύσσουν την εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά με την παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Επισημαίνομε δε ακόμη και την ανάγκη ελέγχου της δημιουργίας πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων συνανθρώπων μας.
Τέλος, αναντίρρητα είναι σεβαστή η ελευθερία και αναφαίρετο το δικαίωμα του καθενός να έχει τις προσωπικές απόψεις και ιδέες του για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού COVID-19, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι οι θεωρήσεις αυτές του παρέχουν, επ’ ουδενί, το δικαίωμα να τις εκδηλώνει με αντικοινωνική συμπεριφορά και να τις μετουσιώνει προβαίνοντας σε πράξεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρωτικών κανόνων του ποινικού δικαίου.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Η. Πλιώτας

Κοινοποιείται:
1) Υπουργείο Δικαιοσύνης
2) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
3) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
4) Υπουργείο Υγείας

Πηγή:iefimerida.gr

Tags: ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Previous Post

Άνοια: Τρεις παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

Next Post

Οριστικό: Διά ζώσης τον Οκτώβριο ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια

Next Post
ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Οριστικό: Διά ζώσης τον Οκτώβριο ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Καστοριά και Γρεβενά (Εικόνες και Βίντεο)
  • Δήμος Κοζάνης: Πράσινο φως” από τη Δημοτική Επιτροπή για την αναβάθμιση του φωτισμού πάρκων
  • Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου
  • Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία
  • Ευχαριστήριο από την Ηλιαχτίδα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr