• Latest
ΔΕΗ

Έρχεται η ενεργειακή κάρτα για επιδότηση στα φτωχά νοικοκυριά

30 Σεπτεμβρίου 2021
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: Η αύξηση του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών είναι ένα θετικό αλλά εξαιρετικά καθυστερημένο και ανεπαρκές μέτρο

6 Ιουνίου 2026
Κακο-εκπαιδεύοντας τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»

Κακο-εκπαιδεύοντας τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»

6 Ιουνίου 2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 13 συλληφθέντες που κατηγορούνται για το νέο κύκλωμα της Κοζάνης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 13 συλληφθέντες που κατηγορούνται για το νέο κύκλωμα της Κοζάνης

6 Ιουνίου 2026
34χρονος σκαρφάλωσε στον 2ο όροφο πολυκατοικίας για να κλέψει 500 ευρώ από τη γιαγιά του

34χρονος σκαρφάλωσε στον 2ο όροφο πολυκατοικίας για να κλέψει 500 ευρώ από τη γιαγιά του

6 Ιουνίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν τρία άτομα που παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ για να εξαπατήσουν 38χρονο

6 Ιουνίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Ηλικιωμένος σπάμαρε με mail τον Δήμο και κατηγορείται για διαταράξη λειτουργίας υπηρεσίας

6 Ιουνίου 2026
Μαμάτσειο: Λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου Μαστού, με τη Γιώτα Σασοπούλου

Μαμάτσειο: Λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου Μαστού, με τη Γιώτα Σασοπούλου

5 Ιουνίου 2026
Λάζαρος Γκερεχτές: Συναντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής  Πέτρο Καμπούρη

Λάζαρος Γκερεχτές: Συναντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη

5 Ιουνίου 2026
STRANAFEST: Το φεστιβάλ στο φράγμα Περδίκκα. Πασχαλίδης, Ιωαννίδης, Βλάχος, Κούπες!!

STRANAFEST: Το φεστιβάλ στο φράγμα Περδίκκα. Πασχαλίδης, Ιωαννίδης, Βλάχος, Κούπες!!

5 Ιουνίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Στόχος μας να κάνουμε πράξη μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών

5 Ιουνίου 2026
Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Κέντρο Γυναικών Ίριδα στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Κέντρο Γυναικών Ίριδα στη Θεσσαλονίκη

5 Ιουνίου 2026
Γρεβενά: Συλλαλητήριο κατοίκων και φορέων για τον ποταμό Βενέτικο

Γρεβενά: Συλλαλητήριο κατοίκων και φορέων για τον ποταμό Βενέτικο

5 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται η ενεργειακή κάρτα για επιδότηση στα φτωχά νοικοκυριά

sierafm by sierafm
30 Σεπτεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ρυθμίσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), προνομιακή τιμή μέσω «ενεργειακής κάρτας» στα νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, καθορισμό ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών και θέσπιση διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο υποχωρεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να αφορά σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους δείκτες που παρατίθενται στο σχέδιο, τα νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ήταν 573.000 το 2016 ή 13,8 % του συνόλου, ποσοστό το οποίο μειώθηκε σε 11,2 % το 2019. Το σχέδιο αποσκοπεί σε μείωση του ποσοστού σε 7% το έτος 2025 (περίπου 286.000 νοικοκυριά) και σε 3% το έτος 2030 (περίπου 143.000 νοικοκυριά).

Με ευέλικτο μοντέλο κατανάλωσης στα ευάλωτα νοικοκυριά η «ενεργειακή κάρτα»

Η «ενεργειακή κάρτα», όπως επισημαίνεται στην απόφαση, αποσκοπεί στην παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων ενεργειακών προϊόντων σε προνομιακή τιμή, η οποία θα διατεθεί για την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης των πληττόμενων νοικοκυριών.

Η ενεργειακή κάρτα θα δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα πληττόμενα νοικοκυριά, ενώ δεν θα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασής τους με το ισοδύναμο ποσό αγοράς τους ή η ενδεχόμενη υποκατάστασή τους με άλλο ενεργειακό προϊόν.

Το μέτρο μπορεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων, τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των πληττόμενων νοικοκυριών, ενώ για την περίπτωση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής δεν θα έχουν δυνατότητα ένταξης τα πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Η παρεχόμενη “ενεργειακή κάρτα” θα δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα πληττόμενα νοικοκυριά, ενώ δεν θα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης τους με το ισοδύναμο ποσό αγοράς τους ή η ενδεχόμενη υποκατάσταση τους με άλλο ενεργειακό προϊόν.

Σε σχέση με το ΚΟΤ, προτείνεται η βελτίωση του σχήματος προκειμένου να εξασφαλίζεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των λοιπών χρήσεων των πληττόμενων νοικοκυριών.

Η απόφαση περιλαμβάνει και ρυθμιστικά μέτρα όπως:

  • Πρόβλεψη αυτόματης μετάπτωσης ευάλωτων οικιακών πελατών στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας στην περίπτωση καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα κριτήρια καθορισμού των πληττόμενων νοικοκυριών.
  • Καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών.
  • Διευκόλυνση αποπληρωμής και υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου και ευνοϊκότερου πλαισίου διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πληττόμενων νοικοκυριών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης βάσει ενός ποσοστού της μηνιαίας δαπάνης των πληττόμενων νοικοκυριών). Ενδεικτικά, τέτοιες περιπτώσεις δύνανται να είναι περίοδοι με παρατεταμένη οικονομική ύφεση, περίοδοι με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, οι οποίες θα διαφοροποιούνται ανά κλιματική ζώνη στην ελληνική επικράτεια κ.ά.

Το μέτρο με τον υψηλότερο προϋπολογισμό (1,8 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2021-2030) είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στα κτίρια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους και την πώληση της περίσσειας που θα εξασφαλίζει επιπρόσθετα έσοδα για τα νοικοκυριά. Τονίζεται, μάλιστα, ότι θα δοθεί έμφαση στις ενοικιαζόμενες κατοικίες, διασφαλίζοντας τη δίκαιη κατανομή των κινήτρων και του συνεπαγόμενου οφέλους μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ώστε τελικά να μην αποτραπεί η πραγματοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια κατοικίας που διαμένουν τα πληττόμενα νοικοκυριά.

Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε ολόκληρο το Σχέδιο Δράσης.

Δείτε το έγγραφο
Πηγή: workenter.gr
Previous Post

Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Κοζάνη για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατά περίπτωση 

Next Post

Σε αναστολή δύο εργαζόμενες του νοσοκομείου Μεσολογγίου για πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Σε αναστολή δύο εργαζόμενες του νοσοκομείου Μεσολογγίου για πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: Η αύξηση του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών είναι ένα θετικό αλλά εξαιρετικά καθυστερημένο και ανεπαρκές μέτρο
  • Κακο-εκπαιδεύοντας τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 13 συλληφθέντες που κατηγορούνται για το νέο κύκλωμα της Κοζάνης
  • 34χρονος σκαρφάλωσε στον 2ο όροφο πολυκατοικίας για να κλέψει 500 ευρώ από τη γιαγιά του
  • Συνελήφθησαν τρία άτομα που παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ για να εξαπατήσουν 38χρονο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr