Υπάρχει μια μεγάλη πληθώρα υγιεινών σιτηρών για να διαλέξετε, αλλά το ρύζι συγκαταλέγεται στο πιο εύκολα διαθέσιμα, ειδικά το λευκό και το καστανό που διατίθενται και ευρέως στο εμπόριο.
Ωστόσο, διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, υφών και μεγεθών, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή γεύση και οφέλη για την υγεία. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε τα τρία πιο υγιεινά είδη ρυζιού για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Μαύρο Ρύζι
Αν και μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να βρεθεί, το μαύρο ρύζι είναι το νούμερο ένα θρεπτικό αστέρι όταν πρόκειται για ποικιλίες ρυζιού. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη χοληστερόλη, προάγει την υγιή πέψη και αποτρέπει τις χρόνιες ασθένειες. «Το μαύρο ρύζι έχει αποδειχθεί ότι έχει το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών από όλες τις ποικιλίες ρυζιού, σε μεγάλο βαθμό λόγω της περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνη -ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που δίνει στους σπόρους τη σκοτεινή πορφυρή απόχρωσή τους- καθώς και φλαβονοειδή και καροτενοειδή», εξηγεί στο realsimple.com η Μέγκαν Ρούσβελτ, διαιτολόγος και ιδρυτής του HealthyGroceryGirl.com. Ένα μπολ μαύρου ρυζιού μπορεί επίσης να σας δώσει μια πλούσια πρωτεΐνη, περίπου 10 γραμμάρια ανά 1 μαγειρεμένο φλιτζάνι.
Άγριο ρύζι
Ένα άλλο είδος υγιεινού ρυζιού είναι αυτή η μακρόστενη εκδοχή ρυζιού, που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Όπως το μαύρο ρύζι, το υψηλό επίπεδο φυτικών ινών σε αυτούς τους καφέ και μαύρους κόκκους βοηθά στην πέψη και μειώνει τη χοληστερόλη. Το άγριο ρύζι είναι, επίσης, γεμάτο με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και βιταμίνη C, εξηγεί η Ρούσβελτ.
Καστανό ρύζι
Με την πυκνή υφή του, το καστανό ρύζι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές αμύλου, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. «Είναι, επίσης, ένα δημητριακό ολικής αλέσεως και πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και προάγει το αίσθημα πληρότητας», εξηγεί η Βίκι Πίτερσεν, γιατρός λειτουργικής ιατρικής και κλινικός διατροφολόγος από την Καλιφόρνια. «Το καστανό ρύζι κάνει τα πράγματα να κινούνται και στον πεπτικό σας σωλήνα ενώ τροφοδοτεί υγιή βακτήρια στο έντερό σας».
Τι συμβαίνει στην κυριολεξία με το λευκό ρύζι
Ενώ μπορεί να είναι πιο εύγευστο για κάποιους, το λευκό ρύζι δεν είναι τόσο υγιεινό όσο οι πιο πολύχρωμες εκδοχές του. «Έχει υποστεί επεξεργασία για να απομακρυνθεί ο φλοιός, το πίτουρο και το φύτρο, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής του αξίας», λέει η Ρούσβελτ. «Έχει μια πιο απαλή υφή από το άγριο ή το καστανό ρύζι, ωστόσο είναι λιγότερο θρεπτικό, στερείται φυτικών ινών και έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη». Ωστόσο, πολλές μάρκες λευκού ρυζιού είναι τεχνητά ενισχυμένες με φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο, γεγονός που ενισχύει λίγο τα οφέλη του, ενώ η χαμηλότερη ίνα του μπορεί να είναι προτιμότερη από εκείνες που αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα.
Πηγή: Newsbeast.gr