• Latest
Μη­τρο­πο­λί­της Περιστερίου κ. Γρηγοριος (Παπαθωμάς)

Τελέστηκε η χειροτονία του Εψη­φι­σμέ­νου Μη­τρο­πο­λί­του Περιστερίου κ. Γρηγορίου (Παπαθωμάς) με καταγωγή από τα Νάματα του Δήμου Βοΐου

17 Οκτωβρίου 2021
Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

13 Φεβρουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε μαθήτρια και την εγκατέλειψε

13 Φεβρουαρίου 2026
αυτοκινητο οδηγος

Έφυγαν τα κιγκλιδώματα στη γέφυρα Γαλάτειας. Προσοχή στους οδηγούς

13 Φεβρουαρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 17-02-2026

13 Φεβρουαρίου 2026

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης για το δυστύχημα στα Τέμπη

13 Φεβρουαρίου 2026
Με τρακτέρ και λεωφορεία η κάθοδος των αγροτών του μπλόκου της Σιάτιστας στην Αθήνα

Με τρακτέρ και λεωφορεία η κάθοδος των αγροτών του μπλόκου της Σιάτιστας στην Αθήνα

13 Φεβρουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Δύσκολη αποστολή στη Βέροια για την Κοζάνη. Ευκαιρία για διπλό ο Εορδαϊκός

13 Φεβρουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Σε ποια γήπεδα θα πάτε το Σαββατοκύριακο

13 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Βοΐου Ένταξη δύο προτάσεων του Δήμου στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2025, προϋπολογισμού 1.039.616 ευρώ

Δήμος Βοΐου Ένταξη δύο προτάσεων του Δήμου στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2025, προϋπολογισμού 1.039.616 ευρώ

13 Φεβρουαρίου 2026
Αποκριά στο Βόιο 2026. Το πρόγραμμα

Δήμος Βοΐου: Αποκριά στο Βόιο – Σάββατο 14/02

13 Φεβρουαρίου 2026
Αποκριά στο Βόιο 2026. Το πρόγραμμα

Δήμος Βοΐου: Αποκριά στο Βόιο – Παρασκευή 13/02 – Καρναβαλομπάσκετ από τον Όμιλο Φιλάθλων Τσοτυλίου

13 Φεβρουαρίου 2026
ΚΑΡΔΙΑ

7 τροφές που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία

13 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Τελέστηκε η χειροτονία του Εψη­φι­σμέ­νου Μη­τρο­πο­λί­του Περιστερίου κ. Γρηγορίου (Παπαθωμάς) με καταγωγή από τα Νάματα του Δήμου Βοΐου

sierafm by sierafm
17 Οκτωβρίου 2021
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Μη­τρο­πο­λί­της Περιστερίου κ. Γρηγοριος (Παπαθωμάς)
0
SHARES
36
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 17 Οκτω­βρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμέ­νου Μη­τρο­πο­λί­του Περιστερίου κ. Γρηγορίου, που εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 Οκτωβρίου 2021, λαμβάνοντας 64 ψήφους. Τον Αρχιεπίσκοπο πλαισίωσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος,  Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Φθιώτιδος κ. Συμεών. Παρίστατο ακόμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

Ο νεοχειροτονηθείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου προτίμησε να μην πει πολλά στον χειροτονητήριο λόγο του, καθώς, όπως είπε, θέλησε να σιωπήσει και να ζήσει εν σιωπή «την μεγάλη και ιερότατη αυτή στιγμή της μέγιστης προσωπικής του Πεντηκοστής», λέγοντας ότι ο η κατά Θεόν σιωπή είναι ο καλύτερος τρόπος έκφρασης. Χαρακτήρισε την ιεροσύνη ως χάρισμα και δώρο Χριστού και είπε ότι ο Επίσκοπος κείται εις τόπον και εις τύπον, αλλά και εις τρόπον Χριστού. «Να μου επιτρέψετε τη σιωπή μου και να μου τη συγχωρήσετε».

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον ευχαρίστησε επειδή τον τίμησε με την απόλυτη εμπιστοσύνη του, αναθέτοντάς του την άνω καθέδρα της Εκκλησίας των Περιστεριέων. Κατόπιν, ευχαρίστησε
όλα τα συνοδικά μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δέχθηκαν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου και τον ενέταξαν στην οικογένεια των Επισκόπων, τους Μητροπολίτες που συλλειτούργησαν στην χειροτονία του, τους αρχιερείς που παραβρέθηκαν, τους γονείς του που κοιμήθηκαν πρόσφατα και όλους τους συναδέλφους του σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που υπηρέτησε.
Τέλος, δήλωσε συνοδική υπακοή.

ζ

Στην αντιφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι η σχεδόν ομοθυμαδόν επιλογή ενός ανθρώπου της μάχιμης θεολογικής επιστήμης δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η επιδίωξη είναι να επικαιροποιήσει τη σπουδαιότητα του θεολογικού λόγου στο σήμερα. Για τους περισσότερους ο θεολογικός λόγος είναι θεωρητικός, ακαδημαϊκός και σχολαστικός. Στη δική μας ορθόδοξη παράδοση ο θεολογικός λόγος είναι όντως θεολογικός μόνο όταν επιδρά στην καθημερινότητά μας, όταν συνδυάζει τη θεωρία και την πράξη.
Το κύριο μέλημα του θεολογικού λόγου είναι να μας περιγράψει ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Να μας αποκαλύψει τον σκοπό της δημιουργίας, δηλ. το νόημα της ζωής.
Ο θεολογικός λόγος σχετίζεται με τη σωτηρία του ανθρώπου. Η πανδημία έφερε επιπλέον στην επιφάνεια την σπουδαιότητα του θεολογικού λόγου. Σε τέτοιες κρίσεις φαίνεται ιδιαιτέρως η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δομών», είπε ο Μακαριώτατος, τονίζοντας εν συνεχεία πως δεν είναι η μετάνοια του ανθρώπου που καθιστά δυνατή τη συγχώρεση του Θεού, αλλά η συγχώρεση του Θεού είναι εκείνη που καθιστά δυνατή τη μετάνοια».

Έπειτα, ο Μακαριώτατος μίλησε για τα δύο βασικά προβλήματα της εποχής μας σε σχέση με τον θεολογικό λόγο: την αποϊεροποίηση και την εκκοσμίκευση, που έχουν οδηγήσει στην πλήρη αποδόμηση από τους ανθρώπους και τόνισε πως η Εκκλησία της Ελλάδος συνεκτίμησε την εμπειρία του Σεβασμιωτάτου πλέον Μητροπολίτου Περιστερίου βλέποντας σε εκείνον κάποιον που θα μπορούσε να φέρει εις πέραν την αποστολή του Επισκόπου ως εικόνα του πατέρα, που θα μπορούσε να προστατεύσει και να αναδείξει το σωτηριολογικό περιεχόμενο του θεολογικού λόγου. 

Στη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου παρίστανται η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης, Eurokinissi

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς) γεννήθηκε το 1960 στα Νάματα του Δήμου Ασκίου-Βοΐου του Νομού Κοζάνης.Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978-1986) και στην συνέχεια καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως Εφέδρου Αξιωματικού Πυροβολικού (1982-1985), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές (Υφηγεσία) στο Παρίσι (1988-1997).

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου 1998. Ως κληρικός υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Κιλκίς (1998-1999 & 2009-2010), στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας-Παρίσι (1999-2005) και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας-Ταλλίνη (2005-2009). Από άποψη διοικητικών θέσεων, διετέλεσε στις Μητροπόλεις αυτές Πρωτοσύγκελλος, και Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, καθώς και Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Κιλκίς και στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης. Από το 2010 έως σήμερα (2021) υπηρετεί ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Σέργιος» Παρισίων και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ΣΩΚΡΑΤΗΣ-GRATIANUS (Παρίσι XI), καθώς και Υφηγητής της Νομικής Σχολής Jean Monnet του Πανεπιστημίου Paris XI. Είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFOST), αντιπρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής και μέλος του «Ινστιτούτου Ερευνών για την Μελέτη των Θρησκειών» (Institut de Recherches pour l’Étude des Religions-I.R.E.R.) του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης. Συνέγραψε και δημοσίευσε 25 βιβλία και 120 άρθρα στους τομείς της Θεολογίας, του Κανονικού Δικαίου και της Συγκριτικής Θρησκειολογίας-Εθνολογίας.

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.

Tags: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ
Previous Post

Πήγε για ποτό με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού και συνελήφθη

Next Post

Γρεβενά: Συνελήφθη 48χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γρεβενά: Συνελήφθη 48χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο
  • Κοζάνη: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε μαθήτρια και την εγκατέλειψε
  • Έφυγαν τα κιγκλιδώματα στη γέφυρα Γαλάτειας. Προσοχή στους οδηγούς
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 17-02-2026
  • Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης για το δυστύχημα στα Τέμπη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr