Οι συζητήσεις γύρω από την εμμηνόπαυση γίνονται συχνά περίπλοκες και γεμάτες από μύθους, με αποσπασματικές πληροφορίες να διαδίδονται, “παραμορφωμένες” από στόμα σε στόμα. Αυτό μπορεί να είναι βαθύτατα προβληματικό, διότι όταν κάτι που δεν είναι αληθινό διαδίδεται ως γεγονός και η εμπειρία μιας γυναίκας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό (δηλαδή αυτούς τους μύθους), μπορεί να αισθάνεται τελικά ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτήν ή ίσως να μην αισθάνεται την ανάγκη να αναζητήσει βοήθεια.
Σε συνδυασμό με την έλλειψη ολοκληρωμένης μελέτης ή ιατρικής έρευνας για την εμμηνόπαυση, αυτοί οι μύθοι έχουν γίνει τόσο διαδεδομένοι που ακόμη και ορισμένοι επαγγελματίες υγείας πέφτουν στην “παγίδα” τους.
Μύθοι και παρανοήσεις για την εμμηνόπαυση
1. Η εμμηνόπαυση διαρκεί μόνο λίγα χρόνια
Το καθιερωμένο παρηγορητικό “ψέμα” που λέγεται στις γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί θα τελειώσει σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια.
Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν – έτσι η εμπειρία της εμμηνόπαυσης μπορεί να αλλάξει από εξάψεις σε πόνους στις αρθρώσεις έως ημικρανίες ή μπορεί να μια γυναίκα να παρουσιάζει ένα σταθερό σύνολο συμπτωμάτων που παραμένουν παρόντα για αρκετά χρόνια, με διαφορετική σοβαρότητα. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι κάθε γυναίκα να γνωρίζει είναι ότι αν τα συμπτώματά της διαρκούν λίγο περισσότερο από ό,τι της έχουν πει να περιμένει, αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό!
2. Μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση δεν μπορεί να μείνει έγκυος
Αν και πολλές γυναίκες μπορεί να πιστεύουν ότι ένα από τα μόνα πράγματα που δεν χρειάζεται να σκέφτονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να θυμούνται ότι αν εξακολουθούν να έχουν περίοδο (όσο σπάνια και αν είναι), μπορεί να μείνουν έγκυες.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καταλάβει πότε μπορεί να σταματήσετε με ασφάλεια τη χρήση αντισύλληψης χωρίς να υπάρχει πιθανότητα σύλληψης: Αν είναι κάτω των 50 ετών και δεν παίρνει ορμονική αντισύλληψη (όπως το χάπι), θα πρέπει να περιμένει δύο χρόνια μετά την τελευταία της περίοδο πριν σταματήσει την αντισύλληψη.
Εάν είναι άνω των 50 ετών και δεν χρησιμοποιεί ορμονική αντισύλληψη, θα πρέπει να περιμένει μέχρι ένα έτος μετά τη διακοπή της περιόδου της πριν από τη διακοπή της αντισύλληψης. Εάν λαμβάνει ορμονική αντισύλληψη, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει τι συμβαίνει με τον κύκλο της περιόδου της, οπότε είναι καλύτερο -και ασφαλέστερο- να περιμένει μέχρι να φτάσει την ηλικία των 55 ετών για να σταματήσει τη χρήση της. Από τα 55 έτη και μετά, είναι πολύ σπάνιο να συλλάβουν οι γυναίκες.
3. Το βασικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις
Υπάρχουν πάνω από 30 αναγνωρισμένα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης και οι εξάψεις δεν είναι το πιο συνηθισμένο από αυτά. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στις αρθρώσεις, χαμηλή διάθεση, αλλαγές στην ούρηση, αλλαγές στα μαλλιά και το δέρμα, χαμηλή λίμπιντο και πολλά άλλα.
4. Μια γυναίκα μπορεί να βεβαιωθεί ότι είναι στην εμμηνόπαυση μόνο αν σταματήσει η περίοδός της
Στην πραγματικότητα, αν εξακολουθεί να έχει περίοδο αλλά αντιμετωπίζει συμπτώματα, μπορεί να βρίσκεται στην περιεμμηνόπαυση – το στάδιο πριν από την εμμηνόπαυση. Οι εμμηνορροϊκές αλλαγές, όπως η ακανόνιστη ροή του κύκλου ή της ροής, είναι συχνές κατά την περιεμμηνόπαυση. Όμως, αν παίρνει ορμονική αντισύλληψη ή αν έχει ούτως ή άλλως ακανόνιστες περιόδους – οι αλλαγές στα μοτίβα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμάται ότι τα συμπτώματά της μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμος δείκτης για το πότε βρίσκεται στην εμμηνόπαυση όσο και η περίοδός της. Έτσι, αν έχει χαμηλή διάθεση, εγκεφαλική ομίχλη, δερματικές αλλαγές, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις ή οποιοδήποτε άλλο από τα αναγνωρισμένα συμπτώματα και θέλει να ζητήσει κάποια συμβουλή, καλό θα ήταν να επισκεφθεί τον παθολόγο της.
5. Η εμμηνόπαυση ξεκινά μετά τα 50
Η εμμηνόπαυση θεωρείται παραδοσιακά ως μια πρόκληση που περιορίζεται στα χρόνια μετά τα 50, ενώ στην πραγματικότητα, έρευνα του Health & Her δείχνει ότι η μέση ηλικία που μια γυναίκα βιώνει την περιεμμηνόπαυση είναι τα 46 έτη.
Ενώ μια μελέτη της Βρετανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης το 2016 διαπίστωσε ότι η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα 51 έτη, είναι δυνατόν να περάσει μια γυναίκα εμμηνόπαυση από την ηλικία των 30 ετών και μετά και μάλιστα 1 στις 100 γυναίκες την βιώνει πριν από τα 40.
Δεν υπάρχει μία ηλικία, μία εμπειρία ή ένας τρόπος για να περάσει μια γυναίκα την εμμηνόπαυση.
6. Η αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση είναι κάτι κακό και αναπόφευκτο
Ένα από τα πιο δύσκολα και συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο αυτή η αύξηση του βάρους μπορεί να μετριαστεί και, το πιο σημαντικό, είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος προκειμένου το σώμα να προστατευτεί.
Σε ανταπόκριση στη μείωση των ωοθηκικών οιστρογόνων, το σώμα θα εναποθέσει λιποκύτταρα (ιδίως γύρω από την κοιλιά) που είναι ικανά για την παραγωγή οιστρογόνων. Το σώμα επιδιώκει να αναπληρώσει τα επίπεδα ορμονών για να υποστηρίξει τα οστά, την καρδιά, το ουρογεννητικό σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου. Έτσι, αυτό το λίπος δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό – στην πραγματικότητα λειτουργεί για να βοηθήσει να διατηρηθεί το σώμα σε άριστη κατάσταση.
Άλλωστε, η αύξηση αυτή του βάρους δεν είναι ούτε μόνιμη ούτε αναπόφευκτη. Μια υγιεινή διατροφή και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής είναι όμως απαραίτητα, καθώς η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.
7. Η εμμηνόπαυση δεν είναι και τόσο δύσκολη – Αυτά είναι υπερβολές
Πόσες φορές το έχει ακούσει αυτό μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση και ήθελε να ουρλιάξει; Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τις σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα ως αποτέλεσμα της πτώσης των ορμονών. Όπως είναι κατανοητό, αυτό μπορεί να κάνει πολλές γυναίκες να αισθάνονται ότι η δική τους εμπειρία είναι υποτιμημένη ή να τις ωθεί να “χαμογελούν και να το υπομένουν”.
8. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων
Αυτό δεν ισχύει. Η HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) μπορεί να είναι μια απίστευτα αποτελεσματική επιλογή για πολλές γυναίκες στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, βοηθώντας τις να αντικαταστήσουν και να αναπληρώσουν κάποιες από τις ορμόνες που εξαντλούνται. Ωστόσο, για άλλες με ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλα ιατρικά θέματα, μπορεί να είναι απρόσιτη.
Παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή με λαχανικά, φρούτα και πρωτεΐνες, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα φυσικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα συμπληρώματα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα (φυτικές ενώσεις που μιμούνται τα οιστρογόνα) μπορεί να βοηθήσουν στην άμβλυνση ορισμένων συμπτωμάτων, όπως η κόπωση, η ομίχλη του εγκεφάλου, τα προβλήματα διάθεσης ή οι εξάψεις.
9. Η εμμηνόπαυση διαταράσσει οριστικά τη σεξουαλική ζωή
Αν και πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια συμπτώματα που δυσκολεύουν λίγο το σεξ, όπως η κολπική ξηρότητα και η χαμηλή λίμπιντο, η εμμηνόπαυση δεν είναι ο δολοφόνος της σεξουαλικής ζωής, όπως την παρουσιάζουν. Πολλές γυναίκες συνεχίζουν να διατηρούν υγιή σεξουαλική ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και πέραν αυτής.
Υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να βελτιώσουν αυτά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης – όπως ασκήσεις πυελικού εδάφους για το επώδυνο σεξ. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επικοινωνεί στον σύντροφό της το πώς αισθάνεται για την προώθηση μιας βαθύτερης σύνδεσης, συναισθηματικά και σωματικά.
10. Η εμμηνόπαυση δεν τελειώνει ποτέ
Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση είναι ότι πρόκειται για μια τρομερή, απαίσια εμπειρία για κάθε γυναίκα. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια πολύπλοκη, περίπλοκη, συναισθηματικά δύσκολη και σωματικά εξαντλητική εμπειρία για πολλές γυναίκες. Κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί ότι για πολλές, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να έρχεται και να φεύγει και να μπορούν να εξακολουθούν να ζουν μια πλούσια, ικανοποιητική, παραγωγική ζωή γεμάτη χαρά.
Πηγή: shape.gr