• Latest
ΡΕΥΜΑ ΔΕΗ

Ρήτρες αναπροσαρμογής τιμολογίου: Οι κρυφοί όροι που αυξάνουν το ρεύμα – Πως υπολογίζονται

25 Οκτωβρίου 2021
ΔΕΥΑΒ, Κληροδοτήματα, Αγροβόιο, Γαλατινή και ΕΚΑΒ στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Βίντεο

Βόιο: Ένταση και χαρακτηρισμοί για την κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία. Βίντεο

23 Μαρτίου 2026
Βόιο: Η αναφορά σε αυτιστική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και η αντίδραση του Κώστα Ζήκου. Βίντεο

Βόιο: Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου. Ποιοι και γιατί είπαν όχι. Βίντεο

23 Μαρτίου 2026
Το Φορτηγό της Ποίησης Junior στην Κοζάνη

Το Φορτηγό της Ποίησης Junior στην Κοζάνη

23 Μαρτίου 2026
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Παρέμβασης για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Παρέμβασης για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23 Μαρτίου 2026
Ενημερωτική δράση της ΔΙΑΔΥΜΑ για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης

Ενημερωτική δράση της ΔΙΑΔΥΜΑ για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης

23 Μαρτίου 2026
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών στα μέλη του

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Απόψεις – προτάσεις επί του σχεδίου ΚΥΑ υλοποίησης Σχεδίων Βελτίωσης του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

23 Μαρτίου 2026
Ορκωμοσία πέντε Δημοτικών Αστυνομικών στον Δήμο Γρεβενών

Ορκωμοσία πέντε Δημοτικών Αστυνομικών στον Δήμο Γρεβενών

23 Μαρτίου 2026
Προβληματισμοί, συμμετοχή και προτασεις στην εκδήλωση της Κίνησης με θέμα “Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός στην Κοζάνη της Μετάβασης, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

Προβληματισμοί, συμμετοχή και προτασεις στην εκδήλωση της Κίνησης με θέμα “Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός στην Κοζάνη της Μετάβασης, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

23 Μαρτίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης για το έργο οδικής σύνδεσης «Βελτίωση οδού Κερασιά-Μηλιά»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης για το έργο οδικής σύνδεσης «Βελτίωση οδού Κερασιά-Μηλιά»

23 Μαρτίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 ο 1ος Αγώνας Δρόμου «VoioRace 2026» στη Νεάπολη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 ο 1ος Αγώνας Δρόμου «VoioRace 2026» στη Νεάπολη

23 Μαρτίου 2026
Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  στην ημερίδα Smart Cities, Smart Regions στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ημερίδα Smart Cities, Smart Regions στη Θεσσαλονίκη

23 Μαρτίου 2026
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 58χρονος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και βεγγαλικών

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 58χρονος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και βεγγαλικών

23 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ρήτρες αναπροσαρμογής τιμολογίου: Οι κρυφοί όροι που αυξάνουν το ρεύμα – Πως υπολογίζονται

sierafm by sierafm
25 Οκτωβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΡΕΥΜΑ ΔΕΗ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στις ρήτρες αναπροσαρμογής θα πρέπει να εστιάζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που τους χρεώνουν οι προμηθευτές. Αυτό βέβαια με τη σειρά του προϋποθέτει πολύ καλή γνώση μαθηματικών, για να αποκρυπτογραφήσουν τις πολύπλοκες εξισώσεις βάσει των οποίων ο κάθε προμηθευτής ενεργοποιεί τις ρήτρες, βασική παράμετρος των οποίων είναι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έχει πάρει την ανιούσα, καθώς ακολουθεί το ράλι των τιμών των CO2 και παράλληλα τη μικρότερης κλίμακας ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι χρεώσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της εν λόγω ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος αποτελούν μέρος της σύμβασης προμήθειας, του κάθε προμηθευτή, ενώ η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εν λόγω χρεώσεων αναγράφεται μέσα σε αυτή.

Εφόσον λοιπόν η Σύμβαση Προμήθειας μεταξύ του Προμηθευτή και του Πελάτη (ρήτρες αναπροσαρμογής) , προβλέπει την επιβολή της ανωτέρω Ρήτρας, η τελευταία είναι νόμιμη, στο πλαίσιο της συμβατικής σχέσης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

H Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της περί  προστασίας των καταναλωτών και για τη διασφάλιση της ενημέρωσής τους βάσει των αρχών της διαφάνειας, της απλότητας και της σαφήνειας των τιμολογίων που προσφέρονται στους Μικρούς Καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, προχώρησε στην έκδοση της Απόφαση ««Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ B 1364/ 14.04.2020)», βάσει της οποίας  πρότεινε την τυποποίηση και απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού των ρητρών αναπροσαρμογής.

Ρήτρες αναπροσαρμογής: Πως υπολογίζονται

Πιο αναλυτικά, πρότεινε την παρακάτω μορφή για τους μηχανισμούς αναπροσαρμογής τιμολογίων που εφαρμόζονται σε τιμολόγια που προσφέρονται από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής Ενέργειας:

Όπου:

C(x): Μοναδιαίο κόστος του εκάστοτε μηχανισμού αναπροσαρμογής χρέωσης του κάθε μεγέθους x.

 x: Ο μέσος όρος που λαμβάνει το κάθε μέγεθος αναφοράς της αγοράς για την περίοδο ελέγχου (t).

Lu: Τιμή του μεγέθους αναφοράς πάνω από την οποία ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπροσαρμογής χρεωστικά προς τον Καταναλωτή.

 Ll: Τιμή του μεγέθους αναφοράς κάτω από την οποία ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπροσαρμογής πιστωτικά προς τον Καταναλωτή.

α: Συντελεστής Προσαύξησης, ο οποίος επιλέγεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή. Είναι αριθμός μεγαλύτερος από το 0.

Οι μονάδες του μηχανισμού πρέπει να ορίζονται κατά τρόπο ώστε το γινόμενο  και το γινόμενο  να εκφράζονται τελικώς σε €/kWh.

β: Συντελεστής Προσαύξησης, ο οποίος επιλέγεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή. Είναι αριθμός μεγαλύτερος ή ίσος από το 0 και εκφράζεται σε €/kWh.

Όπως αναφέρει το energycost.gr η πιο συνηθισμένη εφαρμογή, είναι αυτή που παρακολουθεί τις μεταβολές της Οριακής Τιμής Συστήματος,  και πλέον της Τιμής Αγοράς Επόμενης Ημέρας,  δηλαδή της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προσδιορίζεται με βάση το θεμελιώδη κανόνα της ζήτησης και της προσφοράς για κάθε ώρα και εκφράζεται κατά κανόνα σε €/MWh.

Μια άλλη εφαρμογή είναι αυτή που παρακολουθεί τις μεταβολές του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων , δηλαδή της τιμής του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ρύπων, η οποία προσδιορίζεται με ανάλογο τρόπο.

Ο υπολογισμός από το σύστημα της εκάστοτε επιβάρυνσης ή ελάφρυνσης του λογαριασμού (καθότι οι μηχανισμοί αυτοί λειτουργούν και υπέρ των καταναλωτών όταν διαμορφώνονται οι πρόσφορες συνθήκες) πραγματοποιείται ως εξής:

  • Για κάθε μήνα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ή το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων αντίστοιχα), προσδιορίζει τη μέση Οριακή Τιμή Συστήματος του μήνα (ή για την περίπτωση δικαιωμάτων εκπομπών CO2  το μέσο όρο τιμών κλεισίματος του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης (Future) EUA, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με μήνα ωρίμανσης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους)
  • Ανάλογα με την περίοδο κατανάλωσης για την οποία ο καταναλωτής πραγματοποιεί σύγκριση, (1 μήνας, 4 μήνες ή ένας χρόνος), η κατανάλωση επιμερίζεται ομοιόμορφα στους μήνες και η τιμή του μηχανισμού προσαρμογής υπολογίζεται με βάση την μέση  Οριακή τιμή του κάθε μήνα και την αντίστοιχη κατανάλωση (και αντίστοιχα για την περίπτωση του CO2).
  • Αν ο καταναλωτής επιλέξει να μη χρησιμοποιηθεί η Μέση Οριακή Τιμή για κάθε μήνα (ή τιμή δικαιωμάτων CO2) , έχει την επιλογή να την αντικαταστήσει με τιμή της επιλογής του (εν είδη πρόβλεψης) για όλη ωστόσο την περίοδο που επιλέγει.

Αν σε κάποιο τιμολόγιο εφαρμόζεται η προτεινόμενη από τη ΡΑΕ τυποποίηση, πραγματοποιούνται υπολογισμοί με βάση την προτεινόμενη μεθοδολογία. Για την ενημέρωσή σας, οι Προμηθευτές καταχωρούν τις τιμές της μεθοδολογίας, δηλαδή:

Lu: Τιμή του μεγέθους αναφοράς πάνω από την οποία ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπροσαρμογής χρεωστικά προς τον Καταναλωτή. (€/MWh)

Ll: Τιμή του μεγέθους αναφοράς κάτω από την οποία ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπροσαρμογής πιστωτικά προς τον Καταναλωτή. (€/MWh)

α: Συντελεστής Προσαύξησης, ο οποίος επιλέγεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή. Είναι αριθμός μεγαλύτερος από το 0.

β: Συντελεστής Προσαύξησης, ο οποίος επιλέγεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή. (€/kWh)

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους προμηθευτές να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μορφές μηχανισμών τυποποίησης.

Για τον προσδιορισμό της χρέωσης ή της πίστωσης καταρτίζονται από τους Προμηθευτές πίνακες αντιστοίχισης τιμών της οριακής τιμής Συστήματος με την αντίστοιχη χρέωση ή πίστωση σε €/kWh.

Στους πίνακες αυτούς, οριοθετείται η «περιοχή προστασίας», όπου ο συντελεστής χρέωσης ή πίστωσης είναι 0, ενώ βηματικά χτίζονται οι περιοχές που αντιστοιχούν σε αντίστοιχη χρέωση ή πίστωση σε €/kWh.

Αμφότεροι οι υπολογισμοί αποσκοπούν στο να δώσουν στον καταναλωτή μια προσέγγιση (με βάση τις ανωτέρω ρεαλιστικές παραδοχές) της πρόσθετης χρέωσης ή του πρόσθετου οφέλους που μπορεί να υπάρχει σε προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας με ομοιόμορφο τρόπο μεταξύ των προμηθευτών και δεν αποτελούν ενδεδειγμένη μέθοδο απόλυτης τιμολόγησης και επαλήθευσης των λογαριασμών κατανάλωσης.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΡΕΥΜΑ
Previous Post

Άλλαξαν τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ. Τι αλλάζει στα ωράρια και τα μέτρα προστασίας

Next Post

Μελέτη ΕΚΠΑ για την ανοσία των εμβολιασμένων: Αυτοί είναι οι πλέον «οχυρωμένοι» απέναντι στη Δέλτα

Next Post
κορονοιος εμβολιο

Μελέτη ΕΚΠΑ για την ανοσία των εμβολιασμένων: Αυτοί είναι οι πλέον «οχυρωμένοι» απέναντι στη Δέλτα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Βόιο: Ένταση και χαρακτηρισμοί για την κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία. Βίντεο
  • Βόιο: Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου. Ποιοι και γιατί είπαν όχι. Βίντεο
  • Το Φορτηγό της Ποίησης Junior στην Κοζάνη
  • Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Παρέμβασης για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
  • Ενημερωτική δράση της ΔΙΑΔΥΜΑ για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr