• Latest
εμβολιο, Ανεμβολίαστοι

Ποιοι είναι τελικά οι ανεμβολίαστοι -Έρευνα της Metron Analysis καταρρίπτει τους μύθους

9 Νοεμβρίου 2021
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2026. Όλο το πρόγραμμα, Περισσότερες από 160 εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του Βοΐου!

Σάββατο 08 Αυγούστου με πολλές εκδηλώσεις στο Βόιο. Παρουσίαση Αλόγων, Πάρτι Νεολαίας, Σινεμά, βιβλία, Γιορτή Ψωμιού και Δράκου!

6 Αυγούστου 2026
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σιάτιστας για τον καύσωνα

Δήμος Κοζάνης: Επεκτείνεται το δίκτυο ταϊστρών-ποτιστρών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

6 Αυγούστου 2026
Ανακοίνωση Αυτοτελούς Γραφείου Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς Δήμου Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: Επισκέψιμο το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή

6 Αυγούστου 2026
Δήμος Καστοριάς: Συνεχείς εργασίες για την αποκατάσταση, συντήρηση και αναβάθμιση των δημοτικών υποδομών

Δήμος Καστοριάς: Συνεχείς εργασίες για την αποκατάσταση, συντήρηση και αναβάθμιση των δημοτικών υποδομών

6 Αυγούστου 2026
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

«Μαζί για την Κοζάνη»: Ο παραπλανητικός φακός του κ. Μαλούτα

6 Αυγούστου 2026
Δήμος Κοζάνης: «Το βιβλίο που είμαι» – Όταν τα παιδιά γίνονται οι ήρωες της δικής τους ιστορίας

Δήμος Κοζάνης: «Το βιβλίο που είμαι» – Όταν τα παιδιά γίνονται οι ήρωες της δικής τους ιστορίας

6 Αυγούστου 2026
Βόιο: Ιερά Πανήγυρη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μόρφης – Θα τεθεί σε προσκύνηση λείψανο της Αγίας Σοφίας της εν Κλεισούρας

Βόιο: Ιερά Πανήγυρη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μόρφης – Θα τεθεί σε προσκύνηση λείψανο της Αγίας Σοφίας της εν Κλεισούρας

6 Αυγούστου 2026
Λαϊκή βραδιά με Ζαφείρη Μελά και Σαμπρίνα στο Τσοτύλι

Λαϊκή βραδιά με Ζαφείρη Μελά και Σαμπρίνα στο Τσοτύλι

6 Αυγούστου 2026
1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής

Δήμος Βοΐου: 1η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων στη Νεάπολη

6 Αυγούστου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Ενίσχυση στα γκολ ποστ με Θοδωρή Μήτκα

Μακεδονικός Σιάτιστας: Ενίσχυση στα γκολ ποστ με Θοδωρή Μήτκα

6 Αυγούστου 2026
Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μονή Δρυοβούνου Βοΐου. Φωτογραφίες

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μονή Δρυοβούνου Βοΐου. Φωτογραφίες

6 Αυγούστου 2026
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Hanoi University

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Hanoi University

6 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι τελικά οι ανεμβολίαστοι -Έρευνα της Metron Analysis καταρρίπτει τους μύθους

sierafm by sierafm
9 Νοεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εμβολιο, Ανεμβολίαστοι
0
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για να λύσεις ένα πρόβλημα, η πρώτη προϋπόθεση είναι να το κατανοήσεις. Πολύ περισσότερο όταν το πρόβλημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποτυχία του εμβολιασμού στη χώρα μας, είναι σύνθετο και πολυπαραμετρικό.

Μια ματιά στην πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis για τη ΔιαΝΕΟσις ξεκλειδώνει το «μαύρο κουτί» της αποτυχίας, την οποία τώρα πληρώνουμε με τραγικούς αριθμούς θανάτων και βαριές νοσηλείες.

Πρώτο και βασικό λάθος, ένα ανομοιογενές κοινωνικό σύνολο, τους ανεμβολίαστους, το απαξιώσαμε με την ισοπεδωτική κατηγοριοποίησή του, στους «ψεκ», στους «ψεκασμένους». Με άλλα λόγια, το «τσιμεντώσαμε» στην άρνηση και το μετατρέψαμε σε «ομάδα», σε «κίνημα αντίστασης», σε αντίπαλο. Αρα, το χάσαμε και μαζί χάσαμε και τον έλεγχο της πανδημίας.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα της Metron Analysis; Στο ερώτημα «για ποιους λόγους δεν σκέφτεστε να κάνετε το εμβόλιο κατά της Covid-19», οι απαντήσεις που προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα του ανορθολογισμού και της άρνησης της πραγματικότητας είναι συγκρατημένες. Ενδεικτικά, μόνο το 3,8% πιστεύει ότι «αλλοιώνει το DNA», το 1,2% ότι «έχει τσιπάκι», το 0,6% γιατί «δεν το επιτρέπει η θρησκεία», το 1,1% γιατί πιστεύουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός», το 8,9% γιατί θεωρούν ότι «η νόσος είναι ήπια».

Η μεγάλη μάζα των ανεμβολίαστων δεν στηρίζει την άρνησή της στον ανορθολογισμό, αλλά στον φόβο και την ατελή γνώση. Το 57,8% των ανεμβολίαστων φοβούνται ότι το εμβόλιο «μπορεί να μην είναι ασφαλές και να έχει παρενέργειες». Επίσης, το 24,6% πιστεύει ότι «δεν θα είναι αποτελεσματικό», το 5,8% είναι αισιόδοξο ότι δεν θα κολλήσει την ασθένεια και το 11,1% θεωρεί ότι δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ακόμη και το 25,7% που «δεν πιστεύει στα εμβόλια» άνετα εντάσσεται, όχι στον ανορθολογισμό, αλλά σε μια «μόδα» της τελευταίας δεκαετίας, προ Covid, που αναπτύχθηκε από γιατρούς στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής ιατρικής.

Αν λοιπόν η συντριπτική κατηγορία των ανεμβολίαστων δεν είναι «αρνητές» και «ψεκασμένοι», αλλά άνθρωποι φοβισμένοι, με έντονο σκεπτικισμό και απορίες, τότε είναι προφανές ότι μια πολιτική προσέγγισης από το οργανωμένο κράτος δεν θα ήταν η απαξίωση, αλλά η εξαντλητική απόπειρα πειθούς, ενημέρωσης και απάντησης στους φόβους τους. Από θεσμούς και πρόσωπα που διέθεταν τεκμήρια εμπιστοσύνης. Μια πολιτική προσέγγισης που θα απευθυνόταν στη μεγάλη πλειονότητα, τουλάχιστον στα 2/3 των ανεμβολίαστων. Γιατί το υπόλοιπο 1/3, απ’ ό,τι φαίνεται και από την έρευνα, δεν είναι για εμβόλιο, αλλά για ψυχιατρική διερεύνηση. Αντί γι’ αυτό, τα χάσματα μεγάλωσαν και η εμπιστοσύνη χάθηκε, πιθανά ανεπιστρεπτί.

Ενδεικτικά, στην έρευνα της Metron Analysis, οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών και πολιτών φαίνεται να έχουν διαρραγεί.

Στο ερώτημα «ποια εμπιστοσύνη έχετε για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην κλίμακα 1-5», η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι στο κατώτερο σημείο, με 2,6. Στην οροφή της κλίμακας βρίσκεται ο προσωπικός γιατρός με 4,1, ο φαρμακοποιός με 4, και οι διεθνείς φορείς (ΠΟΥ κ.λπ.) με 3,2.

Αν όλα αυτά αποτελούν διαπιστώσεις γιατί χάσαμε τη μάχη (ισοπέδωση των ανεμβολίαστων-χάσμα εμπιστοσύνης θεσμών και πολιτών), ταυτόχρονα μπορεί να αποτελούν και πυξίδα για τη διαχείριση του προβλήματος τώρα και στο άμεσο μέλλον. Φωτογραφίζονται οι χρήσιμες απαντήσεις, τα σημεία αιχμής στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η επικοινωνιακή καμπάνια, οι φορείς και τα πρόσωπα που είναι σκόπιμο να την αναλάβουν.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται με απροκάλυπτο τρόπο η νέα ατζέντα λύσεων σε μια στιγμή που η πανδημία δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Παρά τους φόβους της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων να προχωρήσουν στη λύση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε κρίσιμες κατηγορίες του πληθυσμού, οι πολίτες εμφανίζονται πιο ώριμοι.

Το 75,2% αποδέχεται τα εμβόλια να είναι υποχρεωτικά για τους υγειονομικούς, το 71,7% για τους εκπαιδευτικούς, το 68,8% για τους ένστολους. Ακόμη και για την καθολική υποχρεωτικότητα, το 56,4% είναι υπέρ και το 42,5% κατά. Oσοι τρέμουν το περίφημο κόστος, ας ρίξουν μια προσεκτική ματιά στους αριθμούς. Έτσι για να καταπραΰνουν τις φοβίες τους.

Ίσως αυτή να είναι και η λύση να μη χάσουμε τις επόμενες μάχες. Γιατί καλή είναι η αισιοδοξία ότι φτάνουμε στο τέλος του δρόμου, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη… Ότι το μέλλον διαρκεί πολύ, άρα ας προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες κρίσιμες μάχες, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Previous Post

Τέλη κυκλοφορίας 2022 μέσω MyCar: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Next Post

Δείτε σε ποιους Δήμους της Π.Ε. Κοζάνης εντοπίζονται τα 245 κρούσματα της Δευτέρας 8/11 – Η εικόνα των Δήμων στις υπόλοιπες Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας

Next Post
Δωρεάν rapid test

Δείτε σε ποιους Δήμους της Π.Ε. Κοζάνης εντοπίζονται τα 245 κρούσματα της Δευτέρας 8/11 - Η εικόνα των Δήμων στις υπόλοιπες Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σάββατο 08 Αυγούστου με πολλές εκδηλώσεις στο Βόιο. Παρουσίαση Αλόγων, Πάρτι Νεολαίας, Σινεμά, βιβλία, Γιορτή Ψωμιού και Δράκου!
  • Δήμος Κοζάνης: Επεκτείνεται το δίκτυο ταϊστρών-ποτιστρών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς
  • Δήμος Κοζάνης: Επισκέψιμο το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή
  • Δήμος Καστοριάς: Συνεχείς εργασίες για την αποκατάσταση, συντήρηση και αναβάθμιση των δημοτικών υποδομών
  • «Μαζί για την Κοζάνη»: Ο παραπλανητικός φακός του κ. Μαλούτα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr