• Latest
ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ ΑΝΕΛ

Γκουντιός: Αγώνας σαν να μη πέρασε μια μέρα

23 Ιανουαρίου 2018
Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN

Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN

1 Δεκεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!

1 Δεκεμβρίου 2025
Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

1 Δεκεμβρίου 2025
Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

1 Δεκεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία

1 Δεκεμβρίου 2025
Η Μαγεία των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Βόιο

Η Μαγεία των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Βόιο

1 Δεκεμβρίου 2025
Εράτυρα: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Εράτυρα: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

1 Δεκεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Δημόσια Διαβούλευση για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έτος 2026

1 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στις οδούς πέριξ της Πλατείας Ελευθερίας (Λαχαναγορά) την Τρίτη 2/12

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στις οδούς πέριξ της Πλατείας Ελευθερίας (Λαχαναγορά) την Τρίτη 2/12

1 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

1 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκουντιός: Αγώνας σαν να μη πέρασε μια μέρα

sierafm by sierafm
23 Ιανουαρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ ΑΝΕΛ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παλλαϊκή η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Αυθόρμητη, ειλικρινής, άδολη, με πόνο ψυχής και φρόνημα καρδιάς για το Δίκαιο και την Αλήθεια.

Πέρασαν 25 χρόνια από την προηγούμενη φορά. Ίδιος παλμός, ίδιος ενθουσιασμός, ίδια πίστη.

Στην Ελλάδα των 2500 ετών πολιτισμού, ιστορίας, γλώσσας και παράδοσης, τα 25 χρόνια είναι μια ανάσα.

Δεν είναι μεγάλο διάστημα. Δεν χρονίζει κάτι σε τόσο λίγο χρόνο. Δεν παγιώθηκε τίποτα.

Ο χρόνος σ’ αυτό τον τόπο, όπως και η μεγαλοσύνη του «με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα» μας υπενθυμίζει ο Παλαμάς.

Και με το δίκιο ζυγιζεται. Και με τα κόκαλα, τα ιερά, ξαναμετριέται, την πηγή της ελευθερίας. Γιατί ο δικός μας εθνικός ύμνος αφιερώνεται στην ελευθερία και όχι την οικονομία. Στο πνεύμα και όχι στην ύλη. Στη Ζωή και όχι στο βίο.

«Ήρθαν ντυμένοι “φίλοι” αμέτρητες φορές οι εχθροί μου…» μνημονεύει ο άλλος μέγιστος Ελύτης. Και συμπληρώνει «Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους.».
Η Νέα γενιά, οι νέοι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί πριν εικοσιπέντε χρόνια (1992), παρότι ακατέργαστοι από το σχολείο τους, έχουν μνήμη εικοσιπέντε αιώνων. Ήταν εκεί με πρότυπο και καθοδηγητή τον συνομήλικό τους Παύλο Μελά.

Οι αξίες τους είναι αναλλοίωτες και σμιλεμένες από χέρια ροζιασμένα, με λυτρωμένη καρδιά και φρόνιμα των προηγούμενων αγνών και ανιδιοτελών αγωνιστών.

Όχι των αγωνιστών με αντικαταβολή σε χρήμα, θέσεις, «καλοζωία» αλλά και ιστορικό εξευτελισμό. Και αυτό επαναλαμβάνεται πάντα με την ίδια φρεσκάδα και φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα. Αδιάλειπτα, ιστορικά δικαιωμένο και κατά συνέπεια απόλυτα αληθινό.

Το δίκαιο δεν θα μας το πάρουνε αν δεν το ξεριζώσουμε από την καρδιά μας. Αν δεν το αφήσουμε από το νου μας.

Το προστάζει ο Περικλής και μας το μεταφέρει ο Θουκυδίδης λέγοντας στους Αθηναίους το 431π.χ. να μην συμβιβαστούν με τους Λακεδαιμόνιους γιατί ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΓΗ ΓΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.

Τα παιδιά το ξέρουν. Όχι από γνώση. Από την εμπειρία της συλλογικής μνήμης. Όσοι χάνουν αυτή τη μνήμη συμβιβάζονται εντίμως – ατίμως.

Μετά από 2200 χρόνια όταν ο Άγγλος Χάμιλτον (υπερδύναμη) ζήτησε από τον Κολοκοτρώνη συμβιβασμό, η απάντηση του αρχιστράτηγου ήταν πανομοιότυπη «Αυτό δεν γίνεται ποτέ. Εμείς ποτέ συμβιβασμό (για τις αξίες μας) δεν εκάναμεν… Ελευθερία ή θάνατος». Ούτε ο Παλαιολόγος συμβιβάστηκε αναφέρει ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης επιβεβαιώνοντας το συνεχές του έθνους (εθνικιστή και πατριδοκάπηλο θα τον αποκαλούσουν αυτόματα κάθε είδους εθελότυφλοι «ορθολογιστές» όπως και οι αντίστοιχοι λιμοκοντόροι της εποχής του).

Ούτε τώρα είναι ώρα για συμβιβασμούς. Όσο έντιμοι κι αν είναι για τους άλλους, θα είναι ύβρις προς τα κόκαλα και προς τα παιδιά μας που γεννιούνται σήμερα.

Όταν εικοσπενταρίσουν, τι θα απαντήσουμε αν είμαστε εμείς η γενιά που θα τους έχουμε αποκόψει από την αέναη παράδοση, «το παμπάλαιο χώμα» κατά τον Ελύτη.

Το φως και τον πολιτισμό μας, στο διηνεκές θα τα κατέχουμε γιατί τα παρέχουμε. Είναι δικά μας γιατί τα δίνουμε με ανοικτή καρδιά, αφιλοκερδώς, γενναιόδωρα, ασύστολα και άπλετα σε όλους.

Τα υπερασπιζόμαστε όμως από κλέφτες, από επιβουλείς, από κατακτητές, από καιροσκόπους, από κοντόφθαλμους καταπατητές, από επίδοξους οπορτουνιστές, από ιδεολόγους της …Χαλιμάς, από «εφιάλτες και πηλιογούσιδες».

Γιατί «τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε παρά μόνο σίδερο και φωτιά».
Ο Μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται, σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Γκουντιός Β. Γιάννης
Στέλεχος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Tags: ΑΝΕΛ
Previous Post

Σύλλογος Βοϊοτών Κοζάνης Η Αγία Παρασκευή- Ετήσιος χορός

Next Post

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Έναρξη κινηματογραφικών προβολών

Next Post
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Έναρξη κινηματογραφικών προβολών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN
  • Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!
  • Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025
  • Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»
  • Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr