• Latest
κορονοιος

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα το πρώτο 48ωρο, σε τι διαφέρει από άλλα στελέχη κορονοϊού

22 Δεκεμβρίου 2021
Με τρία έργα ζωγραφικής συμμετείχε η Εικαστικός – Νηπιαγωγός Καπάντζου Χριστίνα, στην μεγάλη έκθεση της Art Way, με θέμα την κακοποίηση των γυναικών

Με τρία έργα ζωγραφικής συμμετείχε η Εικαστικός – Νηπιαγωγός Καπάντζου Χριστίνα, στην μεγάλη έκθεση της Art Way, με θέμα την κακοποίηση των γυναικών

25 Απριλίου 2026
Τροχαίο έξω από το Βατερό. (Φωτογραφία)

Τροχαίο έξω από το Βατερό. (Φωτογραφία)

24 Απριλίου 2026
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Και οι επιτυχίες συνεχίζονται

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Και οι επιτυχίες συνεχίζονται

24 Απριλίου 2026
1η Συνάντηση των πόλεων Κοζάνης και Σαμψούντας στο πλαίσιο της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων & Έξυπνων πόλεων

1η Συνάντηση των πόλεων Κοζάνης και Σαμψούντας στο πλαίσιο της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων & Έξυπνων πόλεων

24 Απριλίου 2026
Συνάντηση στο Δημαρχείο Κοζάνης για Λιάπειο Κολυμβητήριο

Συνάντηση στο Δημαρχείο Κοζάνης για Λιάπειο Κολυμβητήριο

24 Απριλίου 2026
Στέγη για την “ΕΛΠΙΔΑ” από τον Δήμο Γρεβενών

Στέγη για την “ΕΛΠΙΔΑ” από τον Δήμο Γρεβενών

24 Απριλίου 2026
Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καστοριάς

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καστοριάς

24 Απριλίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 28 Απριλίου 2026

24 Απριλίου 2026
Βόιο: Η αναφορά σε αυτιστική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και η αντίδραση του Κώστα Ζήκου. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Πέμπτη 30 Απριλίου

24 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για την εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα

Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για την εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα

24 Απριλίου 2026
Μέχρι την Παρασκευή οι ανανεώσεις εγγραφής στο ΜΕΝΟ

Μ. Σχοινάς στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις» – Τα τρία «εργοτάξια» για τον πρωτογενή τομέα

24 Απριλίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Να αυξηθεί η συμμετοχή των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου της ΔΕΗ».

24 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 25 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα το πρώτο 48ωρο, σε τι διαφέρει από άλλα στελέχη κορονοϊού

sierafm by sierafm
22 Δεκεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά που εμφανίζονται από μόλυνση από άλλα στελέχη.

Η απειλή της Όμικρον προκαλεί ανησυχία εν αναμονή των εργαστηριακών δεδομένων που θα δείξουν σε ποιο ποσοστό διαφεύγει της ανοσιακής απόκρισης.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αρχικά στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο.

Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Αναλυτικά:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Λύτρας για μετάλλαξη Όμικρον

Στην πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον» αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”».

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

 

 

Ο κ. Λύτρας κοινοποίησε και σχετικό πίνακα από τον Αμερικανό καθηγητή Ιατρικής Ερικ Τόπολ, ο οποίος δείχνει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» έχει γίνει πλέον κυρίαρχη στις ΗΠΑ, καθώς στο τέλος τις περασμένης εβδομάδας αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων.

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», πρόσθεσε ο καθηγητής.

 

 

Τι λένε οι ειδικοί

Διάλογο για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία COVID-19 άνοιξε η Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιώντας σήμερα ενημερωτική εκδήλωση, όπου μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τη νόσο, την πρόληψη και την θεραπεία της.

Είναι μια ήπια ίωση η covid ή όχι; Η νόσος covid δεν είναι το κοινό κρυολόγημα. Περίπου το 80% περνάει τη νόσο ήπια, 15% παρουσιάζει σοβαρή νόσο και 5% εξαιρετικά σοβαρή, είπε η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Η θνητότητα είναι της τάξης του 2,3%.

Πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, με κυρίαρχη την ηλικία, που είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου. Επίσης, οι συννοσηρότητες παίζουν μεγάλη σημασία.

Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που διαφοροποιεί την βαρύτητα της νόσου είναι το εμβόλιο. Ένας εμβολιασμένος έχει 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθεί και 14 φορές να χάσει τη ζωή του από κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί.

Στα συμπτώματα της covid-19 αναφέρθηκε ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να λέμε ότι έχουμε απλό κρυολόγημα, προτείνοντας την διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Πονοκέφαλος, μύτη που «τρέχει», φτάρνισμα, πονόλεμος, κόπωση, είναι συμπτώματα κοινά με το κρυολόγημα, άρα ενόψει και των εορτών ανεξάρτητα του εμβολιασμού ή όχι καλό είναι να κάνουμε τεστ, είπε ο κ. Σύψας.

Το πιο αναγνωρίσιμο σύστημα που προσβάλλεται είναι το αναπνευστικό και η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η πνευμονία και αυτή είναι η αιτία των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ανέφερε από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Β ́ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Το ζήτημα είναι αν η πνευμονία δίνει κλινικά συμπτώματα αναγνωρίσιμα από τον ασθενή, δύσπνοια στην κόπωση και μετά θα γίνεται ακόμη και στην ηρεμία ή όχι.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να έχει «σιωπηλή υποξεγονεμία», δηλαδή ο ασθενής να βιώνει χαμηλό οξυγόνο χωρίς να το αισθάνεται. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο, είπε ο καθηγητής η χρησιμοποίηση του οξυμέτρου, (μέτρηση και στα δύο χέρια στο ίδιο δάχτυλο για 20 δευτερόλεπτα, με όριο 94%), ώστε να βρεθεί έγκαιρα ο ασθενής με πρόβλημα.

Στην αναγνώριση και έκταση της πνευμονίας βασικό εργαλείο ήταν η αξονική τομογραφία. Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν είχε την χαρακτηριστική εικόνα της «σιωπηλής υποξεγονεμίας», όσο στα πρώτα πανδημικά κύματα, όπως φάνηκε κλινικά. Επίσης, ασθενείς έρχονται με επιδείνωση απ΄ ότι στα αρχικά κύματα, κυρίως γιατί οι ίδιοι αισθάνονται ότι μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους στο σπίτι, παρότι βλέπουν ότι η νόσος εξελίσσεται.

Στα παιδιά αναφέρθηκε η Βασιλική Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια της Γ΄ Παιδιατρικής κλινικής στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μεγάλο ποσοστό παιδιών κάτω των 10 ετών νοσούν ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα που δύσκολα ξεχωρίζουν από ένα κοινό κρυολόγημα. Ακόμα και όταν εμφανίζουν συμπτώματα, έχουν πυρετό, ρινίτιδα, βήχα, πονόλεμο, πονοκέφαλο, μυαλγίες, κόπωση και μπορεί ο πυρετός να απουσιάζει και να εμφανίζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά. Ο κορεσμός του οξυγόνου συνήθως είναι φυσιολογικός για τα παιδιά. Τα παιδιά νοσούν ελαφριά και λιγότερο χρειάζονται να νοσηλευθούν, είπε.

Στην οξεία φάση μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό με δύσπνοια και να χρειαστεί εισαγωγή. Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, μόλις το 1,2% των παιδιών χρειάστηκε να νοσηλευθούν και μόλις το 6% από αυτά χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ. Τόνισε ότι αν και τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, το 85% των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία είναι υγιή. Άρα, κατέληξε, όλα τα παιδιά είναι ευάλωτα.

Οι ΜΕΘ στην Ελλάδα είχαν διαχρονικά 30-35% θνητότητα. Αυτό, είπε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, διευθύντρια της Α ́ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μάς έφερε σε σχετικά καλή θέση.

Δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουμε περιστατικά μη διασωληνωμένα τα οποία έχουν λιγότερα προβλήματα από τους βαρέως πάσχοντες που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και καταφέραμε στο πρώτο κύμα να «έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα επιβίωσης, τα οποία όμως άρχισαν να επιδεινώνονται», όσο αυξανόταν η πίεση στο σύστημα υγείας. Οι Έλληνες εντατικολόγοι αντιμετωπίζουν την πανδημία με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα, παρά την βαριά κλινική εικόνα των ασθενών.

Ο άρρωστος στο σπίτι δεν πρέπει να πάρει φάρμακα, μόνο αντιπυρετικά και καλή ενυδάτωση, είπε η Αντωνία Κουτσούκου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, διευθύντρια της Α ́ Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει ένα οξύμετρο και θερμόμετρο και να παρακολουθεί την κατάστασή του τρεις φορές την ημέρα. Αν ο κορεσμός παραμένει κάτω από 94 πρέπει να επισκεφτεί νοσοκομείο. Για τις βιταμίνες, είπε ο κ. Σύψας, δεν φαίνεται ότι βοηθούν. Τα νεότερα αντιικά φάρμακα πρέπει να χορηγηθούν 3-5 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε έναν αλγόριθμο για νοσηλευόμενους ασθενείς, ο οποίος είναι αναρτημένος στον ΕΟΔΥ, όπου ο κάθε γιατρός μπορεί να τον δει και να τον χρησιμοποιήσει. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σύψας, θα αναθεωρηθεί σύντομα.

Τα νεότερα για τη θεραπεία του κορονοϊού

Στο θέμα της θεραπείας του κοροναϊού, αναφέρθηκε στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης ξεκαθάρισε ότι η θεραπεία της νόσου πρέπει να χωριστεί σε δύο φάσεις. Η μία είναι στο σπίτι που δυστυχώς γίνεται μία καταστρατήγηση φαρμάκων και παρεμβάσεων και η δεύτερη αφορά την αντιμετώπιση μέσα στο νοσοκομείο.

Ιδανική θεραπεία όπως είπε, δεν υπάρχει. Μέσα στο νοσοκομείο αυτό που κάνουμε είναι καλύτερη οξυγονοθεραπεία και με το σωστό τρόπο χρήσης των φαρμάκων βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Στο θέμα της θεραπείας και των μονοκλωνικών αντισωμάτων ο Νίκος Σύψας υπογράμμισε ότι τα αντιικά φάρμακα δεν επηρεάζονται από τη μετάλλαξη Όμικρον. «Η Όμικρον έχει σχεδόν 50 μεταλλάξεις αλλά και οι 30 εμφανίζονται στην πρωτεϊνη ακίδα. Τα αντιικά φάρμακα έχουν ένζυμα και δεν αναμένουμε να έχουμε σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Σιάτιστα: «Ημέρες Αλληλεγγύης» απο την ομάδα Humans First

Next Post

Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο αβγό δεινοσαύρου 66 εκατ. ετών που περιείχε ένα άψογα διατηρημένο έμβρυο

Next Post
ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο αβγό δεινοσαύρου 66 εκατ. ετών που περιείχε ένα άψογα διατηρημένο έμβρυο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Με τρία έργα ζωγραφικής συμμετείχε η Εικαστικός – Νηπιαγωγός Καπάντζου Χριστίνα, στην μεγάλη έκθεση της Art Way, με θέμα την κακοποίηση των γυναικών
  • Τροχαίο έξω από το Βατερό. (Φωτογραφία)
  • Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Και οι επιτυχίες συνεχίζονται
  • 1η Συνάντηση των πόλεων Κοζάνης και Σαμψούντας στο πλαίσιο της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων & Έξυπνων πόλεων
  • Συνάντηση στο Δημαρχείο Κοζάνης για Λιάπειο Κολυμβητήριο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr