• Latest
ακροπολη

Τimes: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστρέψουν

12 Ιανουαρίου 2022
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Φλώρινα: Συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός. Είχε καταδίκη 8 χρόνια για ναρκωτικά

9 Αυγούστου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Γρεβενά: Απατεώνες άρπαξαν 5.400 ευρώ. Εξιχνιάσθηκε η υπόθεση

9 Αυγούστου 2025
Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονου Καστοριανού – Έκκληση για πληροφορίες

Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονου Καστοριανού – Έκκληση για πληροφορίες

9 Αυγούστου 2025
Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες στο Άργος Ορεστικό – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει ένα γατάκι

Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες στο Άργος Ορεστικό – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει ένα γατάκι

9 Αυγούστου 2025
Οι κορυφαίοι παίκτες του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson στον 21ο αιώνα

Σαουθάμπτον – Ρέξαμ: Χολιγουντιανή πρεμιέρα στην Τσάμπιονσιπ

9 Αυγούστου 2025
Ανθοχώρι: Υποδοχή λειψάνων της Αγίας Άννης

Ανθοχώρι: Υποδοχή λειψάνων της Αγίας Άννης

9 Αυγούστου 2025
ΓΙΑΤΡΟΣ

5 ενδείξεις ότι πρέπει να επισκεφθείτε ενδοκρινολόγο

9 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Άνδρας σκότωσε σκύλο με κυνηγετικό όπλο

9 Αυγούστου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Μαθητής κατείχε 1.000 αρχεία βίντεο και φωτογραφίες πορνογραφικού υλικού με ανήλικους

9 Αυγούστου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Ξένοι τουρίστες εκβίασαν ιδιοκτήτη καταλύματος – Ζητούσαν 700 ευρώ για να μην τον δυσφημίσουν στο διαδίκτυο

9 Αυγούστου 2025
26χρονη τραυματίστηκε από ομπρέλα στην παραλία: «Θύμα» των ισχυρών ανέμων

26χρονη τραυματίστηκε από ομπρέλα στην παραλία: «Θύμα» των ισχυρών ανέμων

9 Αυγούστου 2025
παιδι

Τρίχρονος με ναρκωτικά στον οργανισμό του – Οι γονείς κατηγορούνται για αμέλεια και κυκλοφορούν ελεύθεροι

9 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τimes: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστρέψουν

sierafm by sierafm
12 Ιανουαρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ακροπολη
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ιστορική στροφή από τους Times του Λονδίνου, οι οποίοι για πρώτη φορά τάσσονται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Eνα άρθρο που δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις. «Ας επικυρώσει το Κοινοβούλιο την επιστροφή τους» σημειώνει εν μέσω αποκαλύψεων.

Στο άρθρο με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (ελγίνεια μάρμαρα): Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά» η βρετανική εφημερίδα, αν και αναφέρει τα Γλυπτά ως ελγίνεια μάρμαρα, τονίζει ότι επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση εναντίον της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα ανακοινώνει ότι αλλάζει γνώμη.

Σημειώνει ότι για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Οι Times υποστήριζαν το Μουσείο και την βρετανική κυβέρνηση στην αντίστασή τους για την επιστροφή των Γλυπτών. Οι καιροί και οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστραφούν».

Με ένα κείμενο που θα μείνει στην ιστορία της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, η εφημερίδα Τimes, η ναυαρχίδα του βρετανικού Τύπου εγκαταλείπει την επίσημη βρετανική πλευρά και ζητά με κεντρικό άρθρο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το κείμενο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί το Λονδίνο για το ζήτημα, μετά φυσικά την ιστορική απόφαση της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2022-01/tyimes-marmara-parthenwna.jpg.webp?itok=-9Ffc3qd

H τελευταία εξέλιξη που άλλαξε άρδην τη στάση της εφημερίδας είναι η κατάθεση του θραύσματος Fagan από το Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης -σε αντάλλαγμα η Ιταλία θα πάρει για οκτώ χρόνια ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα. «Η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτή που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από χρόνια. Σε αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο κυλιόμενες εκθέσεις με περίφημες κλασικές αρχαιότητες» σημειώνουν οι Τimes στο κεντρικό τους άρθρο.

Στο κείμενο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία αλλά δεν προχώρησε εξαιτίας της διαφωνίας που υπάρχει σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας των Γλυπτών. «Η Βρετανία επιμένει ότι έχουν νομίμως αποκτηθεί και δεν αποτελούν προϊόν αρπαγής, άρα πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε δικαίωμα να διαθέσει αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.» Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτός ο «γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί γρήγορα να επιλυθεί. Αφήστε τα Γλυπτά να πουληθούν πίσω σε τιμή κόστους. Μια κοινοβουλευτική πράξη επέτρεψε την πώληση από τον Λόρδο Ελγιν στο Μουσείο. Επομένως, ας επικυρώσει το Κοινοβούλιο για την επιστροφή τους».

Η εφημερίδα αναφέρει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε διαχρονικά η Βρετανία για τη διατήρηση των Γλυπτών, όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση της Αθήνας που είχε προκαλέσει φθορές στον Παρθενώνα, την ίδια ώρα που τα Γλυπτά βρίσκονταν προστατευμένα σε ασφαλές περιβάλλον (αναφέρεται στο Βρετανικό Μουσείο, την αίθουσα που τα τελευταία χρόνια γεμίζει με νερά κατά τις ισχυρές βροχοπτώσεις…). «Αυτό το επιχείρημα δεν στέκει πλέον. Τα Γλυπτά έχουν υποστεί ζημιές από το ακατάλληλο καθάρισμά τους και η Ελλάδα έχει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, προσβάσιμο και ασφαλές, όπου πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά και να ενωθούν για να ολοκληρώσουν τη ζωφόρο.»

Ως ένα από τα πλέον ισχυρά επιχειρήματα, σύμφωνα με το άρθρο, είχε τεθεί από τον πρώην διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, τον Νιλ Μακ Γκρέγκορ, σχετικά με το μέλλον των μουσείων, με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις επιστροφής αρχαιοτήτων που είχαν παράνομα βγει από την χώρα τους. «Μπορούν τα μουσεία να παραμείνουν κέντρα του παγκόσμιου πολιτισμού και της κληρονομιάς αν τους επιτρέπεται να εκθέτουν μόνο ότι προέρχεται από τα σημερινά οριζόμενα πολιτικά σύνορα;»

Άλλες χώρες, κυρίως η Γαλλία, δέχονται ήδη αντίστοιχες πιέσεις, σημειώνει η εφημερίδα. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: Ο Λόρδος Βύρων αντιμετωπίζεται ως ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Ελληνισμός έφτασε στο ζενίθ του στη Βικτωριανή Βρετανία. Το να διαχωρίζουμε τμήματα ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να αποσπούμε τον Αμλετ από το First Folio – το λεγόμενο Πρώτο Βιβλίο με τα 36 αυθεντικά έργα του Σαίξπηρ- και να λέμε ότι μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα. Η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι μια μεγαλόψυχη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειαστεί να αναθερμάνει τις Βρετανικές της φιλίες».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ακροπολη
Previous Post

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Δεκάδες χιλιάδες Ευρώ πρόστιμα μετά την έξαρση παραβάσεων για το τσιγάρο

Next Post

Επιτάσσονται 9 ιδιώτες γιατροί στο Μαμάτσειο και 11 στο Μποδοσάκειο

Next Post
ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗ

Επιτάσσονται 9 ιδιώτες γιατροί στο Μαμάτσειο και 11 στο Μποδοσάκειο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Φλώρινα: Συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός. Είχε καταδίκη 8 χρόνια για ναρκωτικά
  • Γρεβενά: Απατεώνες άρπαξαν 5.400 ευρώ. Εξιχνιάσθηκε η υπόθεση
  • Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονου Καστοριανού – Έκκληση για πληροφορίες
  • Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες στο Άργος Ορεστικό – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει ένα γατάκι
  • Σαουθάμπτον – Ρέξαμ: Χολιγουντιανή πρεμιέρα στην Τσάμπιονσιπ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr