• Latest

Πρέσπες: 1.000 οι νεκροί αργυροπελεκάνοι από την γρίπη των πτηνών

14 Μαρτίου 2022
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωνίας – Αποκλεισμός διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα

10 Ιουνίου 2026
Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

10 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

10 Ιουνίου 2026
Οι μάστορες της Γαλατινής.  Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα

Οι μάστορες της Γαλατινής. Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα

10 Ιουνίου 2026
Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

10 Ιουνίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Να προτεραιοποιηθεί η Δυτική Μακεδονία, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, στην κατανομή των 5.467 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

10 Ιουνίου 2026
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, η μουσική συναυλία με τίτλο «Παίζουμε για τη Ζωή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, η μουσική συναυλία με τίτλο «Παίζουμε για τη Ζωή»

10 Ιουνίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων ετών 2024 – 2025

10 Ιουνίου 2026
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Ε65: Η μεγάλη ώρα φθάνει!

10 Ιουνίου 2026
Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο: «Όπως τον έζησα! Άγνωστες στιγμές ενός Επισκόπου αγάπης»

Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο: «Όπως τον έζησα! Άγνωστες στιγμές ενός Επισκόπου αγάπης»

10 Ιουνίου 2026
Φλώρινα: Πήγε να πάρει τα ναρκωτικά από την καβάντζα και κατέληξε στο τμήμα!

Φλώρινα: Πήγε να πάρει τα ναρκωτικά από την καβάντζα και κατέληξε στο τμήμα!

10 Ιουνίου 2026
Πλατανιά Βοΐου: Η αρκούδα μπαίνει σε αυλή και ανεβαίνει στα δέντρα.  Βίντεο

Πλατανιά Βοΐου: Η αρκούδα μπαίνει σε αυλή και ανεβαίνει στα δέντρα. Βίντεο

10 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Πρέσπες: 1.000 οι νεκροί αργυροπελεκάνοι από την γρίπη των πτηνών

sierafm by sierafm
14 Μαρτίου 2022
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Θλιβερές είναι οι εικόνες στις αποικίες της Μικρής Πρέσπας, όπου εντοπίστηκαν εκατοντάδες νεκροί πελεκάνοι, εξαιτίας της γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με νέα καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε μέσω drone, οι νεκροί αργυροπελεκάνοι έφτασαν τους 1.000.

Οι καταμετρήσεις συνεχίζονται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η οργάνωση της περισυλλογής των νεκρών πουλιών από τη λίμνη.

Παράλληλα, δειγματοληψίες πραγματοποιούνται και σε άλλες λίμνες, όπου είχαν καταγραφεί θάνατοι πουλιών από τον ιό Η5Ν1. Στο Δήμο Αμυνταίου εντοπίστηκαν 60 νεκροί αργυροπελεκάνοι στη Χειμαδίτιδα και 12 στη γειτονική Ζάζαρη. Στην Καστοριά οι νεκροί αργυροπελεκάνοι ανέρχονται στους 52 και στην Κερκίνη στους 33, αναφέρει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο εθελοντών και συνεργαζόμενων φορέων.

H λίμνη Μικρή Πρέσπα είναι μοιρασμένη σε δυο χώρες και, μέχρι στιγμής, φαίνεται πως είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία που έρχονται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Protection and Preservation of Natural Environment in Albania και RAPA Korça, σύμφωνα με τις οποίες, δεν έχουν εντοπιστεί νεκρά υδρόβια πτηνά στην αλβανική Μικρή Πρέσπα, ενώ και στη Μεγάλη Πρέσπα, στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

Η πρωτοφανής κατάσταση, η οποία είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, σε διεθνές επίπεδο, καθώς στις αποικίες της Μικρής Πρέσπας φωλιάζει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού αργυροπελεκάνων.

Ήδη μεγάλο ποσοστό του αναπαραγόμενου πληθυσμού έχει χάσει τη ζωή του, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί  καθώς, αυτή την περίοδο φτάνουν στην Πρέσπα πελεκάνοι από άλλες περιοχές για να φωλιάσουν.

Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι οι πελεκάνοι ήρθαν φέροντας τον ιό, καθώς οι πρώτοι 11 θάνατοι καταγράφηκαν μία εβδομάδα μετά την άφιξη των πρώτων αργυροπελεκάνων που ήρθαν στην Πρέσπα από τους διαχειμάζοντες τόπους στη ΒΑ Ελλάδα και τη Δυτική Τουρκία. Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, το επόμενο διάστημα καταγράφονταν όλο και περισσότεροι θάνατοι, ενώ και αρκετοί ζωντανοί αργυροπελεκάνοι εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα, δηλαδή δεν μπορούσαν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά.

Μια φωτογράφηση με drone στις 3 Μαρτίου κατέγραψε συνολικά 574 νεκρούς πελεκάνους και σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, στις 9 Μαρτίου, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1.003.  Επίσης, έχουν καταγραφεί και άλλα υδρόβια πτηνά νεκρά, αν και σε πολύ μικρό αριθμό μέχρι τώρα.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, αποτελεί η συλλογή και υγειονομική διαχείριση των νεκρών πτηνών, καθώς η απομάκρυνσή τους από τις αποικίες, αναμένεται να περιορίσει την εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλα υδρόβια πτηνά, αρπακτικά, κ.λπ. και τη διασπορά σε άλλους υγροτόπους, την προστασία του ανθρώπου και της βιοποικιλότητας της Πρέσπας, καθώς και για την προστασία του «επόμενου κύματος» πελεκάνων και άλλων αποδημητικών υδρόβιων πτηνών και αρπακτικών που έρχονται σύντομα.

Η επιχείρηση οργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με συντονισμό των περιφερειακών αρχών και σε συνεργασία με φορείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, του Δήμου Πρεσπών, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών. Το επιχειρησιακό σχέδιο βασίζεται στο Σχέδιο Συντονισμένης Δράσης που εκπονήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, με στόχο να βοηθήσει τις κτηνιατρικές αρχές σε περίπτωση ζωονοσογόνου νόσου που επηρεάζει τους πληθυσμούς των πελεκάνων ή άλλων υδρόβιων πτηνών της Πρέσπας.

 

ertnews.gr

Previous Post

ΕΠΣ Κοζάνης: Αναβληθέντα παιχνίδια την Τετάρτη 16/3 και την Πέμπτη 17/3

Next Post

Η εικόνα των κρουσμάτων την Δευτέρα 14/3 στη Δυτική Μακεδονία – 22694 κρούσματα στη χώρα, 70 θάνατοι και 364 διασωληνωμένοι

Next Post
Δωρεάν rapid test

Η εικόνα των κρουσμάτων την Δευτέρα 14/3 στη Δυτική Μακεδονία - 22694 κρούσματα στη χώρα, 70 θάνατοι και 364 διασωληνωμένοι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωνίας – Αποκλεισμός διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα
  • Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης
  • Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο
  • Οι μάστορες της Γαλατινής. Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα
  • Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr