• Latest
εξετασεις, σχολειο

Πανελλαδικές – Τι είναι το διπλό μηχανογραφικό – Ποιες οι αλλαγές του 2022

2 Ιουλίου 2022
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Ερωτική αντιζηλία το κίνητρο της δολοφονίας του 27χρονου γιου, του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ – Τα μηνύματα που αντάλαξαν δράστης και θύμα

24 Απριλίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Εκδήλωση “Πλατεία Ηρώων: Μέσα από τα μάτια σου” 

24 Απριλίου 2026
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

Διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα (περιοχή Αγίου Αντωνίου)

24 Απριλίου 2026
Εράτυρα: Γιορτάζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το μεγαλύτερο ξυλόγλυπτο τέμπλο στη χώρα. Βίντεο

Εράτυρα: Γιορτάζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το μεγαλύτερο ξυλόγλυπτο τέμπλο στη χώρα. Βίντεο

23 Απριλίου 2026
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

7η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

23 Απριλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Με επιμονή και διεκδίκηση τα Γρεβενά στο Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων

Δήμος Γρεβενών: Με επιμονή και διεκδίκηση τα Γρεβενά στο Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων

23 Απριλίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: Ερώτηση για τις λιγνιτικές μονάδες και τους εργαζόμενους

23 Απριλίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

20η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

23 Απριλίου 2026
Τελικές εκδηλώσεις χορού του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λ.Τ. Κοζάνης

Τελικές εκδηλώσεις χορού του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λ.Τ. Κοζάνης

23 Απριλίου 2026
Συνάντηση Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καστοριάς και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης (ICT Business Park)

Συνάντηση Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καστοριάς και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης (ICT Business Park)

23 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Τετάρτη 6 Μαΐου 2026 στις 19:30

23 Απριλίου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Πιθανά προβλήματα στην υδροδότηση σε Σιάτιστα, Γαλατινή, Παλαιόκαστρο και Δαφνερό

23 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πανελλαδικές – Τι είναι το διπλό μηχανογραφικό – Ποιες οι αλλαγές του 2022

sierafm by sierafm
2 Ιουλίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια χρονιά απρόβλεπτων ανατροπών αναμένεται ότι θα είναι το 2022, με το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας να γίνεται πιο σύνθετο αλλά και πιο απαιτητικό. Εάν λοιπόν το φετινό καλοκαίρι κατέγραψε προβληματισμούς και σκέψεις για εξεταστικές αδικίες (πχ Αρχιτεκτονικές σχολές), το επόμενο αναμένεται ότι θα ανεβάσει την «ταχύτητα» σε επίπεδο αυστηρότητας, με πολλούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας να αναρωτιούνται πόσες αλλαγές μπορούν τελικά να «στοιχηθούν» στη διάρκεια δύο ετών…

Στο φόντο αυτό, δυο αιτήματα για αλλαγές έχουν υποβληθεί προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία και η ηγεσία του μελετάει προσεκτικά, προκειμένου να μην βρεθεί σε επικοινωνιακά δυσμενή θέση, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών δεδομένων της επόμενης εξεταστικής περιόδου:

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ειδικά μαθήματα

Οι τρεις παράλληλες βάσεις για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και οι χωριστές βάσεις που απαίτησαν φέτος τα ειδικά μαθήματα ( χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Αρχιτεκτονικών σχολών) δημιούργησαν «τσουνάμι» αντιδράσεων. Η μόνη λύση μοιάζει να είναι το να επιστρέψει η βάση του δέκα (όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια) ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διπλό μηχανογραφικό

Όπως είναι γνωστό στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν στο πρώτο μηχανογραφικό τους μόνο το 10% των σχολών κάθε επιστημονικού πεδίου (20% στην περίπτωση των Επαγγελματικών Λυκείων). Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθεί δεν θα υπάρχει περιορισμός επιλογών, αλλά τα επόμενα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονται μόνο από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α’ Φάση και θα περιέχουν μόνο τις θέσεις που απομένουν κενές και τα τμήματα που δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους (εφόσον επιτυγχάνεται και η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος).

Αυτό οδηγεί στο εξής: ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος μπορεί να συμπληρώνει τις σχολές που τον ενδιαφέρουν αλλά να συμπληρώνει και μερικές σχολές χαμηλότερου βαθμολογικού επιπέδου με στόχο εάν δεν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα ήθελε, να εισαχθεί σ αυτές. Και μπορεί όντως να εισαχθεί τελικά σ αυτές, αλλά στην συνέχεια στην δεύτερη κατανομή θέσεων και το επόμενο μηχανογραφικό, κάποιος άλλος υποψήφιος να κερδίσει με πολύ λιγότερα μόρια μια θέση στις σχολές που περιλαμβάνονταν στις αρχικές επιλογές του, αλλά δεν μπήκε.

Έτσι οι πανελλαδικές εξετάσεις μετατρέπονται τελικά σε ένα απρόβλεπτο «παιχνίδι», το οποίο σίγουρα δεν είναι δίκαιο για τους καλα προετοιμασμένους υποψηφίους και ενέχει και πιθανά προβλήματα αντισυνταγματικών ανισοτήτων. Κατ επέκταση, το 10% των αρχικών επιλογών των υποψηφίων θα πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στο 25% για όλες τις κατηγορίες.

Από την πλευρά τους πολλά ΑΕΙ άλλαξαν λίγες ημέρες νωρίτερα τους συντελεστές των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής τους (κάτι που αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Παιδείας). Άλλα πανεπιστημιακά τμήματα τους μείωσαν καθώς είδαν τα αποτελέσματα της τεχνητής αύξησης του επιπέδου των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών τους να οδηγούν σε …άδειες αίθουσες. Και άλλα τους αύξησαν, καθώς πρόκειται για τμήματα των αστικών κέντρων που θέλουν απλά λιγότερους στα αμφιθέατρα τους.

Τι είναι το διπλό μηχανογραφικό και οι ποιες οι αλλαγές του 2022

Το εξεταστικό τοπίο αλλάζει συνολικά το επόμενο καλοκαίρι και μπαίνουν στο «παιχνίδι» διπλό μηχανογραφικό, νέοι συντελεστές βαρύτητας  ανά μάθημα που θα ορίζονται από τα ΑΕΙ και διατήρηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Όπως ήδη ξέρουμε, πλέον οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται από τον πολλαπλασιασμό του γενικού μέσου όρου των πανελλαδικών επιδόσεων όλων των υποψηφίων ανα Κατεύθυνση και τον ειδικό συντελεστή (από 0,80 έως 1,20) που επιλέγει το κάθε τμήμα ΑΕΙ.

Όλα αυτά ενώ αναμένονται (με βάση τα περυσινά δεδομένα) αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις τμημάτων στα ΑΕΙ.

Έτσι, από την επόμενη εξεταστική περίοδο αναμένεται:

– Αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και επιστροφή των Λατινικών για τους υποψηφίους του Επιστημονικού Πεδίου Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών. Η εξέταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας διήρκησε μόλις δύο χρόνια. Ωστόσο οι περυσινοί υποψήφιοι του πεδίου που θέλουν να ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα εξεταστούν στην Κοινωνιολογία (την οποία διδάχτηκαν), αλλά στα Λατινικά τα οποία δεν έχουν διδαχτεί.

Συντελεστές βαρύτητας

Αλλάζει η διαδικασία υπολογισμού των μορίων, από τους συντελεστές βαρύτητας. Μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι υπολογίζονταν για τη διεξαγωγή του μέσου όρου του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου που επέλεγε.

Από το καλοκαίρι, τα ΑΕΙ θα ορίζουν τους ίδιους συντελεστές, κάτι που καλούνται να κάνουν μέχρι το τέλος Μαΐου. Κατ επέκταση μπορούν έτσι αν το θελήσουν να αυστηροποιήσουν η όχι την διαδικασία.

Διπλό μηχανογραφικό

Ο νόμος ορίζει ότι από τον Ιούνιο του 2022, θα προβλέπονται δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές (10%) και η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.  Στη συνέχεια, όσοι υποψήφιοι έμειναν εκτός μηχανογραφικού, θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους με συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Πάντως, αλλαγές μπορεί να γίνουν και στα πεδία και περισσότερα τμήματα ενδεχομένως να είναι προσβάσιμα πλέον από δυο επιστημονικά πεδία.

Πηγή: ot.gr

Tags: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Πότε ξεκινούν οι εκπτώσεις

Next Post

Συναγερμός στην Καστοριά για την εξαφάνιση 49χρονης

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην Καστοριά για την εξαφάνιση 49χρονης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ερωτική αντιζηλία το κίνητρο της δολοφονίας του 27χρονου γιου, του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ – Τα μηνύματα που αντάλαξαν δράστης και θύμα
  • ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Εκδήλωση “Πλατεία Ηρώων: Μέσα από τα μάτια σου” 
  • Διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα (περιοχή Αγίου Αντωνίου)
  • Εράτυρα: Γιορτάζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το μεγαλύτερο ξυλόγλυπτο τέμπλο στη χώρα. Βίντεο
  • 7η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr