Την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και ειδικότερα θερμοηλεκτρικών μονάδων σε Δυτική Μακεδονίας και Μεγαλόπολη, αποφάσισε το ενιαίο Συντονιστικό Όργανο των δύο περιοχών, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο δημαρχείο της πελοποννησιακής κωμόπολης, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, επανέλαβε την δέσμευσή του για παραίτηση του περιφερειακού συμβουλίου σε περίπτωση πώλησης λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων.
Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, οι δήμαρχοι Μεγαλόπολης Διονύσιος Παπαδόπουλος και Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, εκπρόσωποι φορέων και δημότες της Μεγαλόπολης.
Η συνισταμένη όλων των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από δω και πέρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Συντονιστικού, συνίστανται στο ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα με επικεφαλής την ΓΕΝΟΠ αποφασίζουν την οργάνωση των αγώνων και το ενιαίο συντονιστικό Δυτικής Μακεδονίας – Μεγαλόπολης στηρίζει.
Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτοντας τον σχεδιασμό των συνδικάτων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, εισηγήθηκε και το συντονιστικό αποφάσισε τα κάτωθι:
-Προγραμματισμός δράσεων και αγώνων μέχρι τις 12 Μαρτίου που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, με αποκορύφωμα μια μεγάλη κινητοποίηση την ημέρα της κατάθεσης.
-«Θερμή Υποδοχή» του πρωθυπουργού με κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στις 26-27 Φεβρουαρίου.
-Αναλόγως με τις εξελίξεις μέχρι τις 12 Μαρτίου, θα κατατεθεί νέα πρόταση κινητοποιήσεων μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Επίσης, το ενιαίο συντονιστικό αποφάσισε:
-Νομική παρέμβαση της Ενιαίας Συντονιστικής Επιτροπής για στήριξη της ΔΕΗ, μέσα από την αποτροπή του ξεπουλήματος, καθώς η πώληση της ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει με οικονομοτεχνικούς και μνημονιακούς όρους, αλλά πρέπει να δοθεί λύση με όρους κοινωνίας και δημοσίου συμφέροντος.
Στη βάση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση μονάδων και ορυχείων, αντιθέτως θα τεθούν αντικίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές, καθώς φορείς και κάτοικοι θα θέσουν αξιώσεις αποζημιώσεων, προστασίας του περιβάλλοντος και άλλες παραμέτρους.
-Καμπάνια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με σποτ, τρέιλερ και καταχωρήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που θα βάλει ταφόπλακα σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.
-Τέλος, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, τόνισε την ανάγκη μιας συγκροτημένης και αγωνιστικής απάντησης των δύο περιοχών μέσα από το ενιαίο συντονιστικό, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του για παραίτηση από το αξίωμα του περιφερειάρχη, καθώς και της παραίτησης του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας «παραμένει σε ισχύ».
Από τη Δυτική Μακεδονία παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιπεριφερειάρχες Στέφανος Μπύρος και Κώστας Γέρου, ο πρόεδρος του Π.Σ. Φώτης Κεχαγιάς, ο εκτελεστικός σύμβουλος της Περιφέρειας Παντελής Αργυριάδης, ο πρόεδρος και ο γ.γ. του Σπάρτακου Μόσχος Μόσχου και Αθανάσιος Μάστορας, ενώ έδωσαν το παρόν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ, Παντελής Καραλευτέρης και Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή: e-ptolemeos.gr