• Latest
ΕΓΝΑΤΙΑ

Στον ανακριτή 25 για το σκάνδαλο των διπλών χρεώσεων για τις σήραγγες της Εγνατίας

15 Φεβρουαρίου 2018
ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

18 Σεπτεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

18 Σεπτεμβρίου 2025
Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

18 Σεπτεμβρίου 2025
Νίκος Παπαγεωργίου

Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου

18 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας

18 Σεπτεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

18 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Τεχνικό Επιμελητήριο: Επιστημονική Αναδιάρθρωση και Παράταση των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ»: Εξισορρόπηση Θεσμικών και Τεχνικών Απαιτήσεων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Πρόσκληση για συμμετοχή σε όλα τα E-shop της Περιφερειακής Eνότητας Κοζάνης για Δωρεάν Διαφήμιση με Google Ads και Meta Αds

Πρόσκληση για συμμετοχή σε όλα τα E-shop της Περιφερειακής Eνότητας Κοζάνης για Δωρεάν Διαφήμιση με Google Ads και Meta Αds

18 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Εκδήλωση εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Λασσάνη και Περιξ Οδών»

Κοζάνη: Εκδήλωση εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Λασσάνη και Περιξ Οδών»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

e-ΕΦΚΑ: Με ένα κλικ στο κινητό τα ένσημα των ασφαλισμένων

18 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στον ανακριτή 25 για το σκάνδαλο των διπλών χρεώσεων για τις σήραγγες της Εγνατίας

sierafm by sierafm
15 Φεβρουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΓΝΑΤΙΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας Οδού ΑΕ κατά την περίοδο 2009 και 2014 – Κατηγορούνται ότι πλήρωσαν 32,2 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ- Το πόρισμα της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης

 

Όλες οι πτυχές του σκανδάλου με τη διπλή χρέωση στην κατασκευή σηράγγων της Εγνατίας οδού, περιγράφονται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο της ανακρίτριας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Βασιλικής Ζώτου. Το κατώφλι του γραφείου της αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες περισσότεροι από 25 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας οδού Α.Ε. (2009 και 2014), οι οποίοι κατηγορούνται ότι πλήρωσαν την κατασκευάστρια εταιρία με επιπλέον 32,2 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες που ποτέ δεν προβλέφτηκαν ούτε εκτελέστηκαν.

«Οι σήραγγες διανοίχθηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης Α, Β, Β1 και Β2, δηλαδή σε χαμηλότερου κόστους κατηγορίες, ενώ στην τελική επιμέτρηση, στις αναλυτικές οριστικές επιμετρήσεις, και στα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής αφανών εργασιών, εμφανιζόταν ότι οι σήραγγες διανοίχθηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης  C και D, δηλαδή σε υψηλότερου κόστους κατηγορίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυξημένες και οι ποσότητες σκυροδέματος τελικής επένδυσης και ο αντίστοιχος σιδηρός οπλισμός», υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο. Σημειώνεται ότι στο έργο που περιλάμβανε πέντε δίδυμες σήραγγες στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας (Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων), παρ’ ότι προϋπολογίστηκε και κατασκευάστηκε με συγκεκριμένο κόστος, παραδόθηκε με άλλες… προδιαγραφές κατασκευής και πληρώθηκε με αυτές, με πολύ υψηλότερη τιμή. Ενδεικτικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο πως ενώ στα φύλλα καταμέτρησης του έργου, γράφεται ότι χρησιμοποιήθηκαν 244 τεμάχια δακτυλίων ακίδων και οργάνων μέτρησης παραμορφώσεων, στην τελική επιμέτρηση ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 500.

Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση θα κληθούν να απολογηθούν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης  και της ηθικής αυτουργίας στα αδικήματα αυτά που αφορούν τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρίας. Πρόκειται εκτός των δύο πρώην προέδρων, για πρώην αντιπροέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων, που ενέκριναν τόσο τα πρωτόκολλα των συγκεκριμένων αλλαγών, ειδικά όμως την καταβολή των επιπλέον χρημάτων στην κατασκευάστρια, παρ’ ότι η προσωρινή επιτροπή δεν παρέλαβε τις συγκεκριμένες εργασίες. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι και ανώτεροι υπάλληλοι της Εγνατίας οδού Α.Ε. οι οποίοι ήταν παρόντες στο έργο και παρ’ όλα αυτά φέρονται ότι βεβαίωσαν ψευδώς επιπλέον εργασίες.

Το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται το 2015, όταν η διοίκηση της εταιρίας, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία δικαστική προσφυγή της κατασκευάστριας εταιρίας των σηράγγων, στο Πολιτικό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία διεκδικούσε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών που είχαν κατατεθεί. Το έργο μπορεί να είχε πληρωθεί, στο συγκεκριμένο τμήμα με επιπλέον 32.216.944 ευρώ, όμως η επταμελής επιτροπής προσωρινής παραλαβής τον Απρίλιο του 2012 δεν παρέλαβε τα συγκεκριμένα – επιπλέον – έργα, τα οποία έκρινε πως ήταν ελαττωματικά.

Η τότε διοίκηση της Εγνατίας οδού Α.Ε. με πρόεδρο τον Χρ. Βάρδα αρχίζει να διερευνά τους λόγους των δικαστικών προσφυγών και τις επιπλέον εργασίες που αποκαλύπτονται, ενώ η επόμενη διοίκηση με πρόεδρο τον Δημ. Ρούτο προσέφυγε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2016. Η σημερινή διοίκηση με πρόεδρος τον Απ. Αντωνούδη ακολούθησε την ίδια τακτική και κατέθεσε νέα μηνυτήρια αναφορά για άλλο τμήμα σηράγγων και επιπλέον εργασίες που χρεώθηκαν, για την οποία είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.

Εκτός της «χρέωσης» μεγαλύτερης κατηγορίας στις σήραγγες της Δυτικής Μακεδονίας, επομένως και πολύ υψηλότερου κόστους, η ανακρίτρια διαφθοράς στο κατηγορητήριο αναφέρεται σε διπλοεγγραμένες εργασίες και εργασίες διαφορετικές απ’ αυτές που είχαν προβλεφθεί κατά την εξέλιξη του έργου. «Οι συγκεκριμένες εργασίες τιμολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν με άρθρο που αφορούσε άλλες εργασίες, ενώ επιπλέον επιμετρήθηκαν και πιστοποιήθηκαν εργασίες και με άλλο άρθρο τιμολογίου ή με νέα τιμή, σαν νέα εργασία», τονίζεται στο κατηγορητήριο. Επίσης γίνεται λόγος για διπλά ημερολόγια και για ανυπόγραφα φύλλα οριστικών και τελικών επιμετρήσεων από αρμόδιους μηχανικούς της εταιρίας.

 Πηγή:News247.gr
Tags: Εγνατια
Previous Post

Ζάεφ: Μόνο τέσσερα θέματα έχουν απομείνει με την Ελλάδα

Next Post

ΚΚΕ: Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη 11η περιφέρεια του ΕΚΑΒ

Next Post

ΚΚΕ: Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη 11η περιφέρεια του ΕΚΑΒ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo
  • Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου
  • Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr