• Latest

Βεργίνα: Ανοίγει τον Μάιο το επιβλητικό ανάκτορο των Αιγών -Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» [εικόνες]

21 Φεβρουαρίου 2018
Δηκτικές οι τοποθετήσεις του Προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ενεργειακά ζητήματα

Δηκτικές οι τοποθετήσεις του Προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ενεργειακά ζητήματα

9 Μαΐου 2026
Η νέα εποχή της Π.Ε  Κοζάνης περνά και μέσα από το αεροδρόμιό της.  Εμείς τι κάνουμε για αυτό; ( του Χάρη Κάτανα )

Η νέα εποχή της Π.Ε Κοζάνης περνά και μέσα από το αεροδρόμιό της. Εμείς τι κάνουμε για αυτό; ( του Χάρη Κάτανα )

9 Μαΐου 2026
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Ποιοι «χάνουν» το δίπλωμα οδήγησης -Έτσι θα το ανανεώσεις με μόνο 3 κλικ

9 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η β’ δόση – Ποιοι θα πάρουν τα 150 ευρώ

9 Μαΐου 2026
σχολειο

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Τα σχολεία που θα ανακαινισθούν σε όλη την Ελλάδα – 4 σχολεία στη Δυτική Μακεδονία

9 Μαΐου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Καταδίωξη και σύλληψη 32χρονου με πατίνι: Οδηγούσε ανάποδα και είχε πιει.

9 Μαΐου 2026
ταξιδι διακοπες

Tέλος η δωρεάν χειραποσκευή σε αυτές τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες

9 Μαΐου 2026
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

Ανήλικοι πέταξαν πέτρες σε αστικό λεωφορείο και έσπασαν τζάμι

9 Μαΐου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Γυναίκα παρασύρθηκε από το ίδιο της το αυτοκίνητο όταν λύθηκε το χειρόφρενο

9 Μαΐου 2026
Τσοτύλι: Εθελοντική δράση για το περιβάλλον

Τσοτύλι: Εθελοντική δράση για το περιβάλλον

9 Μαΐου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Απαιτείται πλήρης αποζημίωση για τους πληγέντες από την Άνοιξη 2025 παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω παγετού

8 Μαΐου 2026
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:  Συνέχεια και τέλος για τα κομμένα δέντρα στο λόφο της Αγίας Παρασκευής

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Συνέχεια και τέλος για τα κομμένα δέντρα στο λόφο της Αγίας Παρασκευής

8 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 9 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Βεργίνα: Ανοίγει τον Μάιο το επιβλητικό ανάκτορο των Αιγών -Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» [εικόνες]

sierafm by sierafm
21 Φεβρουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα κομμάτι πωρόλιθου, πελεκημένο με τέχνη και μεράκι, προκάλεσε πριν από λίγες μέρες ενθουσιασμό στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, στη Βεργίνα.

Η απολάξευσή του είχε ολοκληρωθεί από εξειδικευμένους τεχνίτες, που κατάφεραν να του δώσουν σχήμα και μορφή και να το τοποθετήσουν ανάμεσα σε δύο αρχαίους σπονδύλους, κομμάτια των κιόνων του ανακτόρου που αναστηλώνεται.

Το δείγμα θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο και αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο για τη συνέχεια, καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να απολαξευτούν αρκετοί ακόμη σπόνδυλοι, ώστε να συμπληρωθούν και να αναστηλωθούν περίπου 30 κίονες στο περιστύλιο, στις στοές τις πρόσοψης, στα πολύστηλα των προθαλάμων και στο επιβλητικό κτίριο που ο καθηγητής Βόλφραμ Χέφνερ (Wolfram Hoepfner) είχε χαρακτηρίσει «Παρθενώνα της Μακεδονίας».

Παράλληλα ξεκίνησε η κατασκευή των περίπου 7.000 λίθινων πλίνθων, που έχουν μήκος γύρω στο ένα μέτρο, ύψος μισό και πλάτος 60 με 70 εκατοστών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους αρχαίους που διατηρήθηκαν, για την ανακατασκευή του τεράστιου αναλήμματος, επάνω στο οποίο εδράζεται το μνημείο.

Οι επιφάνειες όλων αυτών των λίθων διαμορφώνονται από τους τεχνίτες με το χέρι και τα εργαλεία είναι αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα.

Ανακτορο από τα χρόνια του Φίλιππου

 Στο σημείο αυτό της Βεργίνας, στο υπερυψωμένο τμήμα της πλαγιάς όπου χτίστηκε το ανάκτορο στα χρόνια του Φιλίππου του Β΄, μόλις βελτιωθεί ο καιρός, στις αρχές του Μαΐου, θα ξεσκεπαστούν τα περίφημα ψηφιδωτά με τις κόρες και τα λουλούδια και την αρπαγή της Ευρώπης, ώστε ο χώρος να ανοίξει για το κοινό, εφόσον διευθετηθούν τα ζητήματα με την κυκλοφορία στον στενό ανηφορικό δρόμο.

Εκεί ο επισκέπτης θα μπορεί να δει το μεγάλο, ήδη αναταγμένο κομμάτι του μνημείου, αλλά και τις αναστηλωτικές εργασίες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

«Πλέον όποιος έρχεται στο ανάκτορο βλέπει το κτίριο. Το μέγιστο ύψος της ανάταξης είναι 1,6 μέτρα» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ημαθίας, αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη.
Όπως επισημαίνει, μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η συντήρηση και η ανάταξη της δυτικής, της νότιας και της νοτιοανατολικής πτέρυγας, όπου είναι τα δωμάτια με τα ψηφιδωτά, ενώ συντηρήθηκαν τα αρχαία δάπεδα και στη συνέχεια θα προχωρήσει η αναστήλωση των κιόνων της πρόσοψης στη νότια στοά και στο περιστύλιο.

«Στο τέλος θα έχουμε αναστηλωμένο το νότιο κομμάτι του περιστυλίου, με 16 κίονες και τη ζωφόρο στο ύψος των οκτώ μέτρων. Έτσι, για πρώτη φορά θα προκύψει ολοκληρωμένη η εικόνα του κτιρίου, που είναι αντιπροσωπευτικό της κλασικής αρχιτεκτονικής στη Μακεδονία στη γνωστή της διατύπωση, με τους ορθούς κίονες και το επιστύλιο» προσθέτει.

Χαρακτηρίζει άλλωστε, πολύ θετικό το γεγονός ότι στο τέλος του προηγούμενου χρόνου διπλασιάστηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ ο προϋπολογισμός για τα έργα αναστήλωσης του ανακτόρου, φτάνοντας συνολικά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, με χρονικό ορίζοντα περαίωσης το τέλος του 2022, οπότε θα κλείσει η τρέχουσα περίοδος. «Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την αναστήλωση του περιστυλίου θα αναταχθεί και ολόκληρη η βόρεια πλευρά του ανακτόρου με τον τεράστιο αναλημματικό τοίχο, το μεγάλο τεχνικό έργο που έκαναν οι αρχαίοι Μακεδόνες και πρέπει να ολοκληρώσουμε και εμείς, ώστε να κρατήσουμε την πλαγιά που ολισθαίνει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η αναστήλωση του ανακτόρου των Αιγών είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι θα προσφέρει στη Μακεδονία το πιο σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της κλασικής εποχής που υπήρξε σε ολόκληρο τον βορειοελλαδικό χώρο.
«Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ καταστράφηκε στα μέσα του 2ου προχριστιανικού αιώνα, μετά την κατάληψη της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους και πολλά από τα λίθινα μέλη του έγιναν οικοδομικό υλικό για άλλα κτίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους λίθους του τμήματος του κτιρίου που είχε αποκαλυφθεί από την ανασκαφή των Γάλλων τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν για να κτιστούν τα σπίτια του γειτονικού προσφυγικού χωριού Βεργίνα» σημειώνει με νόημα.

Στο μεταξύ, ο πάνω όροφος της πρόσοψης του προπύλου του ανακτόρου μαζί με ένα κομμάτι των κιονοστοιχιών των στοών, σε ένα μήκος 30 μέτρων και σε ύψος οκτώ, έχει αναταχθεί μέσα στο καινούριο μουσείο των Αιγών.

Το έκθεμα αυτό, αντίστοιχο με το αναταγμένο πρόπυλο της αγοράς της Μιλήτου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου, επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στο μουσείο καθώς δεν θα μπορούσε για στατικούς λόγους να αναστηλωθεί στη θέση του. Όσο για το ίδιο το μουσείο, μπορεί να λειτουργεί για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ωστόσο η αλλαγή της νομοθεσίας για προμήθειες και διαγωνισμούς προκάλεσε καθυστερήσεις αρκετών μηνών μέχρι να προσαρμοστούν τα διάφορα συστήματα.
Με δεδομένες τις καθυστερήσεις αυτές και τις διαδικασίες που απαιτούνται, η κ. Κοτταρίδη εκτιμά ότι «το μουσείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως με όλες του τις εκθέσεις την άνοιξη του 2020».

«Μέσα στο 2018 θα κάνουμε την έκθεση των γλυπτών και το 2019 θα “στήσουμε” την έκθεση στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι περιοδική, δίνοντας την ευκαιρία στο μουσείο να ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα και στο κοινό να βλέπει διάφορα ευρήματα και θεματικές, διατηρώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον του» σημειώνει η Έφορος. Χαρακτηρίζει, τέλος, σημαντικό γεγονός την αύξηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά κονδύλια που, όπως λέει, δίνει δυναμική στις εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Κοτταρίδη.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΒΕΡΓΙΝΑ
Previous Post

Όχι της ΔΙΑΔΥΜΑ σε σκουπίδια από Κατερίνη και Κέρκυρα

Next Post

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν θέλει αλλαγή Συντάγματος -Στήριξη από Ερντογάν

Next Post

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν θέλει αλλαγή Συντάγματος -Στήριξη από Ερντογάν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δηκτικές οι τοποθετήσεις του Προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ενεργειακά ζητήματα
  • Η νέα εποχή της Π.Ε Κοζάνης περνά και μέσα από το αεροδρόμιό της. Εμείς τι κάνουμε για αυτό; ( του Χάρη Κάτανα )
  • Ποιοι «χάνουν» το δίπλωμα οδήγησης -Έτσι θα το ανανεώσεις με μόνο 3 κλικ
  • Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η β’ δόση – Ποιοι θα πάρουν τα 150 ευρώ
  • Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Τα σχολεία που θα ανακαινισθούν σε όλη την Ελλάδα – 4 σχολεία στη Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr