• Latest
ΣΙΟΓΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Σε βάρος των δημοτών Κοζάνης η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής μπροστά στην  εκρηκτική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

16 Σεπτεμβρίου 2022
Παραιτήθηκε ο Νίκος Μαντώς από τη διοίκηση του Μακεδονικού Σιάτιστας. Βολές κατά προσώπων!

Παραιτήθηκε ο Νίκος Μαντώς από τη διοίκηση του Μακεδονικού Σιάτιστας. Βολές κατά προσώπων!

8 Ιουνίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Να έρθει στη Βουλή η έρευνα Πανεπιστημίου που επικαλέστηκε ο Υπουργός Υγείας για τους καρκινοπαθείς στην περιφέρειά μας

8 Ιουνίου 2026
Νίκος Ανδρουλάκης

Ν. Ανδρουλάκης: Μας κοροϊδεύουν και σας κοροϊδεύουν αυτοί που μετατρέπουν την Πτολεμαΐδα V σε μονάδα φυσικού αερίου

8 Ιουνίου 2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη φυλακή δύο από τους κατηγορούμενους, σε Κοζάνη και Αγρίνιο, για παράνομες επιδοτήσεις

8 Ιουνίου 2026
3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας

3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Ευχαριστήριο στο Κουκουλίδειο Ίδρυμα

8 Ιουνίου 2026
Μουσική, αερόστατα και εντυπωσιακά θεάματα στο Beer Festival Kastoria

Μουσική, αερόστατα και εντυπωσιακά θεάματα στο Beer Festival Kastoria

8 Ιουνίου 2026
Ορκωμοσία νέου μόνιμου υπαλλήλου στον Δήμο Γρεβενών

Ορκωμοσία νέου μόνιμου υπαλλήλου στον Δήμο Γρεβενών

8 Ιουνίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Δυτική Μακεδονία: 189- τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος

8 Ιουνίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: «Να θεσμοθετηθούν ανταποδοτικά τέλη από τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά  έργα» – Κατάθεση ερώτησης – Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα λάθη του monitoring

8 Ιουνίου 2026
Μουσική Συναυλία και Τουρνουά Ποδοσφαίρου από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης  για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Διακίνησής τους»

Μουσική Συναυλία και Τουρνουά Ποδοσφαίρου από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης  για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Διακίνησής τους»

8 Ιουνίου 2026
γατάκια

«Καμπάνα» 270.300 ευρώ σε 55χρονο για εγκατάλειψη εννέα νεογέννητων γάτων

8 Ιουνίου 2026

Προσπάθησαν να περάσουν με drone λάμες, γάντια αναρρίχησης και κινητά στις φυλακές – Ετοίμαζαν απόδραση

8 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε βάρος των δημοτών Κοζάνης η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής μπροστά στην  εκρηκτική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

sierafm by sierafm
16 Σεπτεμβρίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΙΟΓΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κοζάνης.

Είναι γεγονός όμως ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, εξαιτίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, πολύ λίγα είναι τα οφέλη που αποκομίσαμε ως τοπική κοινωνία από την αλματώδη ανάπτυξη των Φ/Β και γενικότερα των ΑΠΕ.

Οι θέσεις εργασίας της κατασκευαστικής φάσης θα πάψουν να υπάρχουν μετά το τέλος της. Οι θέσεις εργασίας για συντήρηση και φύλαξη είναι εξαιρετικά λίγες, αναλογικά με το μέγεθος των επενδύσεων. Τα αποδιδόμενα μισθώματα προς τον Δήμο Κοζάνης είναι μικρά, όπως και τα όποια ανταποδοτικά οφέλη.

Η Δημοτική Αρχή όμως, εκτός των παραπάνω πενιχρών κερδών, θα μπορούσε να διεκδικήσει πολύ περισσότερα πράγματα προς όφελος των δημοτών, δεδομένου ότι η περιοχή μας καλύπτει δύο βασικές προϋποθέσεις  για την ανάπτυξη των ΑΠΕ:

α) ύπαρξη εκτάσεων οι οποίες είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν κατάλληλες για τέτοιου είδους επενδύσεις,

β) δίκτυα σε μικρή απόσταση για να διοχετευθεί η παραγόμενη ενέργεια.

Θα μπορούσε να διεκδικηθεί περισσότερος ηλεκτρικός χώρος, τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς υποσταθμούς υψηλής τάσης (ανταποδοτικά), με σκοπό τη σύνδεση σε αυτούς έργων ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων συμψηφισμού δημοτών.

Μία ευκαιρία χάθηκε. Λόγω της ανεξήγητης απραξίας της Δημοτικής Αρχής. Ο  ηλεκτρικός χώρος στα δημόσια δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ εξαντλήθηκε, ενώ οι ιδιωτικοί υποσταθμοί έχουν λάβει τις αδειοδοτήσεις και έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται τα Φ/Β που θα συνδεθούν σε αυτούς.

Μία δεύτερη ευκαιρία δίνεται, αφενός μεν με τον Ν. 4951/2022, με τον οποίο δεσμεύονται τουλάχιστον 10Mw ανά υποσταθμό αποκλειστικά για σύνδεση έργων αυτοπαραγωγών (συμψηφισμού), αφετέρου δε με την προγραμματισμένη αναβάθμιση των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ. Να σημειωθεί εδώ ότι πλέον, με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ, τα αιτήματα σύνδεσης των αυτοπαραγωγών, προτάσσονται της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων σύνδεσης έργων ΑΠΕ.  

Στο πλαίσιο λοιπόν των αρνητικών επιπτώσεων από την μείωση του πληθυσμού, τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των δημοτών, καθώς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της περιοχής, μία Δημοτική Αρχή που στέκεται πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων, θα μπορούσε να αναλάβει δράση προς όφελος των δημοτών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας σε σχέση με άλλες περιοχές, με πολλούς τρόπους.

  • Να διεκδικήσει χώρο μεγαλύτερο των 10Mw ανά υποσταθμό, για την ικανοποίηση έργων συμψηφισμού του Δήμου, των ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και των  μεμονωμένων έργων των μικροεπενδυτών-δημοτών της περιοχής, που στο κάτω-κάτω εδώ θα ανακυκλώσουν τα όποια εισοδήματα εισπράξουν.
  • Να προσδιορίσει τις κατάλληλες δημοτικές εκτάσεις που είναι κοντά σε υποσταθμούς που θα έχουν διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο για σύνδεση ΑΠΕ.
  • Να πρωτοστατήσει στην οργάνωση ή/και να συμμετάσχει σε ενεργειακές ομάδες πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων (αγροτικών, εμπορικών, μεταποιητικών).
  • Να εκμισθώσει δημοτικές εκτάσεις με σκοπό τη δημιουργία έργων ΑΠΕ των δημοτών.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι η συμμετοχή δημότη (οικιακής παροχής) με 3Kw, σε ενεργειακή κοινότητα συμψηφισμού, θα μπορούσε να του αποφέρει ετήσιο όφελος περίπου 1000€. Μια επιχείρηση αντίστοιχα, με συμμετοχή 15kw, θα μπορούσε να έχει ετήσιο όφελος περίπου 4.500€.

Σε ένα έργο Φ/Β ισχύος 1Mw, μπορούν να συμμετάσχουν 330 οικιακές παροχές με ισχύ συμψηφισμού 3Kw η κάθε μία ή 70 επαγγελματικές παροχές με ισχύ συμψηφισμού 15Kw έκαστη.

Ας ελπίσουμε πως ο χρόνος που απομένει έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές δε θα αποβεί ολέθριος για τους δημότες της Κοζάνης, εξαιτίας της αδράνειας της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Του Θεόδωρου Γ. Σιόγκα

Previous Post

Εκδήλωση με θέμα: «Η συμπόρευση με το ΚΚΕ η μόνη διέξοδος για το βιοπαλαιστή αγρότη».

Next Post

Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

Next Post
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Παραιτήθηκε ο Νίκος Μαντώς από τη διοίκηση του Μακεδονικού Σιάτιστας. Βολές κατά προσώπων!
  • Π. Κουκουλόπουλος: Να έρθει στη Βουλή η έρευνα Πανεπιστημίου που επικαλέστηκε ο Υπουργός Υγείας για τους καρκινοπαθείς στην περιφέρειά μας
  • Ν. Ανδρουλάκης: Μας κοροϊδεύουν και σας κοροϊδεύουν αυτοί που μετατρέπουν την Πτολεμαΐδα V σε μονάδα φυσικού αερίου
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη φυλακή δύο από τους κατηγορούμενους, σε Κοζάνη και Αγρίνιο, για παράνομες επιδοτήσεις
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Ευχαριστήριο στο Κουκουλίδειο Ίδρυμα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr